1.9 tdi nie odpala na zimnym
-
- Kandydat
- Auto:: VW Touran 1.9tdi 2003
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
1.9 tdi nie odpala na zimnym
Witam
Mam problem z TOURANEM 1.9 rano nie chce odpalić za pierwszym razem trzeba to krecić że 3-4razy aż załapie i dzieje sie to tylko rano jak jest zimny i to też nie za każdym razem raz na jakiś czas zapala za 1 razem.Co to może być proszę o pomoc
Mam problem z TOURANEM 1.9 rano nie chce odpalić za pierwszym razem trzeba to krecić że 3-4razy aż załapie i dzieje sie to tylko rano jak jest zimny i to też nie za każdym razem raz na jakiś czas zapala za 1 razem.Co to może być proszę o pomoc
-
- Zaawansowany
- Auto:: 1.9 bls
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Re: 1.9 tdi nie odpala na zimnym
Sprawdziłeś chociaż świece żarowe? I mamy tak zgadywać? Podłącz kompa i posprawdzaj chociaż błędy.
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Można sprawdzić jakie są bipy jak duże i na minusie to sprawdzamy wydajność pompki wspomagającej w baku i pompy tandemowej bo może paliwo się cofa do baku i brak odpowiedniego ciśnienia paliwa.
- Feberos
- Użytkownik
- Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Ja mam na minus 30-40 i ten sam problem. Zdarza się to dość rzadko ale jednak, po dłuższym postoju jest problem z odpaleniem. Za to za każdym razem jest takie jakby uderzenie w okolicy skrzyni biegów i czuć lekko nierówną pracę przez kilkanaście sekund. Filtr i świece wymienione, ciśnienie na pompie, zawór EGR sprawdzony i wyczyszczony. Rok temu planowana głowica więc przy montażu wtrysków dali chyba nowe uszczelniacze, a przynajmniej mam taką nadziejęDziadek13 pisze:Można sprawdzić jakie są bipy jak duże i na minusie to sprawdzamy wydajność pompki wspomagającej w baku i pompy tandemowej bo może paliwo się cofa do baku i brak odpowiedniego ciśnienia paliwa.

- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Świece nie mają nic wspólnego z odpalaniem przy takich temperaturach jakie mamy teraz możesz je wykręcić i wkręcić śruby i też odpali auto bez problemu, ja bym się skupił na cofającym paliwie postaw auto przodem z górki na noc i zobacz jak odpalimiki55 pisze:Sprawdziłeś chociaż świece żarowe? I mamy tak zgadywać? Podłącz kompa i posprawdzaj chociaż błędy.
wystukane w garażu z kluczem w ręku
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Święte słowa. W pracy mam dźwig który w mrozy pali od strzała nawet przy -15 bo stoi na hali wielkiej nieogrzewanej. Praktycznie rozrusznik nigdy tam nie mielił. Półobrót i odpala to gdzie dopiero przy wtrysku bezpośrednim. Ja w swoich to praktycznie nigdy nie grzeje świec. Palę jak benzynę a czasem mi się przypomni jak rano w zimę na termometrze zobaczę jakiś siarczysty mróz. Diesel to taki silnik któremu do rozruchu trzeba dwóch rzeczy: paliwa oraz duże obroty przy kreceniu- około 300 obr wału na minutę.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Feberos
- Użytkownik
- Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Właśnie w takiej pozycji jest problem bo praktycznie za każdym razem muszę dwa, trzy razy zakręcić żeby odpalił.marcyb3 pisze:postaw auto przodem z górki na noc i zobacz jak odpali
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Bo przy AVQ ze sterownikiem edc 16 są bipy na minusie,ale zwiększając dawke paliwa trza obserwować o ile podnieśliśmy bo okazuje się że myślimy że wpisując np 100 to zwiększyliśmy dawke a po podglądzie widać że dawka się zmniejszyła sprawdzone na moim przykładzie też chodziło o te uderzenie w okolicy skrzyni biegów,mając obroty 840 dopiero ustawienia fabryczne i wolne obroty na 903 obr/min /podniesienie dawki na 50 i kąt synchronizacji na 0.0 wyeliminowało te przykre uderzenie z tym że teraz można zaobserwować jedno zjawisko mianowicie jeżeli któryś z wtrysków nie domaga a silnik się na nim ustawi po zgaszeniu to lubi jęknąć podczas zapalania. Co jeszcze zauważyłem że jak po tych ustawieniach odpalam od razu nie czekając aż zgasną kontrolki silnik pali jak nowy a jak poczekam aż kontrolki po gasną to lubi od czasu do czasu wydać ten dźwięk w okolicy skrzyni biegów czyli zdąży spaść ciśnienie paliwa. I według moich przemyśleń wszystkiemu jest winna pompa paliwa tylko która? muszę pomierzyć ciśnienia szukam na alledrogo odpowiedniego króćca i zegara z gliceryną co by wskazówka nie drgała. Co pisałem tyczy się silnika AVQ 1.9 TDI PD ze sterownikiem EDC 16U1, 03G 906 016 BTFeberos pisze:a mam na minus 30-40 i ten sam problem.
Dodam że mam rozrusznik od nowości nie ruszany i możliwe że on też liczy na regeneracje, puki co kręci.