Witam Wszystkich!
Mam z moim Touranem (1T3 2,0 TDI 2012) problem taki jak w temacie. Na budzie czuć wibracje od ok 70 km/h. Pojawiają się one w czasie pokonywania zakrętów/łuków drogi i trwają do kolejnego zakrętu/łuku. Wtedy przestają i aż do kolejnego zakrętu/łuku jest spokój. Najczęściej dzieje się tak przy skręcaniu w lewo. Nie ma znaczenia czy się przyspiesza, zwalnia, jedzie ze stałą prędkością, czy na luzie. Dodatkowo jak auto buja się na nierównościach, albo przechyla (np. przy zjeżdżaniu z ronda) to słychać jakieś głuche, jakby plastikowe, popukiwania. Koła świeżo wyważane na teście drogowym. Opony po jednym sezonie, ok 6mm bieżnika każda, Continentale. Geometria zawieszenia robiona niecały miesiąc temu. Wibracje pojawiły się po ostatnich pracach przy aucie - były wymieniane łączniki drążka stabilizatora z przodu (prawy i lewy) i gumy drążka stabilizatora. Był też demontowany wózek podsilnikowy bo przy demontażu drążka do wymiany gum urwały się dwie śruby. Amorki na sprawdzeniu mają ok 75% sprawności.
Czy ktoś wie co może być przyczyną tych wibracji i pukania?
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka
Czasami auto wibruje od ok 70km/h i coś stuka
-
- Początkujący
- Auto:: Volkswagen Touran 2.0 TDI
- Imię:: Mirek
- Podziękował: 3 razy
Re: Czasami auto wibruje od ok 70km/h i coś stuka
Wjedź na kanał albo popatrz przy skręconych kołach czy wszystko w porządku z półosiami i przegubami od strony koła.
Touran 1T3.
- zomos
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3, 2.0 TDI CFHC, 2012
- Imię:: Jędrek
- Podziękował: 1 raz
Wszystko posprawdzane i nie widać żeby były jakieś luzy albo uszkodzenia. Jutro podjadę jeszcze na test drogowy kół bo być może coś z nimi jest nie tak.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 TDI BLS 2006r
- Imię:: Mieczysław
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Witam! Przyczyną może być przegub wewnętrzny, bo to na te przeguby działa wysoka temperatura od skrzyni biegów. Miałam dokładnie takie same objawy w Fordzie Galaxy, musiałem wymienić przegub. Sprawdź czy nie masz śladów wycieku smaru z któregoś z tych przegubów. Pozdrawiam.
-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.6 TDI 2010
- Imię:: Damian
U mnie podobna sytuacja. Auto przy 70 km/h zaczyna wibrować. Niezależnie czy nabiegu czy na luzie. Koła sprawdzone. Przeguby też. Przy 120 km/h jest już płynniej