Witam!
Czy ktoś może stał przed podobnym dylematem? Czy ktoś miał okazję jeździć tymi autami i użytkować je rodzinnie?
Mój Touran 1T0 sprawuje się świetnie, ale czas na zmianę - lata lecą.
Wybór to Touran II od 2015 wzwyż lub Passat Variant B8 z rynku wtórnego.
Auto użytkuję w cyklu mieszanym. Rodzina 5 osobowa, 2 foteliki z tyłu.
Natrafiłem na "idealny dla mnie" artykuł w necie porównujące te 2 modele i prawie jednoznacznie skreślający Passata jako auto rodzinne w którym ma podróżować 5 osób i foteliki.
Czy ktoś ma podobne odczucia?
Generalnie Passatów jest więcej na rynku wtórnym, jest większy wybór. To na pewno.
Dla ciekawych wkleja link.
https://www.auto-swiat.pl/uzywane/testy ... la/r8d51zk
Dzięki za rady
z Tourana do Passata Varianta?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Re: z Tourana do Passata Varianta?
Chyba się zgodzę z tym testem. Ale też myślę że jak raz zasmakowałem tourana to będziesz chciał go dalej. Jakoś fajniej mi się jeździ touranem.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Jeżeli chodzi o ilość miejsca no to dla rodziny 2+3 to raczej tylko Touran o Sharanie już nie wspomnę.
Sam użytkuję może nie Passat-a Variant-a. a Golf-a VII Variant-a i miejsca jest o wiele mnie niż w Touranie, Passat ciut większy ale szaleństwa nie ma, siedziałem również w Passat Variant B8 w topowej wersji i nie powiem fajne autko ale dla trójki dzieci z tyłu będzie ciasno, do szkoły można zawieść ale jeździć tak przez cały czas to trochę słabo, w Touranie na pewno będą się czuły o wiele lepiej.
Takie moje zdanie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Sam użytkuję może nie Passat-a Variant-a. a Golf-a VII Variant-a i miejsca jest o wiele mnie niż w Touranie, Passat ciut większy ale szaleństwa nie ma, siedziałem również w Passat Variant B8 w topowej wersji i nie powiem fajne autko ale dla trójki dzieci z tyłu będzie ciasno, do szkoły można zawieść ale jeździć tak przez cały czas to trochę słabo, w Touranie na pewno będą się czuły o wiele lepiej.
Takie moje zdanie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Wesol rozbiłeś bank.wesol pisze:Chyba się zgodzę z tym testem. Ale też myślę że jak raz zasmakowałem tourana to będziesz chciał go dalej. Jakoś fajniej mi się jeździ touranem.
Ja zapomniałem dodać tego w 1 poście.
Tak - lubię to auto i lubię jego bryłę, lubię nim jeździć. Po prostu Touran przypadł mi do gustu. Żal się rozstawać będzie nawet z 1T0.
Tomasz też dobrze prawisz. To spojrzenie na Passata to niejako taka ciekawość, chęć zmiany, nieco innego komfortu. Nie będę też ukrywał, że zapakowanym autem w 5 osób nie będę jeździł tylko i wyłącznie, a jak będziemy jechać w 5 to też nie do szkoły, ale wieeele dalej

Pozdrawiam!
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Z życia wzięte kolego z życia. Ja też miałem golfa w kombi i Sharana. Owszem już leciwe wersje ale jeździłem nimi 8 czy 9 lat. W tamtych czasach to Touran 1t1 był dość drogi więc padło na sharana. Golfa wspominam miło ale troche za nisko było i czuć dziury. Za to taki zaiwaniacz na drogach to był.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- greg0216
- ____________________
- Auto:: Passat B7
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 41 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Potwierdzam Touran nie ma sobie równych miałem poliftowego teraz Passat B7 i wieczne kłótnie z drugiego rzędu siedzeń że ciasno przy trójce dzieci więc będzie powrót
Grzegorz
-
- ____________________
- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Przy rodzinie 2+3 Touran to takie minimum. Gdy sie dowiedziałem że i żona w ciąży, to od razu pomyślałem o passacie w kombi, ale jak po kilku tygodniach wyszło że jednak dwójka
to padło na Tourana. Ale po pomiarach bagażnika i podwójnego wózka Touran okazał sie za mały
Więc został Sharan. Później dokupienie boxa 500l i to był idealny zestaw
Aktualnie nie wyobrażam sobie posiadać mniejsze auto. Jak odejdzie wózek (aktualnie spacerówka), to można pomyśleć nad Touranem. Przy zestawie 2+3, Sharan to najlepsze rozwiązanie. Wszyscy mają pełno wymiarowe siedzenia i bagażnika sporo. A z boxem to już luksusy

Aktualnie nie wyobrażam sobie posiadać mniejsze auto. Jak odejdzie wózek (aktualnie spacerówka), to można pomyśleć nad Touranem. Przy zestawie 2+3, Sharan to najlepsze rozwiązanie. Wszyscy mają pełno wymiarowe siedzenia i bagażnika sporo. A z boxem to już luksusy