Pierwsze auto .
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Pierwsze auto .
Z ciekawości spytam: jaki zestaw jednomasowy zapakował mechanik?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- bartez55
- ____________________
- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Na pierwszy samochód to polecam np. Peugeota 206 1.1 lub 1.4 w benzynie. Samochód tani w zakupie i eksploatacji.
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
- Sąsiad3320
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI BMM 2007
- Imię:: Kacper
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Powiem tak, na pewno Valeo (na kole zamachowym będzienumer?). Powiem szczerze do jednomas nie mam nic, ale nie we wszystkich autach (nie chodzi mi tu o modele tylko o konkretne auta) może być moim zdaniem ona zastosowana. Po założeniu jednomasy silnik głośniej pracował, skrzynia hałasowała bardzo. Nie odradzam zakładania, bo jest to naprawdę spoko alternatywa, ale nie wszędzie podejdziewesol pisze:Z ciekawości spytam: jaki zestaw jednomasowy zapakował mechanik?
- wesol
- Władca postów
A jaki luz był na sprężynkach tarczy? Czy był luz podłużny i poprzeczny na wałku w skrzyni? Sprawdzał to?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- tinware
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
6n2 z 1.0 mpi 50KM w lpg, z klimatyzacją - jeździ się za darmo, wiem bo mam. Pamiętaj, że chłopak sobie nie pojeździ po autostradzie za szybko, 80 km/h to dla tego auta już dużo, 100km/h to 3500 obr/min, 120km/h to zarzynanie silnika. Wyprzedzanie? Trzeba mieć kupe doświadczenia, ja tym motorem nie raz wracałem przy wyprzedzaniu bo po 20 sekundach jesteś w połowie manewru. Tak mały silnik to tylko na pojeżdżanie po mieście po bułki po 2-3 km, zastanów się, bo za jakiś czas chłopak będzie miał potrzebe jazdy np. do pracy tym autem, albo na wakacje, na śluby/wesela swoich przyjaciół, a taki silnik obrzydzi takie wyjazdy - zrobisz mu przykrość. Uwierz mi, że mając taki motor i jadąc na wakacje wypożyczałem auto z wypożyczalni.
Chociaż to co ja mam w Touranie, 1.6 MPI 102KM demonem nie jest, ale chociaż 120 km/h pojedziesz tym gdzieś, 12 sek. do 100km/h, ale nie 20 sekund do 100km/h, a na autostradzie TIRy Cię wyprzedzają, bo obroty wielkie, przełożenia skrzyni cholernie krótkie, bo moc bardzo mała...
Chociaż to co ja mam w Touranie, 1.6 MPI 102KM demonem nie jest, ale chociaż 120 km/h pojedziesz tym gdzieś, 12 sek. do 100km/h, ale nie 20 sekund do 100km/h, a na autostradzie TIRy Cię wyprzedzają, bo obroty wielkie, przełożenia skrzyni cholernie krótkie, bo moc bardzo mała...

- Sąsiad3320
- Początkujący
Na skrzyni, na której przyjechał był luz poprzeczny i podłużny. W dwóch co były założone tego luzu nie było. Na tarczy bym musiał zobaczyć bo cały czas to sprzęgło jest.wesol pisze:A jaki luz był na sprężynkach tarczy? Czy był luz podłużny i poprzeczny na wałku w skrzyni? Sprawdzał to?
Wracając do tematu, ogółem podoba mi się polo 6n2. Ale właśnie celowałbym już tu w 1.4 MPI bądź jakiegoś SDI-ka, jakoś jechałem 'polówą' z 1.4 TDI i nie przekonała mnie za bardzo. Podoba mi przód tej polówki ponieważ jest to odświeżona mordka Paska B4, którego bardzo ciepło wspominam

Peugeota 206 nie celuje, bardzo źle mi kojarzy się ten samochód. Nie chodzi 'bo francuz', mam inne powody, o których nie będę pisał publicznie.
- wesol
- Władca postów
Dziwne. Może jakaś wada w tarczy albo wyważenie zamachu. Dwumas kamufluje niedoskonałości wszelakie. Także wytwarza szum jazgot lekki więc na jednomasie przy ciszy wszystko się uwidacznia. Ja tam kilka jednomas założyłem i jeździłem i same plusy były i w dźwięku i w pracy a nawet to że pedał sprzęgła mięciutki w porównaniu do dwumasy.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Sąsiad3320
- Początkujący
Według mechanika do momentu gdy jednomas był założony wszystko było w normie. Tylko jak on jeździł tym autem (ja i ojciec razem z nim jechaliśmy) to on kręcił go do 3000obr, no przy takim czymś nie było słychać tego grzechotu, bo praca silnika zagłuszała. Po wymianie na dwumas sam stwierdził że wgl inaczej ten samochód jeździ.wesol pisze:Dziwne. Może jakaś wada w tarczy albo wyważenie zamachu. Dwumas kamufluje niedoskonałości wszelakie. Także wytwarza szum jazgot lekki więc na jednomasie przy ciszy wszystko się uwidacznia. Ja tam kilka jednomas założyłem i jeździłem i same plusy były i w dźwięku i w pracy a nawet to że pedał sprzęgła mięciutki w porównaniu do dwumasy.
-- N mar 22, 2020 14:08 --
Ale wracając do tematu.
Wiem jak najbardziej o tym że dużym autem jeździ się wgl inaczej jak mały. No największym samochodem który prowadziłem właśnie był touran którego posiadamy. Nw dlaczego ale 'mordka' tourana 1t1 bardziej mi pasuje do caddy-ego, a tourana nie zbyt bardzo pasuje, mi się podoba bardziej touran 1t2. Ale o gustach się nie dyskutuje. No jak caddy-ego bd szukał to z silnikiem 1.9TDI (Oczywiście bd omijał te z silnikiem BXE), 2.0 TDI, Każdy SDI lub benzyna 1.6MPI (choć z tym może być problem), 1.4 MPI jest raczej za słaby do tej budy.
- wesol
- Władca postów
Coś musiało być nie tak. ja jeszcze nie spotkałem problemu ale myślę że może być problem ze złym wywazeniem ewentualnie tłumik drgań w tarczy sprzeglowej może mieć defekt. Samo to że niektóre auta miały seryjnie jednomas już mówi że to nie musi być źle. To czy taka moc czy inna nie ma znaczenia. Różnica w wielkości też nie jest jakaś drastyczną bo np w takim cayc masz zamach tylko mniejszy na średnicy tylko 3 mm jak w takim już 2.0 TDI. To zaledwie 3 mm na promieniu. Zresztą kiedyś auta jeździły na jednomasach i nic im nie było. Do dziś są jednostki które nie mają dwumasy i jest dobrze. Sam stwierdziłem że owszem na dm mamy przeniesuenue napędu jak przez gumę ale też zauważyłem że dwumas wytwarza dźwięki. Nie galas ale poprostu szumy. Te elementy w nim wytwarzają dźwięki bo się ruszają. Ja mam w swoich obu jednomasy i mogę pokazać każdemu co przyjedzie że jest okej.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Auto:: Touran 1,9
- Imię:: Łukasz
ja pierwszy samochód to miałem Renault 19 z 94 roku. Czarny hatchback, przyciemniane tyle lampy. lekko obniżona. silnik nietypowy bo 1,7 coś około 100 koni przy nie całej 960 kg. Fajnie się zbierało i dało się pościgać na światłach.