jarry, a może masz pomysł czemu po wymianie bordnetz i wkodowaniu czujnika (Twoje kodowanie z maila), włącznik w pozycji auto świeci na żółto i nie odpala świateł, mimo iż czujnik jest i w bloku pomiarowym pokazuje wartości od 00 do 07?
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
jeżu to nie tak - tym bitem ustawiasz czy chcesz wybierać zamykanie na wypadek deszczu na STAŁE czy potwierdzane przed opuszczeniem pojazdu przez menu FIS, jest to dlatego że czujnik rozładowuje akumulator i nie ma sensu tego ustawiać w większości przypadków na STAŁE
Witam
Odnośnie manuala. Ja musiałem dodatkowo tylko aktywować menu Rain-Closing na Fisie należy wejść w 46-Moduł Comfortu--> 07-Coding i w kodowaniu długim należy zaznaczyć "ptaszka" w Byte09 Bit1
I szybki ładnie sie zamykają jak zaczyna padać
Pozatym dokładnie Robert wszystko ładnie opisał. Dziękuję za inspirację i pomoc.
Ja z braku lusterka fotochroma, zainstalowałem czujnik obok lusterka. Nie widać go wcale z miejsca kierowcy. Trzeba będzie jeszcze pewnie lekko skalibrować RLS-a. Pozatym jak na foto. Fajna zabawka nie trzeba wajchować....
Ostatnio zmieniony ndz kwie 08, 2012 10:13 przez jeżu, łącznie zmieniany 1 raz.
A jednak uległeś modyfikacji na pewno będziesz zadowolony
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO "Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
jarry pisze:jeżu to nie tak - tym bitem ustawiasz czy chcesz wybierać zamykanie na wypadek deszczu na STAŁE czy potwierdzane przed opuszczeniem pojazdu przez menu FIS, jest to dlatego że czujnik rozładowuje akumulator i nie ma sensu tego ustawiać w większości przypadków na STAŁE
Ale jak nie ma tego bita zaznaczonego to na zegarach nie mam funkcji włączenia/wyłączenie rain Closing.....Chyba... To jak tym sterować? Czy się mylę? Pójdę sprawdzić jeszcze dziś... Ale jak zrobisz na Fisie opcję off to dalej czujnik rozładowuje aku pomimo zaznaczonego bita?
11:16 Sprawdziłem wyłączyłem bita i menu na Fisie jest. No faktycznie szkoda akumulatora.... jak potrzeba to faktycznie włączamy RainClosing na Fisie.... Jeszce pytanko dotyczącym czasu aktywności tego czujnika przy włączonej opcji. Jaki to jest czas?
Ostatnio zmieniony pn kwie 09, 2012 11:49 przez jeżu, łącznie zmieniany 1 raz.
hehe, ma się to wyczucie
A wracając do tematu, to u mnie się to RainClosing nie pojawiło, a Convenience nazywa się już Komfort - od wymiany bordznetu. W kodowaniu czujnika na pewno zaznaczyłem Rain Closing active, ale nie wiem jak mam zaznaczone w moule comfortu, o którym pisał jeżu (może jak tam jest permanent to na FISie nie ma).
Ostatnio zmieniony wt kwie 10, 2012 23:05 przez Rauko, łącznie zmieniany 1 raz.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.