włączniki światła
-
emito
- ____________________

- Auto:: 1,9 TDI 2006 , 2.0 BMN
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
włączniki światła
Witam.
Zna ktoś różnice w funkcjonowaniu włączników światła ?
Czy jeden i drugi nadaje się /bądź lepiej nadaje się pod RLS i funkcję Coming-Home /Leawing-Home
Zna ktoś różnice w funkcjonowaniu włączników światła ?
Czy jeden i drugi nadaje się /bądź lepiej nadaje się pod RLS i funkcję Coming-Home /Leawing-Home
Touran 1.9 BKC 2006/ Touran 2.0 BMN 2007
-
VWariaT
- Zaawansowany
- Auto:: 1T2 2.0TDI
- Imię:: VWariaT
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 55 razy
Re: włączniki światła
Obydwa mają te same funkcje
piktogramem się nie sugeruj.
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
-
emito
- ____________________

Włącznik kupiłem i zamontowałem z 2 lata temu nie miałem czujnika rls więc nic nie kodowłem , na pozycji
,, odpowiednika auto,, światła uruchamiały się po stacyjce i tak jeździłem.
Teraz zamontowałem czujnik /prawidłowo reaguje na światło w blokach pomiarowych wartość 7 do 0 / nie działa włączanie wycieraczek w blokach wartość 0 i chyba tylko raz na chwilę zobaczyłem 2 i to był jedyny raz .
Polewanie,przyskanie, a nawet deszcz jaki mnie złapał nie załącza wycieraczek.
kodowania wg. obszernych postów z forum może prócz koloru szyby (z braku czasu) - to jeszcze sprawdzę.
Pytałem o wyłącznik bo mam ten bez napisu auto , sam w to nie wierzyłem ale wolałem zapytać czy niema on bezpośredniego powiązania z wycieraczkami.
Pytanie również o żelek na czujniki mój jest z passata b6 z uszkodzona szybą czy zabrudzenia /zmatowienia mają wpływ na rozpoznawanie deszczu ? A jeśli tak to czy można takowy dokupić.
,, odpowiednika auto,, światła uruchamiały się po stacyjce i tak jeździłem.
Teraz zamontowałem czujnik /prawidłowo reaguje na światło w blokach pomiarowych wartość 7 do 0 / nie działa włączanie wycieraczek w blokach wartość 0 i chyba tylko raz na chwilę zobaczyłem 2 i to był jedyny raz .
Polewanie,przyskanie, a nawet deszcz jaki mnie złapał nie załącza wycieraczek.
kodowania wg. obszernych postów z forum może prócz koloru szyby (z braku czasu) - to jeszcze sprawdzę.
Pytałem o wyłącznik bo mam ten bez napisu auto , sam w to nie wierzyłem ale wolałem zapytać czy niema on bezpośredniego powiązania z wycieraczkami.
Pytanie również o żelek na czujniki mój jest z passata b6 z uszkodzona szybą czy zabrudzenia /zmatowienia mają wpływ na rozpoznawanie deszczu ? A jeśli tak to czy można takowy dokupić.
- gordon
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Włącznik świateł nie ma nic do wycieraczek. A manetka wycieraczek jest w odpowiedniej pozycji czyli 1, nie 0? Dodatkowo czujnik z żelkiem powinien idealnie przylegać do szyby. Jest manual do RLS i tam jest więcej o żelku, i zdaje się można go dokupić. W celu sprawdzenia raczej pryskaj jakimś atomizerem, niż polewaj szybę wodą.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
emito
- ____________________

Z włącznikiem wiem , było to raczej pytanie retoryczne.
Manetka jest na swoim miejscu czyli w pozycji auto (1)
Z manuala oczywiście korzystałem jest tam mowa o żelku mercedesowskim , ale brak informacji numeru etc.
Posty o RLS przeczytałem wszystkie korzystałem z cennych wskazówek za które dziękuję .
Wodę jak już pisałem post wyżej najpierw polewalem , później pryskałem atomizerem i na koniec testowałem przy padającym deszczu.
Czujnik mam z passata b6 razem z oryginalnym uchwytem który zostal wklejony do szyby .
Żelek był częściowo odklejony od czujnika i dodatkowo zabrudzony i chyba w tym problem.
Pytanie czy jak oderwę całkiem żelek, wyczyszcze i zainstaluje taki zestaw bez klejenia /czyli najpierw żelek później czujnik i zapinka czy taki zestaw ma prawo działać czy raczej trzeba ten żelek przykleić do czujnika.
Manetka jest na swoim miejscu czyli w pozycji auto (1)
Z manuala oczywiście korzystałem jest tam mowa o żelku mercedesowskim , ale brak informacji numeru etc.
Posty o RLS przeczytałem wszystkie korzystałem z cennych wskazówek za które dziękuję .
Wodę jak już pisałem post wyżej najpierw polewalem , później pryskałem atomizerem i na koniec testowałem przy padającym deszczu.
Czujnik mam z passata b6 razem z oryginalnym uchwytem który zostal wklejony do szyby .
Żelek był częściowo odklejony od czujnika i dodatkowo zabrudzony i chyba w tym problem.
Pytanie czy jak oderwę całkiem żelek, wyczyszcze i zainstaluje taki zestaw bez klejenia /czyli najpierw żelek później czujnik i zapinka czy taki zestaw ma prawo działać czy raczej trzeba ten żelek przykleić do czujnika.
- gordon
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Jak nie działa, to chyba nie masz nic do stracenia, ale to Twoja decyzja. A żelki można kupić:emito pisze: Pytanie czy jak oderwę całkiem żelek, wyczyszcze i zainstaluje taki zestaw bez klejenia /czyli najpierw żelek później czujnik i zapinka czy taki zestaw ma prawo działać czy raczej trzeba ten żelek przykleić do czujnika.
Żelki VW.
Żelki mercedes.
-
emito
- ____________________

[quote][/quote]Czujnika a właściwie jego jedna część działa poprawnie wykrywa natężenie prawidłowo od 7 do 0 .
Nie działa tylko załączenie wycieraczek.
Czy działa prawidłowo tego Nie wiem brakuje mi informacji jak powinien działać z funkcją Coming-Home /Leawing-Home .
U mnie jest tak:
Otwieram auto jak jest ,,ciemno,, załącza światła na określony czas (u mnie 10s)
Zamykam brak załączenia świateł.
Zaczynam jazdę w dzień światła nie świecą.
Zaczynam jazdę wieczorem światła załaczają się przy otwieraniu i załaczają się jak odpalę silnik.
Jak zakodować żeby świeciły się cały czas na pozycji auto również w dzień. Czy to możliwe ,czy w wypadki RLS montażu czujnika tak ma być ,a światła powinienem zainstalować dodatkowe do jazdy dziennej.
Nie działa tylko załączenie wycieraczek.
Czy działa prawidłowo tego Nie wiem brakuje mi informacji jak powinien działać z funkcją Coming-Home /Leawing-Home .
U mnie jest tak:
Otwieram auto jak jest ,,ciemno,, załącza światła na określony czas (u mnie 10s)
Zamykam brak załączenia świateł.
Zaczynam jazdę w dzień światła nie świecą.
Zaczynam jazdę wieczorem światła załaczają się przy otwieraniu i załaczają się jak odpalę silnik.
Jak zakodować żeby świeciły się cały czas na pozycji auto również w dzień. Czy to możliwe ,czy w wypadki RLS montażu czujnika tak ma być ,a światła powinienem zainstalować dodatkowe do jazdy dziennej.
- Feberos
- Użytkownik
- Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Chyba po to jest funkcja auto żeby włączały się tylko w nocy
Możesz zakodować światła przeciwmgielne jako DRL, będą świeciły do momentu przełączenia na zwykłe halogeny H7.
Możesz zakodować światła przeciwmgielne jako DRL, będą świeciły do momentu przełączenia na zwykłe halogeny H7.
-
emito
- ____________________

To jest oczywista oczywistość tylko , że w świetle przepisów obowiązku jazdy na światłach czujnik RLS bez świateł do jazdy dziennej traci na funkcjonalność .
Pytałem o możliwość innego kodowania : działają funkcję Coming-Home /Leawing-Home po zmroku a światła świecą cały czas po stacyjce.
Pytałem o możliwość innego kodowania : działają funkcję Coming-Home /Leawing-Home po zmroku a światła świecą cały czas po stacyjce.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
W świetle prawa jeśli na lampie czy to halogenu przeciwmgielnego czy głównej lampy jeśli nie ma wybitej homologacji dla dziennych to mimo że sterownik daje się kodować to nie jest to legalne. Tak jak to jakieś stawianie na ileś tam procent. Jakie jest rozpozadzenie, na ile ma być procent by było okej? Nie ma to nie wolno sobie samemu wymyślać że albo na 70%albo na 30% będzie okej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
emito
- ____________________

Pytanie brzmiało o kodowanie włączania zwykłych lamp , w dzień / a nie przyciemnianie czy halogeny jako DRL
-
tomekbac
- Początkujący
- Auto:: 1T2,1.6,2009
- Imię:: Tom
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Światła na pozycji Auto powinny świecić w dzień.Trzeba zmienić kodowanie skoro czujnik działa.
U mnie przy zwykłych lampach w dzień świecą tylko z przodu ,chyba że przejadę przez tunel to na chwilę zapalają się wszystkie wraz z podświetleniem wewnątrz.Jak zaczyna padać deszcz i wycieraczki zaczynają pracować to po chwili też się światła wszystkie zapalają.
U mnie przy zwykłych lampach w dzień świecą tylko z przodu ,chyba że przejadę przez tunel to na chwilę zapalają się wszystkie wraz z podświetleniem wewnątrz.Jak zaczyna padać deszcz i wycieraczki zaczynają pracować to po chwili też się światła wszystkie zapalają.