Mycie silnika - sprawdzone preparaty
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9tdi AVQ 2003
- Imię:: Radek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Mycie silnika - sprawdzone preparaty
Witam!
Koledzy potrzebuję pomocy,porady, namiarów, w silnikach diesla denerwuje mnie(a miałem już kilka) brudny silnik, zawsze jest upaćkany w oleju, coś trzeba zrobić to masakra,a nawet poszukując wycieku trzeba silnik umyć, kilka lat temu wybierając się na wakacje złapałem "kapcia" i wjechałem do wulkanizatora, w czasie gdy mnie obsługiwano miałem czas popatrzeć jak jeden z pracowników wykonywał usługę mycia silnika(to nic nadzywczajnego) ale zaciekawiło mnie nie mycie, a to czym i jak to robił, otóż spryskał silnik jakąś pianą,nie zasłaniali żadnych przewodów ani elektroniki, poczekali trochę jak ta piana osuszyła cały tłusty nalot i inne zanieczyszczenia, a następnie wszystko zdmuchnął sprężonym powietrzem, powiem szczerze że silnik wyglądał jak nowy, a do tego był suchy. Teraz moje pytanie/ prośba - Może ktoś z was miał do czynienia z czymś takim, co to za środek(ten lub podobny), gdzie można kupić
pozdrawiam
Koledzy potrzebuję pomocy,porady, namiarów, w silnikach diesla denerwuje mnie(a miałem już kilka) brudny silnik, zawsze jest upaćkany w oleju, coś trzeba zrobić to masakra,a nawet poszukując wycieku trzeba silnik umyć, kilka lat temu wybierając się na wakacje złapałem "kapcia" i wjechałem do wulkanizatora, w czasie gdy mnie obsługiwano miałem czas popatrzeć jak jeden z pracowników wykonywał usługę mycia silnika(to nic nadzywczajnego) ale zaciekawiło mnie nie mycie, a to czym i jak to robił, otóż spryskał silnik jakąś pianą,nie zasłaniali żadnych przewodów ani elektroniki, poczekali trochę jak ta piana osuszyła cały tłusty nalot i inne zanieczyszczenia, a następnie wszystko zdmuchnął sprężonym powietrzem, powiem szczerze że silnik wyglądał jak nowy, a do tego był suchy. Teraz moje pytanie/ prośba - Może ktoś z was miał do czynienia z czymś takim, co to za środek(ten lub podobny), gdzie można kupić
pozdrawiam
Radek
- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
Re: Mycie silnika - sprawdzone preparaty
brzmi jak bajka.... wprawdzie mam sucho w komorze ale taki środek w domu by się przydał....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Może Muti coś wie na ten temat

----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

- wojtek66
- Przeglądacz
- Auto:: highline avq 2003/04r
- Imię:: wojtek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ja bym Sufex hd bilt hamber (albo poprostu MEGUIARS Engine Cleaner) spryskał w odpowiednich proporcjach ,wyczyscił dokładnie pezekiem,odczekał pare minut i spłukał woda ,na koniec czyms by sie przydało to zabezpieczyc dla ochrony i wyglądu jakims np megsem (było o tym juz pisane w innych wątkach)
-
- Przeglądacz
Dzięki za porady ale to stare sposoby, stare czyli brudne itp. jak chcę to zrobić w garażu na kanale to cały syf z płukania wodą leci mi na podłogę lub do kanału,mam pod domem kostkę więc tu też odpada, a jak bym miał trawę to już po trawie w tym miejscu, po tej pianie(jej zastosowaniu) pozostawał tylko piasek który można by sobie zamieść(koleś który to robił powiedział właścicielowi żeby w domu zdjął osłonę silnika od spodu i ją wyczyścił) powiem wam że to było świetne a ja tego lub czegoś podobnego szukam...dlatego pytam że może ktoś się z tym już spotkał
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Radek
- adas110780
- Przeglądacz
- Auto:: 1.9tdi, BKC, 2004
- Imię:: Adam
- Podziękował: 12 razy
-
- Przeglądacz
Widziałem już to, fajne jest, działa na zasadzie reakcji gazów ale też podobno trzeba uważać na jakieś tam materiały, no i nie wszędzie dojdzie, po wierzchu ależ oczywiście ale głębiej już gorzej...
Radek
- Krzychuziom
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 5T 2.0 TDI 150 KM
- Imię:: Krzychu
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Co prawda jest to zwykła chemia ale polecam http://allegro.pl/preparat-do-mycia-moc ... 44549.html super czyści
a jeśli macie filie inter carsu gdzieś obok siebie kosztuje 15 zł 1L
zabezpieczyć elektronikę i do dzieła 

-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 TDI 105 KM AVQ
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 4 razy
Odgrzeję trochę kotleta bo sam szukam jakiegoś w miarę dobrego środka do czyszczenia.
Potrzebuję umyć konkretnie silnik bo jest dość mocno zabrudzony a gdzieś przy okazji mi cieknie olej i muszę zlokalizować ten wyciek. Co polecicie ?
Potrzebuję umyć konkretnie silnik bo jest dość mocno zabrudzony a gdzieś przy okazji mi cieknie olej i muszę zlokalizować ten wyciek. Co polecicie ?
-
- Zaawansowany
- Auto:: 1T2 2.0TDI
- Imię:: VWariaT
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 55 razy
Kup butlę K2 AKRA, pędzelek i działaj
Niby tani środek ale szczerze polecam bo fajnie domywa syfy.

Niby tani środek ale szczerze polecam bo fajnie domywa syfy.
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Ja używam "dimer" jest rewelacyjny i pięknie rozpuszcza brud , polecam
Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Jeśli to od plaka to niby podają że nie nadaje się do amelinium. Aczkolwiek nie wiem co by się miało stać. Ja tam wole coś co spływa szybko i odparowuje. Nie jakieś płyny z pianą tylko coś na bazie alkoholu, benzyny. Kiedyś bremsenem zmywalem ale to drogie jest. Zależy co myje to nawet mam parę litrów zwykłej benzyny i wanienka z pedzelkiem. Gruszkę też mam to psika z ciśnieniem i dobrze wyrzuca bród.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC