Witam,
posiadam Tourana 1.6 102 KM wraz z instalacja LPG 2007r.
Ostatnio wyświetliła mi się ikona silnika.
Sprawdziłem oczywiście przez komputer i wyszły mi takie kody:
P0335 - Układ napędowy - Crankshaft Position Sensor A Circuit
( w wolnym tłumaczeniu: Obwód czujnika położenia wału korbowego )
oraz
P2243 - Układ napędowy - O2 Sensor Reference Voltage Circuit/ Open bank1 Sensor1.
( w wolnym tlumaczeniu: Czujnik napięcia odniesienia obwodu O2 / otwarty bank1 Czujnik1. )
Spotkał się ktoś może kiedyś z takimi komunikatami?
Byłbym wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Kody błędów związane z układem napędowym
-
misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Re: Kody błędów związane z układem napędowym
Proponuję się przywitać w odpowiednim wątku bo będzie afera.
Co do błędów - 1 to błąd czujnika wału - warto sprawdzić stan wtyczki i okablowanie.
2 to błąd sondy - tu podobnie trzeba sprawdzić to samo plus sprawdzić i ewentualnie wyregulować lpg. Jeżeli błąd sondy będzie wracał to niestety raczej wymiana (nowa ok 600, uzywka 100-200). Ale trzeba oczywiście zacząć od diagnozy. Oleju ubywa (bo te sondy często padają od spalanego oleju)?
Co do błędów - 1 to błąd czujnika wału - warto sprawdzić stan wtyczki i okablowanie.
2 to błąd sondy - tu podobnie trzeba sprawdzić to samo plus sprawdzić i ewentualnie wyregulować lpg. Jeżeli błąd sondy będzie wracał to niestety raczej wymiana (nowa ok 600, uzywka 100-200). Ale trzeba oczywiście zacząć od diagnozy. Oleju ubywa (bo te sondy często padają od spalanego oleju)?
-
Dejw77
- Początkujący
- Auto:: Touran, 1.6 102KM LPG
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 5 razy
Dzięki wielkie za info
To dużo daje.
Jestem nowy ale postaram się ogarnąć co do tematyki wątków.
Jeżeli chodzi o błąd 1 - ciężko jest to namierzyć samemu? ( w sensie wizualnym ).
Co do drugiego błędu...nie wiem czy dobrze rozumiem?..wyregulować lpg...
..diody które świecą się na czujniku...raz pokazują się wszystkie... a czasami żadna...jednakże gaz działa prawidłowo.. przełacza się...silnik chodzi równo na gazie i benzynie ( ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem regulację lpg ).
Z olejem...ciężko mi powiedzieć..poziom jest ok...a samochód dopiero co zakupiłem..
Jestem nowy ale postaram się ogarnąć co do tematyki wątków.
Jeżeli chodzi o błąd 1 - ciężko jest to namierzyć samemu? ( w sensie wizualnym ).
Co do drugiego błędu...nie wiem czy dobrze rozumiem?..wyregulować lpg...
..diody które świecą się na czujniku...raz pokazują się wszystkie... a czasami żadna...jednakże gaz działa prawidłowo.. przełacza się...silnik chodzi równo na gazie i benzynie ( ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem regulację lpg ).
Z olejem...ciężko mi powiedzieć..poziom jest ok...a samochód dopiero co zakupiłem..
-
misiek775
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6
- Imię:: Micz
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 50 razy
Wymiana filtrów i regulacja gazu na początek. Poźniej skasowanie błędów i jeździć obserwować. Jak wrócą to niestety bedzie trzeba radzić dalej