Szyba kierowcy piszczy przy podnoszeniu

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
ggu
Przeglądacz
Auto:: 1T2
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Szyba kierowcy piszczy przy podnoszeniu

Post autor: ggu »

Cześć,
szyba piszczy niemiłosiernie przy podnoszeniu gdy jest gorąco na dworze. Gdy jest chłodniej jest cisza. Szyba nie jest porysowana.
Rozebrałem boczek i zdjąłem silnik, żeby upewnić się, że to nie on piszczy. Sikałem silokonem na prowadnice szyb (tyle co doszedłem z góry) i na prowadnice ślizgów białym smarem. Nic to nie dało.
Mam pytanie jak odkręcić tą blachę, co zasłania mechanizm podnośnika żeby niczego nie zepsuć. Mam nadzieję, że jak to odkręcę to będę w stanie zlokalizować źródło pisków. Wydaje mi się, że ten mechanizm trzyma się właśnie na tej blasze...
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Szyba kierowcy piszczy przy podnoszeniu

Post autor: wesol »

Trzebaby wyciągnąć szybę i szczoteczką że sztywnym włosiem wyczyścić prowadnice. Prawdopodobnie coś tam siedzi-piasek itp.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ggu
Przeglądacz

Sprawa załatwiona. Prosta robota. Szybę można wyciągnąć ale też można ją podkleić w górnej pozycji. Jeśli ktoś chce ją wyciągać to trzeba ją z wyczuciem obrócić tą ściętą częścią do góry. Najpierw oczywiście trzeba poluzować uchwyty szyby - do śrub trzeba się dostać przez dwie gumowe zaślepki w blasze (wymagane ustawienie szyby w odpowiedniej pozycji). Trzeba uważać na dwa białe kołeczki w okolicach zamka - należy je wyciągnąć żeby wypchnąć spinki- ja wkręciłem w nie małego wkręta i wyciągnąłem. Wydaje mi się, że można też je wybić ale obawiałem się, że przepadną gdzieś w czeluściach drzwi ;) Luzujemy kable i cięgno zamka. Po odkręceniu wszystkich śrub dookoła, blachę wraz z prowadnicami (które są przynitowane do blachy) przesuwamy do góry, odchylamy dół i przesuwamy całość. Potrzebne narzędzia to torx20, torx30, nasadka 10mm i plastik do podważania tapicerki (można też ręką)
U mnie problemem okazało się jedno z dolnych kółek od linki, które piszczało pod obciążeniem. Biały smar w sprayu załatwił sprawę. Prowadnice ślizgów profilaktycznie przesmarowałem smarem grafitowym dla gładszego posuwu.
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Imię:: Wojtek
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Post autor: cirek »

ggu miałeś tak, że szyba na pewnej wysokości zatrzymała się i zjechała kawałek w dół a później nie chciała jeździć na biegu ciągłym tylko impulsowo góra dół?
1T3 CFHC
ggu
Przeglądacz

Nie, szyba działała normalnie tylko strasznie głośno piszczała- głównie podczas podnoszenia bo wtedy na cały mechanizm działają większe siły.
ODPOWIEDZ