Touran coś buczy na początku jazdy ? Łożysko koła
-
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 19. TDI 2003
- Imię:: Marcin
Touran coś buczy na początku jazdy ? Łożysko koła
Witam Kolegów to mój pierwszy post, mam od 10.2013 r. Tourana 1.9 Tdi 101 km silnik AQV z 2003 r. przejechane teraz wg licznika 211000km. Od kilku dni jak nadeszły te mrozy a następnie spadł śnieg zaczął dochodzić do mnie dziwni dźwięk podczas jazdy. Mianowicie najpierw podczas normalnej jazdy np. 20-60 km/h 2-3-4 bieg dziwne tarcie i to tylko przy lekkim ruszeniu kierownicą w lewo ( lekko tj. np. przy przejechaniu przez linie ciągłą na jezdni ) w prawo już nie i tak dwa trzy dni ale najśmieszniejsze że po przejechaniu kilku kilometrów zjawisko to zanika. Natomiast dzisiaj było to słyszalne podczas jazdy na wprost i to na wszystkich biegach i na luzie i podczas hamowanie ale zanikało przy około 60 km/ h a następnie po około 10 km dzwiek tarcia buczenia zanikł. Proszę kolegów o pomoc od czego zacząć sprawdzać bo już sam nie wiem co mu może dolegać.
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Re: Touran coś buczy na początku jazdy ?
Hej a tak orientacyjnie jestes w stanie określić z okolic czego wydobywa sie ten dzwiek bo tak gdybac to można do upadłego co to może byc. Bo tak naprawdę nie wiadomo gdzie szukać czy to skrzynia czy koła a może gdzieś w silniku. Dzwiek jest jednostajny czy jak przyspieszasz to wzrasta?
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

-
- Początkujący
- Auto:: TOURAN 19. TDI 2003
- Imię:: Marcin
Re: Touran coś buczy na początku jazdy ?
Dzięki Kolego na szczęście znajomy mechanik szybko wykrył moją usterkę - to łożysko przedniego prawego koła. Cała piasta kupiona firmy Fag za 300 zł z 30 % upustem, zaprzyjaźniony warsztat skasował 50 zł za robotę i ponownie jestem szczęśliwym właścicielem TOURANA. POZDRAWIAM
-
- Auto:: T Basis 1,9 BKC 2004
- Imię:: Bogdan
- Podziękował: 1 raz
Re: Touran coś buczy na początku jazdy ? Łożysko koła
Podłączę się pod ten temat z własnym doświadczeniem ,stan łożyska można bardzo łatwo sprawdzić .
Najlepiej będzie sprawdzić podczas jazdy z górki na luzie , oczywiście przy w miarę pustej drodze - wykonujemy raptowne skręty w lewo i prawo gdy skręcając w lewo usłyszymy szum to znaczy że mamy do wymiany prawe łożysko a jeżeli usłyszymy szum przy skręcie w prawo to znaczy że lewe łożysko jest do wymiany .
Podczas skrętu siła ciężkości raz jest większa na jednym a następnie na drugim kole .
Mam nadzieje że może ktoś z tej prostej metody kiedyś skorzysta .
Najlepiej będzie sprawdzić podczas jazdy z górki na luzie , oczywiście przy w miarę pustej drodze - wykonujemy raptowne skręty w lewo i prawo gdy skręcając w lewo usłyszymy szum to znaczy że mamy do wymiany prawe łożysko a jeżeli usłyszymy szum przy skręcie w prawo to znaczy że lewe łożysko jest do wymiany .
Podczas skrętu siła ciężkości raz jest większa na jednym a następnie na drugim kole .
Mam nadzieje że może ktoś z tej prostej metody kiedyś skorzysta .
-
- Auto:: touran 1,9 2006
- Imię:: Jacek
No właśnie z tymi szumami jest problem
u mnie od niedawna pojawia szum bardzo cięzki do zlokalizowania i można go usłyszeć jedynie przy pewnej prędkości lub przy powolnym dojeździe np. do stopu. Na święta wybieram sie z familią do Polski a tu taka zagadka

- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Kolga Bombel-59 ciekawie opisał rozpoznanie szumiącego łożyska .
Mam podobnie . W czasie jazdy na wprost jest spokój . Przy braniu łuków ( szczególnie bardziej agresywnie
) , słychać szumy z okolic koła przedniego . Fakt , że na jedną i drugą stronę .
Czyżby obydwa na raz
.
Jakieś inne pomysły na ten szum jak działa siła odśrodkowa w czasie zakrętów .?
Mam podobnie . W czasie jazdy na wprost jest spokój . Przy braniu łuków ( szczególnie bardziej agresywnie

Czyżby obydwa na raz

Jakieś inne pomysły na ten szum jak działa siła odśrodkowa w czasie zakrętów .?
- Zarzyk2
- Początkujący
- Auto:: Vw Touran 2004 AVQ
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Ja dziś wymieniłem lewy przód ... i jest ciszej, lecz niestety czeka mnie jeszcze prawa strona, przy ostrym skręceniu w lewo gdzie nacisk idzie na prawe koło, również coś zaczyna buczeć..... więc padły dwa... 

jest:
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran
Smart for two - sztuk dwie
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran
Smart for two - sztuk dwie

- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Panowie u mnie też szumi chyba łożysko przy skręcie w prawo ,ale po przejechaniu 20 km szum chałas ustępuje czy tak może zachowywać się łożysko
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 419 razy
Może. Przejedziesz trochę to się rozgrzewa i cichnie. Oczewiscie to z winy braku smarowania. Ja w swoim wymieniłem jedną piastę bo już była nie do uratowania a druga rozebrałem, dowalilem smaru i cisza.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Piter7707
- Specjalista
No właśnie z tym smarem to dobra myśl ,dzięki za radę
-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.6 MPI 2004r
- Imię:: Łukasz
Mój przypadek jest trochę inny. Powyżej prędkości 120 km/h pojawia się dźwięk charakterystyczny dla zużytego łożyska (lewy przód samochodu), lecz po wymianie łożyska nie ustąpiło. Opony letnie lub zimowe jest to samo (opony nowe). Ma ktoś jakiś pomysł?
-
- Początkujący
- Auto:: VW 1,6 MPI
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Łożyska kół przednich sprawdza się na zakrętach. Wtedy obciążenia na koła są większe. Skręcasz w lewo i wyje tzn że prawe łożysko do wymiany i odwrotnie. Gorsza sprawa, jeśli słychać szum czy wycie na prostej dochodzące z przodu pojazdu. Tutaj już wchodzą w grę łożyska skrzyni biegów.
- Piter7707
- Specjalista
Kupiłem łożysko chciałem wymienić ale ucichło boję się że to skrzynia a w dodatku za tydzień trasa na wczasy w jedną stronę 1600 km ( chałas nasilał się przy skręcie w prawo,raz nawet było zwiększenie chałasu po wpadnięciu w dziurę) nie wiem co robić.jak postawić diagnozę skoro teraz cisza
-- So paź 19, 2019 08:55 --
Wymieniłem wczoraj łożysko lewe i szumi dalej okazuje się że to prawe. Jak był na kanale to nie szumiało żadne po wymianie lewego jak podniosłem Turka do góry obracam prawym szumi prawe ,bardzo mnie to cieszy bo bałem się że to skrzynia.
W środę wymiana łożyska i oleju w skrzyni biegów MAY
6cio biegowej manualnej jakii olej polecacie?
-- So paź 19, 2019 08:55 --
Wymieniłem wczoraj łożysko lewe i szumi dalej okazuje się że to prawe. Jak był na kanale to nie szumiało żadne po wymianie lewego jak podniosłem Turka do góry obracam prawym szumi prawe ,bardzo mnie to cieszy bo bałem się że to skrzynia.
W środę wymiana łożyska i oleju w skrzyni biegów MAY
6cio biegowej manualnej jakii olej polecacie?