Nie działa licznik km
- aga20
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2014R
- Imię:: Aga
- Podziękował: 7 razy
Nie działa licznik km
Witam kolegów
-dzisiaj przestał mi działać licznik km, nie działa też prędkościomierz.
Czy może to być jakaś błahostka- co należy w pierwszej kolejności sprawdzić
Czy jednak czeka mnie wymiana licznika ?!
Z góry dziękuje za sugestie
-dzisiaj przestał mi działać licznik km, nie działa też prędkościomierz.
Czy może to być jakaś błahostka- co należy w pierwszej kolejności sprawdzić
Czy jednak czeka mnie wymiana licznika ?!
Z góry dziękuje za sugestie
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Re: Nie działa licznik km
Na początek bezpieczniki, kable. Vcds coś pokazuje?
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- tinware
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
- Imię:: Kamil
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
VCDS przede wszystkim...
Powinnaś mieć błąd typu G123, sterownik nie widzi czujnika lub dostaje od niego niepożądane informacje.
W 1T1 za obroty kół odpowiedzialny jest sterownik ABS/ASR/ESP, potem pewnie przekazuje informacji po magistrali. Sterownik ten znajdziesz po otworzeniu maski, po lewej stronie przy samej grodzi. Nie mam pewności, czy to z jego bierze prędkość, którą następnie wyświetla licznik.
To teraz przebiegu też Ci nie liczy?
Powinnaś mieć błąd typu G123, sterownik nie widzi czujnika lub dostaje od niego niepożądane informacje.
W 1T1 za obroty kół odpowiedzialny jest sterownik ABS/ASR/ESP, potem pewnie przekazuje informacji po magistrali. Sterownik ten znajdziesz po otworzeniu maski, po lewej stronie przy samej grodzi. Nie mam pewności, czy to z jego bierze prędkość, którą następnie wyświetla licznik.
To teraz przebiegu też Ci nie liczy?
Ostatnio zmieniony wt sty 28, 2020 19:04 przez tinware, łącznie zmieniany 1 raz.
- aga20
- Przeglądacz
Koledzy dziękuje
Kabelek VCDS mam, ale nie przy sobie, - jestem na wyjeździe
Właśnie nie liczy mi przebiegu km, i nie pokazuje prędkości, oraz obrotów silnika
-reszta wszystko działa kierunki światła i.t.p chyba że coś jeszcze spostrzegę
A ktoś może podpowiedzieć, który to bezpiecznik jest za to odpowiedzialny to go wymienię (na początek)
Silnik: CAYCAC
VIN : WVGZZZ1TZEW075352
Kabelek VCDS mam, ale nie przy sobie, - jestem na wyjeździe
Właśnie nie liczy mi przebiegu km, i nie pokazuje prędkości, oraz obrotów silnika
-reszta wszystko działa kierunki światła i.t.p chyba że coś jeszcze spostrzegę
A ktoś może podpowiedzieć, który to bezpiecznik jest za to odpowiedzialny to go wymienię (na początek)
Silnik: CAYCAC
VIN : WVGZZZ1TZEW075352
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Kiedyś w licznikach analogowych jak się zerowało mały licznik i przycisk źle odbił to również nie naliczał kilometrów. Miałem kiedyś tak w oplu.
Może zobacz czy coś z tym przyciskiem jest nie tak?
Może zobacz czy coś z tym przyciskiem jest nie tak?
- yox
- Władca postów
- Auto:: 1.9 TDI BXE 07 R-Line C.M
- Imię:: Marek
- Podziękował: 240 razy
- Otrzymał podziękowań: 673 razy
... skoro brak VCDS-a to odłącz/przeczyść/podłącz wtyczke licznika, tylko na zgaszonym silniku, bez zapłonu bo kodowanie abs poleci 
- tinware
- Zaawansowany
Podjedź do pierwszego lepszego warsztatu z vaginami i poproś o przeskanowanie VCDSem, będziesz wiedziała co się dzieje i zapłacisz za to 20zł. Pamiętaj, że brak prędkości i obrotów może być spowodowany błędem innego sterownika. Dodatkowo możesz poprosić o zmierzenie miernikiem bezpieczników czy nie są przepalone.aga20 pisze:Kabelek VCDS mam, ale nie przy sobie, - jestem na wyjeździe
Czyli już nie działają dwie rzeczy: prędkość i obroty silnika, może to licznik poleciałaga20 pisze:Właśnie nie liczy mi przebiegu km, i nie pokazuje prędkości, oraz obrotów silnika
Akurat za te rzeczy odpowiedzialny jest inny sterownik umieszczony w samej kolumnie kierownicyaga20 pisze:reszta wszystko działa kierunki światła i.t.p chyba że coś jeszcze spostrzegę
- aga20
- Przeglądacz
Tylko że ja mieszkam w DE i jestem w innej miejscowości niż w tej co mieszkamtinware pisze:Podjedź do pierwszego lepszego warsztatu z vaginami i poproś o przeskanowanie VCDSem, będziesz wiedziała co się dzieje i zapłacisz za to 20zł
Szkolenie kończę późno to wszystkie A.T.U raczej zamknięte
Ulala tylko gdzie szukać tej wtyczki licznika (rozumiem że pod maską) ale która to...yox pisze:to odłącz/przeczyść/podłącz wtyczke licznika, tylko na zgaszonym silniku, bez zapłonu bo kodowanie abs poleci
A wymianę / sprawdzenie bezpiecznika odpuszczamy ?!
Może faktycznie to tylko bezpiecznik ?!
- yox
- Władca postów
...aga20 pisze:Ulala tylko gdzie szukać tej wtyczki licznika (rozumiem że pod maską) ale która to...
... sprawdz pd maską. w skrzynce po prawej stronie, od góry do dołu (F6) szósty od góryaga20 pisze:Może faktycznie to tylko bezpiecznik ?!
- tinware
- Zaawansowany
Widzę, że potrzebne Ci teraz auto, jesteś nim poza domem, na Twoim miejscu wstrzymałbym się. Kończysz późno, jest ciemno, jest zimno, coś Ci pęknie przy wyciąganiu, urwie się i auto uśmiercisz, a przecież teraz wszystko w nim działa oprócz pokazywania prędkości i obrotów.
Ja będąc na działce nie odważyłem się wyjąć licznika bo bez narzędzi i interfejsu mogło mnie czekać tylko holowanie. Koledzy z forum pewnie robili to dziesiątki razy, więc wiedzą o czym mówią, ale nie polecałbym nic grzebać w plenerze, zwłaszcza przy liczniku. Nie zawiesiło Ci się radio odpowiedzialne za dźwięk w głośnikach, tylko chcesz grzebać przy liczniku, który odpowiedzialny jest za uruchomienie silnika.
Ja będąc na działce nie odważyłem się wyjąć licznika bo bez narzędzi i interfejsu mogło mnie czekać tylko holowanie. Koledzy z forum pewnie robili to dziesiątki razy, więc wiedzą o czym mówią, ale nie polecałbym nic grzebać w plenerze, zwłaszcza przy liczniku. Nie zawiesiło Ci się radio odpowiedzialne za dźwięk w głośnikach, tylko chcesz grzebać przy liczniku, który odpowiedzialny jest za uruchomienie silnika.
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
I tu kolega mądrze rzecze . Dać mutinware pisze:Widzę, że potrzebne Ci teraz auto, jesteś nim poza domem, na Twoim miejscu wstrzymałbym się. Kończysz późno, jest ciemno, jest zimno, coś Ci pęknie przy wyciąganiu, urwie się i auto uśmiercisz, a przecież teraz wszystko w nim działa oprócz pokazywania prędkości i obrotów.
Da się dojechać to trzeba się doturlać do domu .
Ja rozumiem , że wszyscy don Juan'i rzucili się by pomóć
- aga20
- Przeglądacz
Koledzy bardzo dziękuje za chęć pomocy
Nie, licznika ja nie będę się podejmować rozkręcać - paznokcie przeszkadzają
(ewentualnie zrobi to kolega po moim powrocie-przeczyści styki ) tym bardziej że samochód jeździ i na głowę mi nie pada, ale jak każdy z Was ja też lubie jak wszystko w nim mi działa.
A taka informacje może się przydać innym
Odnośnie tych bezpieczników to dziś otworzyłam tą skrzynkę z bezpiecznikami , ale nie wiem który to:
- bo po pierwsze połowy tam nie ma, a po drugie one nie są wkładane po kolei i nie wiem który to 6 od góry (z którego rzędu)
Koledzy YOX podpowiedzcie który to
Nie, licznika ja nie będę się podejmować rozkręcać - paznokcie przeszkadzają
(ewentualnie zrobi to kolega po moim powrocie-przeczyści styki ) tym bardziej że samochód jeździ i na głowę mi nie pada, ale jak każdy z Was ja też lubie jak wszystko w nim mi działa.
A taka informacje może się przydać innym
Odnośnie tych bezpieczników to dziś otworzyłam tą skrzynkę z bezpiecznikami , ale nie wiem który to:
- bo po pierwsze połowy tam nie ma, a po drugie one nie są wkładane po kolei i nie wiem który to 6 od góry (z którego rzędu)
Koledzy YOX podpowiedzcie który to
- yox
- Władca postów
... napisałem, ze po prawej stronie F6 licząc od górnego prawego rogu , tylko dlaczego u Ciebie nie ma w tym gniezdzie bezpiecznika ?
zreszta tyle tych bezpiczników masz, że 5 razy wszystkie bys sprawdziła 
... w tym gniezdzie powinien byc bezpiecznik 30A
... w tym gniezdzie powinien byc bezpiecznik 30A
-
dexter23pl
- Expert
- Auto:: Golf 5
- Imię:: Dexter
- Podziękował: 43 razy
- Otrzymał podziękowań: 148 razy
no ale koledzy jest napisane przez Koleżankę że nie ma na liczniku wskazań prędkościomierza i obrotomierza, to moduł abs raczej odpada.