Uchwyt w bagażniku Touran 2005r

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
lawa
Początkujący
Auto:: Touran 1,4 TSI 2016r
Imię:: Maciej
Podziękował: 2 razy

Uchwyt w bagażniku Touran 2005r

Post autor: lawa »

Witam, udało mi się kupić używany uchwyt, ale niestety po zamontowaniu nie udaje mi się wysunąć haczyka, tak jakby brakowało w nim jakiegoś elementu odpowiedzialnego za wysuwanie go z komory. W instrukcji napisane jest, że powinien być jakiś "zacisk rozprężny" i niestety chyba mi nie dodali tego zacisku w komplecie. Czy można go czymś zastąpić, bo nawet nie wiem jak to wygląda??
Załączniki
11.png
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Re: Uchwyt w bagażniku Touran 2005r

Post autor: gordon »

Zacisk rozprężny jest nie w haczyku, tylko za nim, i powoduje że cały haczyk ma oparcie w stelażu pod tapicerką. Natomiast w haczyku powinna być sprężynka, trochę większa jak od długopisu, i drucik zagięty na 2 może 3 milimetry z każdej strony. Sprężynka powoduje że haczyk wysuwa się i wsuwa, a drucik zagięty na dwóch końcach powoduje, że haczyk blokuje się lub wysuwa, pracując w tym wyżłobieniu które widać na zdjęciu, i pewnie tego drucika Ci brakuje. Naprawiałem to ostatnio u siebie bo mi drucik wypadł. Z boku haczyka przez szpary powinno być widać i sprężynkę i drucik.
lawa
Początkujący
Auto:: Touran 1,4 TSI 2016r
Imię:: Maciej
Podziękował: 2 razy

Re: Uchwyt w bagażniku Touran 2005r

Post autor: lawa »

Dziękuje bardzo za szczegółowy opis, drucik posiadam, ale niestety brak sprężynki. Spróbuje dobrać jakąś zastępczą, może zadziała.
ODPOWIEDZ