Dymi na biało spala olej po remoncie 1.9tdi avq

Berni189
Auto:: Touran 1.9tdi avq 2004
Imię:: Paweł

Dymi na biało spala olej po remoncie 1.9tdi avq

Post autor: Berni189 »

Witam wszystkich forumowiczów jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość.
Przeszukałem większość forum i nie znalazłem odpowiedzi na swój problem a mianowicie:
Pacjent Touran 1.9 TDI seria 101 km po programie 130.
Auto kupiłem 3lata temu zimą, jeździła kobieta, serwis ASO do końca, 250tys przebiegu, jedna właścicielka w Polsce. Po zakupie okazało się że auto nie grzeje. Poszła uszczelka pod głowicą. Uszczelka wymieniona, dotarte zawory, wymienione uszczelniacze zaworowe, planowanie głowicy. Wszystko było ok po naprawie więc pokusiłem się o program na 130km.
Jeździłem spokojnie pół roku nic się nie działo dopuki gdy pojechałem w trasę 1000km jednego dnia. Na powrocie stojąc w korku zauważyłem kłęby białego dymu po przegazowaniu. Auto nie straciło, mocy żadnych błędów. Na pierwszy ogień wymiana turbo na regenerowane od ASZ. Poprawa była taka że auto podczas jazdy przestało dymić. Jednak dym pojawiał się po każdym odpaleniu auta. Ponowna wymiana uszczelniaczy zaworowych bez zdejmowania głowicy i wymiana uszczelek pompowtryskiwaczy nie dała żadnego efektu. Auto pobierało około 300 ml na tysiąc km. Jeździłem tak około roku. Miesiąc temu postanowiłem ponownie zająć się autem. Turbo oddałem na gwarancji do sprawdzenia wszystko ok. Kompletny remont głowicy: wymiana 4 zaworów, 8 prowadnic, jedno gniazdo zaworowe. Wymieniłem też pierścienie oraz panewki korbowodowe. Na cylindrach widoczne było honowanie więc cylindrów nie ruszalem. Wszystko złożyłem do kupy, auto ładnie odpaliło żadnego stuku wszystko git. Touran popracował tak 3 dni na wolnych obrotach ( nie miałem kiedy jeździć). Teraz mam zrobione 500km po naprawie, auto po odpaleniu nie dymi. Dym pojawia się po przegazowaniu gdy schodzi z obrotów ( biały dym). Dodam że egr zaślepiony i wyprogramowany, brak katalizatora. Dla spokoju wymieniłem ponownie uszczelki pompek brak poprawy. Oleju dolałem około litra. Nie mam więcej pomysłów. Pomocy

-- Wt kwi 23, 2019 19:24 --

Jakieś pomysły?

-- Pt cze 07, 2019 08:45 --

Problem rozwiązany.
ODPOWIEDZ