Touran 2012 wymiana xenon
-
Astrain
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.6tDI, 2012
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
Touran 2012 wymiana xenon
Witam wszystkich. W Touranie z 2012 diesel ze światłami AFS przepalił mi się Xenon (najpierw świecił na fioletowo - wyskoczył komunikat o błędzie i się skończył). Dodam, że chodzi o światło mijania które jest "najgłębiej" w kierunku do wewnątrz komory silnikowej (blisko błotnika)
Zacząłem oglądać przestrzeń jaką dysponuję do wymiany i trochę się przestraszyłem bo jest raczej trudno mówić o komforcie.
Jak dotąd ściągnąłem osłonę i przymierzałem czy zmieści się ręką i oceniam, że z xenon'em na którego trzeba ekstremalnie uważać żeby nie dotknac/nie uszkodzić, będzie bardzo ciężko.
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z wymianą? Tzn. Od której strony się za to zabrać? Czy trzeba np. demontować zderzak? Czy system AFS dostarcza dodatkowych utrudnień wymagających dodatkowej uwagi? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Zacząłem oglądać przestrzeń jaką dysponuję do wymiany i trochę się przestraszyłem bo jest raczej trudno mówić o komforcie.
Jak dotąd ściągnąłem osłonę i przymierzałem czy zmieści się ręką i oceniam, że z xenon'em na którego trzeba ekstremalnie uważać żeby nie dotknac/nie uszkodzić, będzie bardzo ciężko.
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z wymianą? Tzn. Od której strony się za to zabrać? Czy trzeba np. demontować zderzak? Czy system AFS dostarcza dodatkowych utrudnień wymagających dodatkowej uwagi? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Re: Touran 2012 wymiana xenon
Najwygodniej ściągnąć zderzak (parę śrubek 15 min pracy) i całą lampę, wtedy masz elegancki dostęp i pewność, że nie uszkodzisz nowego żarnika.
W lampach bi-xenon w 1t3 jeden żarnik odpowiada za światła mijania i drogowe, ruchoma jest tylko przesłona.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
W lampach bi-xenon w 1t3 jeden żarnik odpowiada za światła mijania i drogowe, ruchoma jest tylko przesłona.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Tak jak napisał bartez55, zdjąć zderzak i w komfortowych warunkach podmienić żarnik, chociaż jeżeli nie sprawdziłeś czy to na pewno żarnik, to może być nie miła niespodzianka że walnęła przetwornica, ale może masz rację i tylko na podmianie żarnika się skończy.
Zdejmowanie zderzaka w 1T3 na pewno jest przyjemniejsze niż w starszych modelach, poprawiono ślizgi i po założeniu wydaje mi się że łatwiej wszystko się sprasowuje (takie moje odczucie, a ściągałem zderzaki we wszystkich modelach i po kilka czy kilkanaście razy)
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Zdejmowanie zderzaka w 1T3 na pewno jest przyjemniejsze niż w starszych modelach, poprawiono ślizgi i po założeniu wydaje mi się że łatwiej wszystko się sprasowuje (takie moje odczucie, a ściągałem zderzaki we wszystkich modelach i po kilka czy kilkanaście razy)
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
szczyku
- ____________________

- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Właśnie tak się kończy żarnikAstrain pisze: (najpierw świecił na fioletowo - .
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Hmmm ... jak się badzo różni lampa, przetwornica i ksenon pomiędzy 1T3 a 1T1Astrain pisze:Zacząłem oglądać przestrzeń jaką dysponuję do wymiany i trochę się przestraszyłem bo jest raczej trudno mówić o komforcie.
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z wymianą?
W starym touranie też instrukcja kazała siągać zderzak dla wymiany żarówy .
Ale bez jaj . Trochę gimnastyki i sie dało wymienić .
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Muszę tam właśnie u siebie zerknąć. Nawet nie sprawdzałem jeszcze jaki typ tam jest ale podejrzewam że d2s?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Astrain
- Początkujący
Tak d3s - a dotykając tego tematu -jakie żarniki polecacie żeby nie przepłacać ale też nie kupować jakiegoś badziewia? Możecie coś polecić?
- wesol
- Władca postów
Dużo podróbek jest. Trzeba uważać. Szkoda że nie d2s bo d3s jest droższa o wiele.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
szczyku
- ____________________

- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Podziękował: 56 razy
BOSMA, najlepsze żarniki jakość/cena. Bardzo dużo znajomych je zakupiło i są bardzo zadowoleni.
Bardzo dawno temu miałem golfa 4 z oryginalnym xenonem, żarnik d2s, tam też trzeba było ściągać zderzak/lampę do zmiany w/w żarnika
Bardzo dawno temu miałem golfa 4 z oryginalnym xenonem, żarnik d2s, tam też trzeba było ściągać zderzak/lampę do zmiany w/w żarnika
- wesol
- Władca postów
Rok to zależy jak liczony bo chyba za dnia używasz dziennych.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Piter7707
- Specjalista
- Auto:: Touran TDI 2.0 CFHC 2010r
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 30 razy
No faktwesol pisze:Rok to zależy jak liczony bo chyba za dnia używasz dziennych.
- wesol
- Władca postów
Ponoć zamienniki chińszczyzna itp to wytrzymują z 10-15 tys km a ori markowe to od 80 do 150 tys km tylko nie wiem jak to liczą na motogodzinę bo raczej tak to powinno być.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
Astrain
- Początkujący
Dziś zrobiłem rekonesans raz jeszcze -w załączeniu zdjęcia.Hmmm ... jak się badzo różni lampa, przetwornica i ksenon pomiędzy 1T3 a 1T1
W starym touranie też instrukcja kazała siągać zderzak dla wymiany żarówy .![]()
Ale bez jaj . Trochę gimnastyki i sie dało wymienić .
Cóż nie uważam się za mistrza w takich robótkach no i dodatkowo nam złe doświadczenia z innych aut. Jan patrzę na taką przestrzeń roboczą to mnie od razu ręce bolą... Dodatkowo jeśli z Xenon'em trzeba obchodzić się wręcz sterylnie to mnie to dodatkowo dystansuje - żeby precyzyjnie żarnik umieścić w gnieździe trzymając go w dwóch palcach ech... mam obawy czy mi cierpliwości wystarczy...
Ostatnio zmieniony wt lip 23, 2019 09:06 przez Astrain, łącznie zmieniany 1 raz.