Pacjent 1.6 mpi
Kilka dni temu dość mocno zaczęły falować obroty i wyskoczył błąd epc, dokulałem się do domu, sprawdziłem vcdsem i były błędy przepustnicy, czyszczenie i ponowna adaptacja nie pomogła więc kupiłem jedyną przepustnice która była dostępna na allegro i olx z takim samym numerem(nowy zamiennik) po czym zamontowałem, zaadoptowałem i przejechałem z 100km. Po powrocie i odpaleniu auta na biegu jałowym i niskich obrotach auto wciąż faluje na obrotach jednak nie wyskakuje żaden błąd. Niżej filmik z pracy przepustnicy.
Pytanie w czym jest problem? Uszczelka jest stara i nie dałem rady wymienić bo nikt jej nie miał na miejscu, za to przejechałem lekko silikonem.
https://www.youtube.com/watch?v=WU_7nqlUhWI
Problem z przepustnicą
-
- Początkujący
- Auto:: 1T2,1.6,2009
- Imię:: Tom
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Re: Problem z przepustnicą
Plak do ręki i sprawdź czy nie masz lewego powietrza,bo u mnie w 1 uszczelce pod kolektorem przy głowicy brakowało kawałeczka uszczelki.A jak jest lewe powietrze to właśnie obroty falują.
- misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran BSE 2006 LPG
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Do sprawdzenia też wiązka przepustnicy 10-20cm od wtyczki lubi zgnić. Ewentualnie podpięcie pinów we wtyczce.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
I łatwiej było kupić przepustnice i ją wymienić jak przedzwonić kabloteke. Co za czasy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran BSE 2006 LPG
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Tak się składa, że te przepustnice lubią się wysypać jak nie są czyszczone.Wojol pisze:Spoko, łatwo się ocenia.