stuki tylnego zawieszenia
- piotrekfire
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 Tdi BKD 2005 DSG 140+
- Imię:: Piotrek
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
stuki tylnego zawieszenia
Witam. Może ktoś pomoże jak miał podobny problem.
Mam głuche stuki w tylnym zawieszeniu. Wymienione amorki, sprężyny, tuleje wszystkie na 100% ok. i jeszcze mocowania górne amorków też nowe, wymienione gumy drążka reakcyjnego i łączniki. A ciągle stuka w prawym tyle. Ręce opadają. Na stacjach obsługi mówią, że wszystko ok a mi ciągle coś stuka. Nie wiem już gdzie szukać. Może ktoś miał coś podobnego to byłbym wdzięczny za info.
Mam głuche stuki w tylnym zawieszeniu. Wymienione amorki, sprężyny, tuleje wszystkie na 100% ok. i jeszcze mocowania górne amorków też nowe, wymienione gumy drążka reakcyjnego i łączniki. A ciągle stuka w prawym tyle. Ręce opadają. Na stacjach obsługi mówią, że wszystko ok a mi ciągle coś stuka. Nie wiem już gdzie szukać. Może ktoś miał coś podobnego to byłbym wdzięczny za info.
- piotrekfire
- Użytkownik
W akcie desperacji do gołej blachy wyczyściłem bagażnik, wywaliłem siedzenia i ciągle to samo
[ Dodano: Sro Sie 28, 2013 21:29 ]
właśnie kolega mi powiedział że nowy amor nie musi być koniecznie ok. jutro sprawdzę. zamienię prawy z lewym i jak stuki zmienią stronę to sprawa znajdzie finał w reklamacji amorków a jak nie to poszukiwań ciąg dalszy
[ Dodano: Sro Sie 28, 2013 21:29 ]
właśnie kolega mi powiedział że nowy amor nie musi być koniecznie ok. jutro sprawdzę. zamienię prawy z lewym i jak stuki zmienią stronę to sprawa znajdzie finał w reklamacji amorków a jak nie to poszukiwań ciąg dalszy
- Killarmy
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 BXE 135KM 2008
- Imię:: Mikołaj
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Skąd ja to znam... Przez cały lipiec szukałem co może mi stukać "gdzieś w tyle". Mechanik oglądał całe zawieszenie- wszystko ok. Wybebeszyłem wszystkie elementy ruchome typu lewarek gaśnica itp- zero efektu. Zdjąłem cały boczek bo może coś tam- to nie to. W końcu wpakowałem sąsiada do bagażnika przejechaliśmy się po wertepach i okazało się, że luźny jest siłownik od klapy bagażnika. Kupiłem nowy i jak ręką odjął. Sprawdź, może u Ciebie jest podobnie.
- piotrekfire
- Użytkownik
W końcu eureka.
Założyłem inny amor i w końcu cisza. Jednak nowe nie zawsze znaczy dobre. A co do sprężyn to też miałem pęknięte po jednym zwoju schowanym w wahaczu i to dwie sprężyny! A siłownik w klapie też był luźny.
Niok02 ty turka BKD softem podnosiłeś na 170 kM ? Ponoć przy tej mocy trzeba zacząć szanować BKD.
Dzięki za sugestie

Niok02 ty turka BKD softem podnosiłeś na 170 kM ? Ponoć przy tej mocy trzeba zacząć szanować BKD.
Dzięki za sugestie
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Szanuję go lepiej niż cokolwiek innegopiotrekfire pisze: Niok02 ty turka BKD softem podnosiłeś na 170 kM ? Ponoć przy tej mocy trzeba zacząć szanować BKD.

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=4071
- tybur007
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 TDI AVQ 2003r.
- Imię:: Tomek
czesc
mysle ze oprócz amorków i tuleji na wahaczach mogą stukać Ci końcówki stabilizatorów... a jeżeli nie to sprawdz sam stabilizator.... on tez ma takie dwie gumy które sie wyrabiają i wtedy słychc stuki miełm podobny problem dlatego wiem .....i nadal mi stuka.. ito bedzie ten stabilizator
pozdro !!!
mysle ze oprócz amorków i tuleji na wahaczach mogą stukać Ci końcówki stabilizatorów... a jeżeli nie to sprawdz sam stabilizator.... on tez ma takie dwie gumy które sie wyrabiają i wtedy słychc stuki miełm podobny problem dlatego wiem .....i nadal mi stuka.. ito bedzie ten stabilizator
pozdro !!!
- gabi10
- Użytkownik
- Auto:: 2.0TDI AZV 170KM 2003
- Imię:: Gabi
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
A ja napisze cos takiego stuki w tylnym zawieszeniu, dokładnie z prawej strony .
Auto sprawdzano na trzepakach i niby wszysko w porządku, lecz podczas sprawdzania amorów zaczeło cos mocno stukać z tyłu. Z początku myslałem ,że może urwany kawełek sprężyny leży w wachaczu i podczas jazdy stuka a okazało się ,że nie trzyma dolne mocowanie sprężyny. Jest ono zatrzepione do dolnego wachacza takim gumowym cyckiem,który był urwany i podczas jazdy sprężyna obijała się o wachacz i to powodowało hałas .Dzisiaj mocowanie zakupione w ASO KOSZT 19ZŁ i wymienione .Nastała błoga cisza
Auto sprawdzano na trzepakach i niby wszysko w porządku, lecz podczas sprawdzania amorów zaczeło cos mocno stukać z tyłu. Z początku myslałem ,że może urwany kawełek sprężyny leży w wachaczu i podczas jazdy stuka a okazało się ,że nie trzyma dolne mocowanie sprężyny. Jest ono zatrzepione do dolnego wachacza takim gumowym cyckiem,który był urwany i podczas jazdy sprężyna obijała się o wachacz i to powodowało hałas .Dzisiaj mocowanie zakupione w ASO KOSZT 19ZŁ i wymienione .Nastała błoga cisza

-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2006 bls
- Imię:: Patryk
- Podziękował: 3 razy
Re: stuki tylnego zawieszenia
O jakim mocowaniu piszesz? Masz numery? U mnie tez tylko prawa napierdziela