Aha to nie wiem ja jeszcze nie zmienilem mojego na 086M bo nie kupiłem halogenów jeszcze to nie zmieniam na razie BCM , obecnie touran zostawiony na drugi plan bo szukam innego VW do modzenia .
Tak byś sobie poradził daj znać bo może będę miał ten sam problem .
witam u mnie problem rozwiązany . Nowy (używany) BCM o numer końcowych 086Q . kodowanie kluczyków , przepisanie kodowania ze starego BCM , byte 18 bez żadnego problemu nie zgłasza błędu, dopisanie przeciwmgielnych plus doświetlanie i hula ula .
Dorzucę swoje spostrzeżenia odnośnie BCMów i błędów świateł. Jak dokładałem ksenony do mojego caddyego 2012 to przerabiałem temat zmiany BCM i jak kolega YOX pisał, aby sprawdzić pinologię BCM w Elsie. BCM z caddyego 2011-2015 i bcm z Tourana 1t3 różnią się kilkoma pinami i na 100% jeden z nich to któryś od drl. Do tego dochodzi jeszcze elektryka drzwi tylnich w 1T3 vs przesuwne w Caddy. Efekt jest taki, że drzwi w Caddym są na takim BCM od Tourana albo permanentnie zamknięte, albo otwarte i nie da się zamknąć samochodu pilotem, bo system wie, że ma np. otwarte stale tylne drzwi.
Jest jeszcze jedna rzecz. W skanie sterownika jest COMPONENT:
Address 09: Cent. Elect. (J519) Labels:. 1K0-937-08x-09.clb
Part No SW: 5K0 937 086 T HW: 5K0 937 086 T
Component: BCM PQ35 M 122 0186
Tu jest BCM PQ35 M (sharan 2016)
A tu mój caddy
Address 09: Cent. Elect. (J519) Labels:. 1K0-937-08x-09.clb
Part No SW: 5K0 937 087 AC HW: 5K0 937 087 AC
Component: BCM PQ35 H+ 122 0174
I tutaj jest: BCM PQ35 H+. I o ten”+” się rozchodzi. Mam wrażenie, że występowanie znaku plus przy literze oznacza BCM dla samochodów bez elektryki drzwi z tylu i nieco inaczej przypisane piny w BCM (np któreś światło DRL). Nie wiem na ile moje obserwacje są słuszne (jeśli chodzi o ten PLUS przy literze), ale trzeba mieć na uwadze, że nie każdy BCM podejdzie do każdego auta 1:1.
Witam
Jak by co to problem z przeróbką BCM mam już ogarnięty... I to nie przez bezmyślne podmianki modułów... Służę pomocą i wiedzą w Wawie na Targówku.
Odpowiadam tylko na pw.
PS. Do tych co wiedzą... "dzięki za "pomoc"...."
Nie zawsze ktoś kto jest krótko na forum musi być laikiem.