Przeróbka z 5 osób na 7 osób. Prośba o pomoc w interpretacji

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista
Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
Imię:: Jarek
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Przeróbka z 5 osób na 7 osób. Prośba o pomoc w interpretacji

Post autor: jaras99 »

Cześć,

proszę o podzielenie się opiniami i doświadczeniami w zakresie w/w zagadnienia.
Dla mnie osobiście była i jest to droga przez mękę i zaczynam wątpić, czy znajdzie to pozytywny finał. Do rzeczy.

Jakiś czas temu zakupiłem vw caddy maxi, zarejestrowany jako ciężarówka i z fizycznie dostępnymi 5 miejscami siedzącymi.

Zamarzyło się aby przekwalifikować pojazd na osobowy oraz dołożyć 3 rząd siedzeń.

Także do dzieła:
1. Rozebrałem cały tył wraz z boczkami aby zidentyfikować czy są/bądź nie ma przygotowanych miejsc montażowych pod kanapę oraz pasy bezpieczeństwa.
CADDY JEST PRZYSTOSOWANY DO MONTAŻU 3 RZĘDU

2. Udało się mi się zdobyć cały komplet 3 rzędu siedzeń. (kanapa, pasy, szyna montażowa)

3. Zdemontowałem kratę ciężarową, zamontowałem 3 rząd siedzeń i jadę na stację diagnostyczną.
DIAGNOSTA NIE PRZEPROWADZI BADANIA I ODSYŁA MNIE DO WARSZTATU, KTÓRY POSIADA CERTYFIKACJĘ NA DEMONTAŻ KRATY I MONTAŻ DODATKOWYCH SIEDZEŃ

4. Jadę do w/w warsztatu, zostawiam 200 zł i dostaję papier na demontaż kraty i montaż dodatkowych siedzeń
FIZYCZNIE MÓJ CADDY STAŁ SIĘ OSOBÓWKĄ Z 7 MIEJSCAMI SIEDZĄCYMI

5. Wracam na stację diagnostyczną. Diagnosta przeprowadza badanie przekwalifikujące caddy z ciężarówki na osobówkę z 7 osobami.

6. Mam już wszystko, jadę do Wydziału komunikacji :super: . Jednak auto nie może zostać zarejestrowane w ten sposób. W pierwszym etapie rejestracji ma być ściągnięta krata, natomiast w kolejnym przekwalifikowanie na 7 osób
DIAGNOSTA ŹLE WYSTAWIŁ MI DOKUMENT, MUSZĘ WRACAĆ ABY POPRAWIŁ, ŻE TYLKO ZOSTAŁA ZDEMONTOWANA KRATA

7. Jadę do diagnosty. Rozmawiam z innym który mówi :shock: :omatko:

ABY DOŁOŻYĆ SIEDZENIA POTRZEBUJĘ FAKTURĘ ZAKUPU NA KOMPLETNY 3 RZĄD SIEDZEŃ WYSTAWIONĄ NIE PRZEZ BYLE JANUSZA ALE ZAKŁAD KTÓRY W KRS-SIE MA WPISANĄ DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANĄ Z MODYFIKACJAMI SAMOCHODÓW ITP ITD.

PONADTO MUSZĘ ZDOBYĆ WYCIĄG ZE ŚWIADECTWA HOMOLOGACJI. RZEKOMO Z NIEGO MA WYNIKAĆ CZY MÓJ CADDY MOŻE PRZYJĄĆ 3 RZĄD SIEDZEŃ

8. No kur.... co za szum informacyjny. Poddaję się, nie robię już nic, sprzedaję kanapę. Jednak po paru dniach wraca zapał. Znajduję zakład, który godzi się aby wystawić mi fakturę na zakup i montaż 3 rzędu siedzeń.

Zostaje mi jakoś zdobyć wyciąg ze świadectwa homologacji.

9. Umawiam się z rzeczoznawcą ds szkód komunikacyjnych, biegłego sądowego i nakreślam mu całą sytuację, wręcz proszę o pomoc. Potwierdza, że ministerstwo zmieniło przepisy, ze względu na to, że różne ludki robiły partyzantkę przez dokładnie dodatkowych siedzeń na blachowkrętach, dochodziło do wypadków i takie tam....Obejrzał caddika i stwierdził że jest przystosowany do montażu 3 rzędu siedzeń.
JEDNAK MUSI TO BYĆ FORMALNIE POTWIERDZONE POPRZEZ ZDOBYCIE WYCIĄGU Z ŚWIADECTWA HOMOLOGACJI

10. Nie będę się już w tym miejscu rozpisywał jakie męki przechodziłem z różnymi ASO żeby ktoś raczył mi takie świadectwo wydać. Zapłaciłem 200 zł i wreszcie mam upragnione ŚWIADECTWO. PATRZ ZAŁĄCZNIK

11. Jednak moim zdaniem z uzyskanego świadectwa nie wynika, że caddy jest przystosowany do montażu 3 rzędu siedzeń.

Jeżeli ktoś z Was ma jakieś doświadczenie, wiedzę w wyżej opisanym problemie proszę o pomoc. Co mam zrobić aby zamknąć wreszcie ten temat, który ciągnie się jeszcze parę dobrych miesiący
Załączniki
Scan_20190207151317.pdf
(262.33 KiB) Pobrany 175 razy
Awatar użytkownika
MajKu
Początkujący
Auto:: 5T 2.0 TDI DSG
Imię:: MAjCin
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Przeróbka z 5 osób na 7 osób. Prośba o pomoc w interpret

Post autor: MajKu »

Jakiś czas temu przerabiałem swojego Turka na 7 osób nie było problemu...
przegląd, faktura z wpsem do KRS czym zajmuje się warsztat, urząd nowy dowód i spoko jednak przepisy się zmieniły z tego co wiem jak w dowodzie masz wpisane samochód ciężarowy to nie da się zmienić liczby osób. np. jak jest VW crafter skrzynia i jest dwu osobowy (1+1) to nie zmienisz na (1+2) podwójny fotel (podobno) w miedzy czasie poznałem faceta który przerabia auta z blaszaków na food trucki i przerabia takie coś sam sobie wystawiając fakturę. jest opcja zebym Ci dał kontakt do Niego... jest biegły w temacie
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

MajKu pisze:Jakiś czas temu przerabiałem swojego Turka na 7 osób nie było problemu...
no właśnie "jakiś czas temu". Wiem, że szło gładko a teraz jest problem.
MajKu pisze:z tego co wiem jak w dowodzie masz wpisane samochód ciężarowy to nie da się zmienić liczby osób
w dowodzie już mam osobowy. Odpowiedni warsztat z wpisem do KRS zdemontował ją, pojechałem do Urzędu i to poszło gładko.
Problem jest z przekwalifikowaniem na 7 osób
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Jaki rok caddy?
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

2009. wszystkie informacje masz w załączonym wyciągu z homologacji. No i właśnie pytanie czy na jego podstawie można wnioskować, że auto nadaje się do montażu 3 rzędu siedzeń
Awatar użytkownika
MajKu
Początkujący

Jeśli auto było produkowane jako 7os. a caddy było to wiadomo ze jest przystosowane.
Awatar użytkownika
Mario122
Przeglądacz
Auto:: Touran 1T3
Imię:: Mario
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Post autor: Mario122 »

jaras99 pisze:Cześć,

6. Mam już wszystko, jadę do Wydziału komunikacji :super: . Jednak auto nie może zostać zarejestrowane w ten sposób. W pierwszym etapie rejestracji ma być ściągnięta krata, natomiast w kolejnym przekwalifikowanie na 7 osób
DIAGNOSTA ŹLE WYSTAWIŁ MI DOKUMENT, MUSZĘ WRACAĆ ABY POPRAWIŁ, ŻE TYLKO ZOSTAŁA ZDEMONTOWANA KRATA

ABY DOŁOŻYĆ SIEDZENIA POTRZEBUJĘ FAKTURĘ ZAKUPU NA KOMPLETNY 3 RZĄD SIEDZEŃ WYSTAWIONĄ NIE PRZEZ BYLE JANUSZA ALE ZAKŁAD KTÓRY W KRS-SIE MA WPISANĄ DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANĄ Z MODYFIKACJAMI SAMOCHODÓW ITP ITD.

Diagnosta u którego byłeś nie zna przepisów!
Bez homologacji na 7os. dla danego nr vin i montażu nowych pasów 3 rzędu - legalnie nic nie załatwisz.
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

Mario122 pisze:
jaras99 pisze:Cześć,

Diagnosta u którego byłeś nie zna przepisów!
Bez homologacji na 7os. dla danego nr vin i montażu nowych pasów 3 rzędu - legalnie nic nie załatwisz.

no dobrze. Fakt niekompetencji diagnosty już dawno stwierdziłem i mu to delikatnie uświadomiłem po czym zmieniłem stację z ekipą kompetentną.

Świadectwo homologacji zdobyłem (patrz załącznik) ale co z niego wynika?? jest przystosowane czy nie?
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

jaras99 pisze:2009. wszystkie informacje masz w załączonym wyciągu z homologacji. No i właśnie pytanie czy na jego podstawie można wnioskować, że auto nadaje się do montażu 3 rzędu siedzeń
Jakby fabrycznie wyszedł 5 osobowy to ciężko jest przerobić - w podłodze nie ma uchwytów do 3 rzędu. Widocznie Twoj byl 7 os przerobiony na ciężarowy aby spełniał wymogi ustawy.
Przepisy aby go zarejestrować to odrębny temat i ciągle coś utrudniają...
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

Auto jest krajowe, kupione w ASO Lellek Opole Sławice. Odkupiłem je od firmy jako ciężarowy 5 osobowy. Taki wyjechał z salonu.

Z ciężarówki na osobówkę już przeskoczyłem. Teraz kwestia interpretacji wyciągu z homologacji.

Czy ktoś ma wiedzę czy oprócz homologacji którą otrzymałem z VW Poznań można jeszcze coś innego wyciągnąć/zdobyć, jakiś papier na którym będzie napisanie wprost: "tak samochód kwalifikuje się do przewozu 7 osób"
Awatar użytkownika
MajKu
Początkujący

na rachunku musisz mieć napisane ze fotele zostały zaminowane na oryginalne uchwyty zgodnie ze specyfikacją producenta na oryginalne śruby. Dużo tez od urzędu zależy rożnie to bywa np. u Nas rejestrują angliki przerobione z wpisem w dowodzie "auto z kierownica po prawej stronie" co jest nie zgodne z przepisami ponieważ auto ma już kierownicę po lewej stronie. Większość ludzi rejestruje pierwszy raz na znajomych z sąsiedniego powiatu, albo sami tymczasowo się tam meldują aby pominąć ten wpis.
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

jaras99 pisze:ZAKŁAD KTÓRY W KRS-SIE MA WPISANĄ DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANĄ Z MODYFIKACJAMI SAMOCHODÓW ITP ITD.
tak z ciekawości jaki ma być niby ten zapis ??

teraz wszystko komplikują jak widać, tak samo mówiłem jak ktoś chce klimę montować do auta które nie ma.

Dawno już nie przerabiałem tourana ale kiedyś wystawiałem zawsze FV i w zależności od stacji chcieli dodatkowe oświadczenie że zgodne z fabryką itd. gotowy druk na necie jest podpisywaliśmy klient jechał robił przegląd do wydziału i po sprawie bez komplikacji. No cóż co roku jest co raz gorzej. Kiedyś przyczepki lawety robiliśmy na SAM i nie było problemów z rejestracją a teraz ehhh.....
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
Awatar użytkownika
jaras99
Specjalista

JEDARO pisze:
jaras99 pisze:ZAKŁAD KTÓRY W KRS-SIE MA WPISANĄ DZIAŁALNOŚĆ ZWIĄZANĄ Z MODYFIKACJAMI SAMOCHODÓW ITP ITD.
tak z ciekawości jaki ma być niby ten zapis ??

teraz wszystko komplikują jak widać, tak samo mówiłem jak ktoś chce klimę montować do auta które nie ma.

Dawno już nie przerabiałem tourana ale kiedyś wystawiałem zawsze FV i w zależności od stacji chcieli dodatkowe oświadczenie że zgodne z fabryką itd. gotowy druk na necie jest podpisywaliśmy klient jechał robił przegląd do wydziału i po sprawie bez komplikacji. No cóż co roku jest co raz gorzej. Kiedyś przyczepki lawety robiliśmy na SAM i nie było problemów z rejestracją a teraz ehhh.....
Nie wiem dokładnie jaki zapis. Ogilnie temat chyba nie do przeskoczenia.
Chyba jestem pierwszy, ktory podjął próbę dołożenia siedzeń w świetle nowych przepisów :( i nikt nie pomoże...
Darek1086
Auto:: Touran 2004 azv
Imię:: Darek

Post autor: Darek1086 »

Chciałem z ciekawości zapytać ponieważ borykamy się z podobnym problem czy udało Ci się to załatwić
ODPOWIEDZ