Alternator regeneracja czy wymiana ....
-
trucha0
- Użytkownik
- Auto:: Touran Cross BMM 2008r.
- Imię:: tomasz
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Alternator regeneracja czy wymiana ....
Koledzy podpowiedzcie co robić z alternatorem nr.06F903023C Valeo 140A który siedzi od nowego czyli 2007r.ładuje dobrze ale kończą się szczotki i pierścienie po których latają szczotki mają juz z 2-3mm wyżłobienia czy warto go regenerować czy zostawić wszystko a zmienić regulator ze szczotkami i wymienić te pierścienie czy lepiej założyć coś nowszego mam na oku o nr.03L903023A Valeo 140A nówka za dobre pieniądze czy podejdzie plug play pod mój z zewnątrz wygląda tak samo może mi ktoś sprawdzić w ETCE....z regeneracją mam złe doświadczenia chyba że ktoś ma kogoś pewnego że bedzie działać.....
- A-R-T-U-R
- Przeglądacz
- Auto:: GOLF VI, 1.4 TSi, CAXA
- Imię:: Artur
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Re: Alternator regeneracja czy wymiana ....
hejka mam gościa który się tym zajmuje z forum golfaV. sam regenerowałem i mogę polecić 
podałem mu tylko nr a on robi reszte
jak chcesz namiary to na PW
podałem mu tylko nr a on robi reszte
jak chcesz namiary to na PW
-
trucha0
- Użytkownik
Powiem tak wszystko kwestia ceny ten nowy ktory mam na oku 400zl,regeneracja coz zalezy co chcemy wlozyc regulator ze szczotkami ok.100zl,sprzegielko 100zl,pierscienie z 30-40zl,czyszczenie,malowanie,wysylka a lozyska i w razie czego cos wiecej to pewnie nie oplacalne namiary chetnie przygarne nspisz z ciekawosci ile Cie kosztowalo i co wymienione.
- A-R-T-U-R
- Przeglądacz
ja mam obecnie włożone:trucha0 pisze:Powiem tak wszystko kwestia ceny ten nowy ktory mam na oku 400zl,regeneracja coz zalezy co chcemy wlozyc regulator ze szczotkami ok.100zl,sprzegielko 100zl,pierscienie z 30-40zl,czyszczenie,malowanie,wysylka a lozyska i w razie czego cos wiecej to pewnie nie oplacalne namiary chetnie przygarne nspisz z ciekawosci ile Cie kosztowalo i co wymienione.
-łożyska SKF 6303/6202
-nowy regulator wraz szczotkami Valeo jak w nominale
-nowe koło wolnobieżne INA
-szpilki i nakrętki po cynkowaniu
-nowy komutator na wirniku
całość 300 z wysyłką
robiłem go ze względu na dosyć duże szumy/chrobotania własnie w okolicy alternatora/paska wielorowkowego. po wymianie jak ręką odjął
-- N lis 15, 2015 08:05 --
PS. wg informacji jesli chcesz nowy to muisisz szukac 03L903023F
zaczerpniete z http://www.elstock.dk/en/shop/product/28-4773
-
trucha0
- Użytkownik
Wygląda ładnie i pewnie dobrze zrobiony ale znalazłem o nr. który podałeś na samym dole z auta testowego 100km przebiegu pachnie nówką za 200zł więc wiadomo jak za takie pieniądze to nie opłaca się regenerować,rozrusznik zresztą też wziąłem z tego samochodu za 200zł założę i będzie spokój na 200.000km dzięki za fotki i opis:) 
- A-R-T-U-R
- Przeglądacz
-
VWariaT
- Zaawansowany
- Auto:: 1T2 2.0TDI
- Imię:: VWariaT
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 55 razy
Odkopię nieco temacik.
Od jakiegoś czasu przy profilaktycznym skanowaniu VCDS wyrzuca mi sporadyczne błędy odnośnie niskiego napięcia... czy to przetwornicy/ksenonu czy innych dupereli.
Dodatkowo zauważyłem jak na jałowym lekko drga wskazówka obrotomierza i pulsuje światło w kabinie.
W związku z powyższym chcę zacząć od reanimacji alternatora... na pierwszy strzał.
Nie chcę oddawać samochodu do "mechanika" gdyż:
po pierwsze: codziennie jest mi on potrzebny
po drugie: wolę sam to zrobić na dobrych częściac
... ale tu pojawia się problem i za razem prośba o pomoc do Was
Problem : samochód jest mi potrzebny codziennie więc chciałbym to zrobić za jednym podejściem
Prośba : potrzebowałbym konkretnych numerów części potrzebnych do zregenerowania. Chciałbym zamówić co potrzebne przez internet (uniknę sytuacji gdzie nie dostanę na miejscu wszystkiego co potrzeba przy rozłożonym altku)
Pacjent to oczywiście wspomniany w temacie Valeo 140A , 06F 903 023 C , TG14C011
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i podpowiedzi żeby nie zamówić chińszczyzny (chociaż zdaniem niektórych mam w tym wprawę
)
Od jakiegoś czasu przy profilaktycznym skanowaniu VCDS wyrzuca mi sporadyczne błędy odnośnie niskiego napięcia... czy to przetwornicy/ksenonu czy innych dupereli.
Dodatkowo zauważyłem jak na jałowym lekko drga wskazówka obrotomierza i pulsuje światło w kabinie.
W związku z powyższym chcę zacząć od reanimacji alternatora... na pierwszy strzał.
Nie chcę oddawać samochodu do "mechanika" gdyż:
po pierwsze: codziennie jest mi on potrzebny
po drugie: wolę sam to zrobić na dobrych częściac
... ale tu pojawia się problem i za razem prośba o pomoc do Was
Problem : samochód jest mi potrzebny codziennie więc chciałbym to zrobić za jednym podejściem
Prośba : potrzebowałbym konkretnych numerów części potrzebnych do zregenerowania. Chciałbym zamówić co potrzebne przez internet (uniknę sytuacji gdzie nie dostanę na miejscu wszystkiego co potrzeba przy rozłożonym altku)
Pacjent to oczywiście wspomniany w temacie Valeo 140A , 06F 903 023 C , TG14C011
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki i podpowiedzi żeby nie zamówić chińszczyzny (chociaż zdaniem niektórych mam w tym wprawę
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
-
VWariaT
- Zaawansowany
pewnie że nie
ale uścisk prezesa i pochwałka wzrokowa murowana 
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Tu masz wszystkie numery części z autostartera wystarczy rozwinąć z listy TG14C011
Od szczotek, pierścieni komutatora, łożysk, regulatora (najwazniejsze wymieniłem do sprawdzenia i ewentualnie do wymiany) aż po sam alternator
https://as-pl.com/p/A3283
Od szczotek, pierścieni komutatora, łożysk, regulatora (najwazniejsze wymieniłem do sprawdzenia i ewentualnie do wymiany) aż po sam alternator
https://as-pl.com/p/A3283
-
VWariaT
- Zaawansowany
Na pierwszy strzał zamówione to co poniżej. Mam nadzieję, że nic więcej nie wyskoczy .... jak nie to będzie szukanie młodszej używki.