Brak prądu w gniazdach 12v przód / tył

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany
Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
Imię:: Kamil
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 23 razy

Re: Brak prądu w gniazdach 12v przód / tył

Post autor: tinware »

Skrzynka SC wygląda tak:
IMG_20190405_170517.jpg
Z tyłu:
IMG_20190405_171424.jpg
Te dwa przewody, które widzisz zaznaczone na drugim zdjęciu powinny iść bezpośrednio do gniazd zapalniczek. Jeżeli jest na nich napięcie, a w zapalniczkach nie masz to musisz sprawdzać po kablu co się dzieje, może ktoś zrobił jakiś przekaźnik po drodze, albo przewód pękł, coś go przycięło

-- Śr kwi 10, 2019 19:52 --

Hej,

i jak, udało się?
Awatar użytkownika
dziadek323
Początkujący
Auto:: Touran t2 2.0tdi 170bhp
Imię:: Krystian
Podziękował: 3 razy

Post autor: dziadek323 »

tinware, dzięki kolego za wszystkie wskazówki etc. Nie mam niestety dostępu żeby sprawdzić te kable za gniazdem bezpośrednio, a nie chce rozkręcac połowy samochodu przed samym wyjazdem... Tymbardziej że już skończyło się wolne i do poniedziałku będę pracował i nie ma już czasu. Zastosuje chwilowe rozwiązanie czyli kabel z aku i gniazdo... A w PL elektryk już mi ogarnie wszystko co tam jest namieszane... Bo mam Tez problem ze spryskani lamp przednich...

Jak już ogarnie problem napisze co było.

-- Cz kwi 11, 2019 20:44 --

Mały update :

Kupiłem gniazdo zapalniczki i złodzieje do bezpiecznika, aby pociągnąć plus ze skrzynki co by było bezpieczniej niż prosto z aku. Prąd na bezpiecznikach na spoczynku 12.11v, wpinam zlodziejke, podpinam wszystkie komponenty - gniazdo nie działa. Z zapłonem i bez no martwe... Sprawdzam gniazdo bezpośrednio z aku. Działa i ładowarka normalnie działa.
Podłączyłem w inny terminal zlodziejke, to samo nie ma reakcji. Myślę może zlodziejka jest jakaś trefna. Ale jestem pewny że działa.

Kolejna ciekawa sytuacja jest taka że wyjety bezpiecznik nr 47 który jest odpowiedzialny za gniazdko przednie i tył kanapa, dołączył mi możliwość zamknięcia przednich szyb... Próbujac je zamknąć słyszę że przekaźnik cyka ale szyby zostają na dole. Włożyłem bezpiecznik, szyby w górę idą normalnie. Postanowiłem w ten sposób sprawdzić czy złodziejka jest ok. Włożyłem bezpiecznik w nią i w gniazdo. Szyby działają...

Powiedzcie mi czy to tak powinno być?
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany

Być może z racji na inny rocznik niż mój (10/2006) sprawdź czy masz inaczej rozłożone bezpieczniki w skrzynce SC. Widzę, że zmiany były jakieś co roku.
Awatar użytkownika
dziadek323
Początkujący

Właśnie zobaczyłem że mam rozkład bezpieczników z po maju 2007, pomimo że rejestracja pierwsza auta była w marcu... Cyrk na kółkach
Awatar użytkownika
tinware
Zaawansowany

F30 wygląda na zapalniczki przód + tył, ale nie widzę w ogóle gniazda w bagażniku. Nie mam też dostępu teraz do Elsy, żeby to sprawdzić.
Awatar użytkownika
dziadek323
Początkujący

Może wszystko na jednym jest... Też patrzyłem na rozpiskę f30 - Electric socket for spot light -U15-
Cigarette lighter -U1-
Rear cigarette lighter -U9-
Blocking diode -J29

-- Cz kwi 11, 2019 22:54 --

Plan jest taki że jutro próbuje znowu ze zlodziejka tym razem na f30. Jak to nie będzie działało podłączam prosto na aku, wezmę po drodze zarzuce jakigos 25a bezpiecznika i tymczasowo będzie latać na dojazd do PL.
Awatar użytkownika
lukasso1202
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0TDI BMN 170KM
Imię:: Łukasz
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: lukasso1202 »

Wracając w zeszłą sobotę do domu chciałem naładować telefon, wpiąłem ładowarkę, kabel w telefon a tu zonk. Przednie jak i tylne gniazdo brak prądu. Czytając temat, sprawdziłem bezpieczniki 42 i 47, wszystko ok, szukałem dalej i bezpiecznik F30 odpowiada (bynajmniej u mnie) za wszystkie gniazda zapalniczek, razem z tym w bagażniku. Wsadziłem 25A bo 20A nie miałem. Teraz wszystko gra i trąbi.
To tak dla kogoś z podobnym problemem. Auto było niby przed FL, ktoś zrobił przekładkę na po FL.
Awatar użytkownika
dziadek323
Początkujący

Witaj kolego. To u mnie też było tak że okazało się że mam skrzynkę bezpieczników z nowszego modelu pomimo że katalogowo powinno być inaczej. To samo z tablica przekaźnikow za deska... Też nowe rozmieszczenie... Po tym jak udało mi się to ustalić wszystkie problemy z elektryka rozwiązałem .
ODPOWIEDZ