Pytań kilka o fabryczny immobilizer

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
touropol
Kandydat
Auto:: Touran
Imię:: Krzysiek

Pytań kilka o fabryczny immobilizer

Post autor: touropol »

Witajcie
Mam kilka pytań o uruchamianie tourana 1T2. Jak sądzę bez odblokowania fabrycznego immobilizera nie pojedzie, ale jest taka sytuacja, że chciałbym mieć możliwość zostawienia auta na kilka minut po domem z uruchomionym silnikiem, ale aby przynajmniej trochę ograniczyć ryzyko, że ktoś wybije szybę i odjedzie w siną dal. więc pytanie zasadnicza:
1. gdy zapalę auto dorobionym kluczem trzymając obok oryginalny aby odblokować immobilizer, silnik powinien się normalnie uruchomić ?
2. czy mogę odejść z oryginalnym kluczem i silnik nie zgaśnie ? czy tylko raz jest odblokowywany immobilizer aż do zgaszenie silnika ? czy jest potrzebny stała bliskość oryginalnego klucza?
3. zablokowanie mechaniczne zamków drzwi ( centralnego zamka ) kluczem niema chyba negatywnych skutków dla elektroniki i działania auta ? widzę, że ta opcja działa, bo próbowałem już w ten sposób, jednym oryginalnym kluczem odpalam a drugim zamykam i auto się chłodzi albo grzeje, wiem, że to nie do końca niezgodne z przepisami, ale kilka minut bez dymienia komuś prosto w okna nikomu nie zaszkodzi przecież a komfort podroży znaczeni się poprawi, szczególnie w tropikalnych upałach z małymi dziećmi na pokładzie.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Re: Pytań kilka o fabryczny immobilizer

Post autor: spacewalker »

touropol pisze:Witajcie
Mam kilka pytań o uruchamianie tourana 1T2. Jak sądzę bez odblokowania fabrycznego immobilizera nie pojedzie, ale jest taka sytuacja, że chciałbym mieć możliwość zostawienia auta na kilka minut po domem z uruchomionym silnikiem, ale aby przynajmniej trochę ograniczyć ryzyko, że ktoś wybije szybę i odjedzie w siną dal. więc pytanie zasadnicza:
1. gdy zapalę auto dorobionym kluczem trzymając obok oryginalny aby odblokować immobilizer, silnik powinien się normalnie uruchomić ?
2. czy mogę odejść z oryginalnym kluczem i silnik nie zgaśnie ? czy tylko raz jest odblokowywany immobilizer aż do zgaszenie silnika ? czy jest potrzebny stała bliskość oryginalnego klucza?
3. zablokowanie mechaniczne zamków drzwi ( centralnego zamka ) kluczem niema chyba negatywnych skutków dla elektroniki i działania auta ? widzę, że ta opcja działa, bo próbowałem już w ten sposób, jednym oryginalnym kluczem odpalam a drugim zamykam i auto się chłodzi albo grzeje, wiem, że to nie do końca niezgodne z przepisami, ale kilka minut bez dymienia komuś prosto w okna nikomu nie zaszkodzi przecież a komfort podroży znaczeni się poprawi, szczególnie w tropikalnych upałach z małymi dziećmi na pokładzie.
Webasto uruchom i po sprawie
lub przewietrzanie auta tez realizowane przez webasto , albo szyby w dół jak idziesz do auta - z 10m juz otworzysz i wystarczy by przewietrzyć
ale jak juz chcesz to :
ad 1 - jak zapalisz to możesz kluczyk wywalić i silnik nie zgasnie, bedzie tylko info o braku kluczyka ale bedzie jechał na full speed to chwili az zgasisz / zgasnie / brak paliwa itp ...
ad 2 - mozesz odejsc , odjechac, wyjechac na saxy. kluczyk potrzebny jest tylko przy uruchomieniu silnika, potem j/w
Awatar użytkownika
touropol
Kandydat
Auto:: Touran
Imię:: Krzysiek

Post autor: touropol »

spacewalker pisze: Webasto uruchom i po sprawie
lub przewietrzanie auta tez realizowane przez webasto , albo szyby w dół jak idziesz do auta - z 10m juz otworzysz i wystarczy by przewietrzyć
ale jak juz chcesz to :
ad 1 - jak zapalisz to możesz kluczyk wywalić i silnik nie zgasnie, bedzie tylko info o braku kluczyka ale bedzie jechał na full speed to chwili az zgasisz / zgasnie / brak paliwa itp ...
ad 2 - mozesz odejsc , odjechac, wyjechac na saxy. kluczyk potrzebny jest tylko przy uruchomieniu silnika, potem j/w
Dzięki za informacje, o to mi chodziło, więc idę dorobić zapasowy klucz :)

Webasto dobre na zimę, ale latem klimy nie włączymy bez uruchamiania silnika, chłodzenia postojowego w popularnych osobówkach chyba jeszcze niema?, Przewietrzanie gorącym powietrzem niewiele daje, gdy auto stoi na słońcu, to wewnątrz jest piekarnik i powyżej pewnej temperatury ciężko schłodzić, a w środku jest zawsze o wiele goręcej niż na zewnątrz, niestety mam wrażenie że szyby są dość słabo atermiczne w Touranach 1T i w innych VW poniżej passata z tamtych lat, nie są nawet za dopłatą odstępne solary czy inne lepiej odbijające / pochłaniające promieniowanie cieplne.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Cały czas tak robię i zimą i latem. Jednym odpalam a drugim zamykam kluczem auto.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ