Witam szanowne grono. Mój problem jest co najmniej dziwny mianowicie: oddałem dzisiaj auto na wymianę termostatu bo się nie domykał i spadała temp podczas jazdy. Mechanicy zadzwonili że wymienili termostat odpalili i zostawili żeby się odpowiedzi po czym samoczynnie zgasł i nie odpali. Błędów nie ma ale jak go odpala na plaku odpali ale po skomunikowaniu się z komputerem nie podaje żadnych odczytów z silnika i żadnego z czujników. Silnik działa tylko na plaku i tyle ile mu wstrzykna. Sprawdzana pompa paliwa i działa paliwo dostaje się do filtra. Mówią że problem jest z komputerem i jutro ma jechać do elektryka.
Panowie powiedzieli że zbieg okoliczności że się wysypal. Jeżdżę nim 4 rok nigdy nic się nie działo a tu po wymianie termostatu takie jaja??
Macie może jakieś sugestie bo mi ręce opadły. Za 5 dni mam jechać na wakacje a tu auto stoi i nie wiedzą co mu jest :-(
Dzięki wielkie za porady
Pozdrawiam
Andrzej
Po wymianie termostatu silnik pochodził 10 minut i zgasł
-
mlodyenduro
- Początkujący
- Auto:: touran, 1.9 TDI AVQ,2004
- Imię:: Andrzej
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Po wymianie termostatu silnik pochodził 10 minut i zgasł
Było sprawdzić czy się komunikuje z czymś jeszcze np ABS poduchy itp. bo jeśli tylko z ecm to problem z przekaźnikiem tzw 109 może być.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Na moje nie podaje paliwa, przekaźniki i bezpieczniki ok??
wystukane w garażu z kluczem w ręku
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
-
mlodyenduro
- Początkujący
W Touranie jest 109 przekaźnik?? Myślałem że raczej 458 w skrzynce koło komory silnika??
- Sąsiad3320
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2007
- Imię:: Kacper
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
U nas w golfie też była raz awaria że nie chciał zapalić. Znajomy mechanik podjechał z komp. i też (z tego co pamiętam) nie było błędów, dopiero jego pomocnik wziął 'na krótko' pompę paliwa (dał bezpośrednie napięcie z akumulatora) i odpalił bez problemu. Winowajcą tej całej sytuacji okazał się przekaźnik.
Z tego co wiem to w golfie 4 właśnie przekaźnik paliwa ma numer 109.
Z tego co wiem to w golfie 4 właśnie przekaźnik paliwa ma numer 109.
-
mlodyenduro
- Początkujący
Wyszło teraz że pali i komputer wrócił do normy ale wywala błąd czujnika położenia wału
-- Pt cze 14, 2019 12:41 --
Chodzi jak traktor. Znajomi powiedzieli mi z serwisu skody że może uszkodzili wiązke od zasilania czujnika pod podluznica. Jak narazie to mają sprawdzić wiązke i jak się okaże ok wymienić czujnik położenia wału. Masakra jakaś tyle mogę powiedzieć:-(
-- Pt cze 14, 2019 16:33 --
Byłem u mechaników. Powiedzieli mi że nic nie znaleźli i że stoi więc mogę sobie sam spróbować zapalić i zobaczyć jak chodzi. O dziwo odpalił od strzała jak mi zwykle i wszystko działa bez problemu. Zrobiłem 20 km żeby się do końca odpowietrzyl układ i wróciłem do nich żeby sprawdzili czy wszystko ok z termostatem i czy nigdzie nie cieknie. Oczywiście okazało się że się gdzieś sączy i został na ponowne to zebranie termostatu i wyczyszczenie gniazda.
Najlepsze jest to że jak się bujałem z drganiami na ciepłym silniku 3 lata tak o dziwo teraz ich w ogóle nie ma. Nawet na trybie economic ustały zupelnie. Zobaczymy co będzie jak poprawia szczelność termostatu więc pisze do was jakby ktoś miał podobnie. W sumie reasumując nic nie zrobili a auto samo się naprawiło.
Trochę to dziwne i ciężko mi się w to chce wierzyć ale może faktycznie poprawili jakieś wiązki o których mi nie powiedzieli a teraz sam się naprawił.
Dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie
Pozdrawiam
Andrzej
-- Pt cze 14, 2019 12:41 --
Chodzi jak traktor. Znajomi powiedzieli mi z serwisu skody że może uszkodzili wiązke od zasilania czujnika pod podluznica. Jak narazie to mają sprawdzić wiązke i jak się okaże ok wymienić czujnik położenia wału. Masakra jakaś tyle mogę powiedzieć:-(
-- Pt cze 14, 2019 16:33 --
Byłem u mechaników. Powiedzieli mi że nic nie znaleźli i że stoi więc mogę sobie sam spróbować zapalić i zobaczyć jak chodzi. O dziwo odpalił od strzała jak mi zwykle i wszystko działa bez problemu. Zrobiłem 20 km żeby się do końca odpowietrzyl układ i wróciłem do nich żeby sprawdzili czy wszystko ok z termostatem i czy nigdzie nie cieknie. Oczywiście okazało się że się gdzieś sączy i został na ponowne to zebranie termostatu i wyczyszczenie gniazda.
Najlepsze jest to że jak się bujałem z drganiami na ciepłym silniku 3 lata tak o dziwo teraz ich w ogóle nie ma. Nawet na trybie economic ustały zupelnie. Zobaczymy co będzie jak poprawia szczelność termostatu więc pisze do was jakby ktoś miał podobnie. W sumie reasumując nic nie zrobili a auto samo się naprawiło.
Trochę to dziwne i ciężko mi się w to chce wierzyć ale może faktycznie poprawili jakieś wiązki o których mi nie powiedzieli a teraz sam się naprawił.
Dziękuję wszystkim za pomoc i zaangażowanie
Pozdrawiam
Andrzej