Cło z Chin

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Cło z Chin

Post autor: turek »

Spotkał się ktoś z naliczeniem większego cła niż wartość towaru:
nitownica 175zl.+140zl.UPS

Opłaty importowe
UWAGA: Kwota całkowita wykorzystana do obliczenia wszystkich opłat celnych wynosi 0.00.???
Opłaty rządowe:
71,00
Opłaty celne:
383,00
Opłaty za fracht:
0,00
VAT:
88,09
Suma należności w PLN:
542,09

Ktoś się orientuje ile wynosi cło na narzędzia albo pamięta kategorie, dokładniej chodzi mi o nitownice pneumatyczną? może ktoś zamawiał jakieś narzędzia pneumatyczne-elektryczne?

Na jedno 500+ już by mieli :mrgreen:
Ostatnio zmieniony wt gru 31, 2019 16:19 przez turek, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Cło z Chin

Post autor: wesol »

Oco pytasz bo temat ciekawy. Wlasnie zie zastanawiam bo chcialbym cos zamowic za talzena od zoltkow i troszke sie obawiam.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
marcyb3
Expert
Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
Imię:: Marcin
Podziękował: 141 razy
Otrzymał podziękowań: 182 razy

Post autor: marcyb3 »

wesol pisze:Oco pytasz bo temat ciekawy. Wlasnie zie zastanawiam bo chcialbym cos zamowic za talzena od zoltkow i troszke sie obawiam.
Paweł daruj sobie , kup u nas chociaż gwarancję będziesz

Wysłane z mojego SM-J330F przy użyciu Tapatalka
Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Sęk w tym że cena robi swoje. Tu na miejscu kosztuje że dwa trzy razy tyle a tam dużo taniej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
lukasso1202
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0TDI BMN 170KM
Imię:: Łukasz
Podziękował: 17 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: lukasso1202 »

Ja kupowałem kiedyś telefon z gearbest'u prosto od producenta (Doogee S60) kosztował około 1300zł, wysłali paczkę z adnotacją, że jakieś akcesoria. Paczka na cle w Poznaniu została sprawdzona i przy odbiorze było 170zł dopłaty.
dexter23pl
Expert
Auto:: Golf 5
Imię:: Dexter
Podziękował: 43 razy
Otrzymał podziękowań: 148 razy

Post autor: dexter23pl »

- Jak zamawia się z dostawą KURIER to zawsze cło naliczą.
- Jak zamówisz listem/paczka poczta to mało kiedy jest info o cle, jak przy śledzeniu paczki z poczty będzie pisać WER ZABRZE to jest duże prawdopodobieństwo że będzie cło. Zabrze to masakra.
- jeśli wartość zamówienia jest około 20E to nie ma vatu
- jak jest wartość około 45E i pisze gift też nie powinno być naliczonego vat
- vat jest od wartości 150E
Tutaj jest loteria chodzi o to że z vat są zwolnione zakupy z Chin do UE lecz oprócz PL i Francji. :mrgreen:

lecz na te dwie powyżej pozycje vat może być doliczony lecz w 1 na 10 przesyłek.

Jak zamawiasz coś z Chin i jest to drogie i wysyłka tylko kurier to szukaj po innych aukcjach lub czekaj na obecnej aż sprzedawca wystawi to z opcją wysyłki z UE. Wtedy nie ma obawy że będzie doliczona opłata .

Jedną paczkę zamówiłem przez Ali z Niemiec a drugą z Francji i było ok.

Kiedyś dzwoniłem do u celnego z pyt , chce zamówić z chin przedmiot,
przypuśćmy koszt przedmiotu to 100zł , koszt wysyłki 100zł , czyli płacę 200zł.
czy naliczony vat będzie od wartości przedmiotu czy za cały koszt,
otrzymałem odpowiedź że za cały koszt, trochę to jest wg mnie dziwne.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

No tak ale ja mam zapłacić im w sumie 540 od kwoty 0zl. 383+88,09(23%vat) +71(jakiś podatek) =542,09 ale z czego wzięli taką kwotę skoro dzwonili do mnie z agencji ustalić co jest w paczce i ile to w sumie kosztowało a kosztowało 175+140= 315zl i nawet licząc 100% cła to nijak to się ma do tej kwoty

Nie wiem czy to ma jakiś związek ale paczka leżała miesiąc w wawie , jak otworzyłem spór o zwrot kasy za nie dostarczenie towaru, sprzedawca ruszył temat i pojawiły się jakieś ruchy z paczką i nagle po miesiącu leżenia w wawie bach cło 540zl (a 04.12. dzwoniła do mnie agencja celna z zapytaniem co i za ile jest w paczce i zapewniali mnie że za to cła nie naliczają)
daniel.wu
Początkujący
Auto:: 1.9 TDI, 2007
Imię:: Daniel
Podziękował: 1 raz

Post autor: daniel.wu »

Turek, ale ile im powiedziałeś, jaka wartość przedmiotu, gdy do Ciebie dzwonili? Że to nic nie kosztowało? To prawdopodobnie sami sobie wyliczyli. Ale pierwsze słyszę, że dzwonią i pytają. Wcześniej mailowo kazali dosłać fakturę, ewentualnie potwierdzenie przelewu i od tej kwoty naliczali VAT (czyli razem z wysylka). Ogólnie temat VATu i Cła jest dość szeroki i naprawdę sporo trzeba poczytac. Sporo zamawiałem telefonów i elektroniki (w przypadku elektroniki mówimy tylko o vacie, bo nie ma cła na elektronikę) i nigdy nie zapłaciłem VATu. Ale zawsze wybierałem wysylki, które to omijały. Jak? A no tak, że paczka szła np do Anglii i tam została przepakowana (nowa naklejka z Anglii), a zatem do Polski trafiała przesyłka nie z Chin, a z Anglii, Holandii i innych, czyli państw z UE, w których nie musimy płacić VATu i nie było podstaw do sprawdzenia i dodatkowych opłat. Ale generalnie już dawno nie bawiłem się w wartościowe przedmioty z Chin, więc nie dam ręki uciąć jak wygląda to obecnie, trzeba przewertowac internety.

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
miemik
Użytkownik
Auto:: Touran BKC 2005
Imię:: Mieciu
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: miemik »

przesyłki do 150 euro są zwolnione z cła - vat jest zawsze i wszędzie - mało kto się łapie na zwolnienie. Nie mam pojęcia co to jest "Opłaty celne: Opłaty celne:
383,00" ale jeżeli tak było a wartość celna jest poniżej 150 euro to naliczenie jest nie zgodne z prawem. W jakim urzędzie pocztowym robili Ci odprawę . Wyślij mailowo wniosek o weryfikacje zgłoszenia do Naczelnika Urzedu-Celno Skarbowej. Podstawą wartości celnej jest zawsze cena faktycznie zapłacona czyli przelew dla chińczyka. Agencja celna nie ma nic z tym wspólnego. Pewnie dzwonili z odziały pocztowego, żądali jakiś dokumentów ?
Awatar użytkownika
turek
Specjalista

Nie mam żadnych dokumentów z żadnego państwowego urzędu ani nikt się ze mną nie kontaktował w sprawie jakiś dodatkowych opłat Celnych, VAT, Podatku. Ta kwota pojawiła się wczoraj na stronie śledzenia paczki UPS i mam to zapłacić UPSowi

Dodatkowo w programie celnym ISZTAR4 takie narzędzia są zwolnione z cła ,tylko vat 8% lub 23%
filekk87
Auto:: Touran 1.6 MPI 2005
Imię:: Przemek
Podziękował: 3 razy

Post autor: filekk87 »

Turek, raz miałem podobnie i przyczynę znalazłem w regulaminie firmy kurierskiej. Prawdopodobnie koszt "opłat celnych" to koszt pośredniczenia pomiędzy UPS a urzędem celnym, biorą kasę za załatwianie...
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

filekk87 pisze:Turek, raz miałem podobnie i przyczynę znalazłem w regulaminie firmy kurierskiej. Prawdopodobnie koszt "opłat celnych" to koszt pośredniczenia pomiędzy UPS a urzędem celnym, biorą kasę za załatwianie...
dostaniesz Fvat to sobie zobaczysz za co ile placisz
ODPOWIEDZ