Szykuje się na montaż oryginalnego haka, zaczynam niedługo budowę domu, więc przy okazji zrobiłem dla Was kilka zdjęć i film z osadzania pinów dla bezpiecznika 39, 40 oraz 41 w skrzynce bezpieczników SC znajdującej się wewnątrz kabiny pod kolumną kierownicy i jednocześnie nad pedałem sprzęgła/hamulca.
Do haka potrzebuje osadzić następujące bezpieczniki:
- dla sterownika przyczepy w bagażniku (13),
- zasilania żarówek przyczepy (40),
- zasilenia gniazda zapalniczki w przyczepie (41) - tutaj użyje 42 od zapalniczek wewnątrz auta, tutaj po wcześniejszym modzie zasilanie pojawia się po kluczyku w pozycji zero (sygnał brzęczyka, pozostawienie auta na światłach i kluczyka w stacyjce i opuszczenie auta, sygnał pobrany ze stacyjki zasila cewkę przekaźnika)
- tego oryginalnie w schemacie nie ma, ale ładowanie akumulatora w przyczepie kempingowej (47) czyli zapalniczka w bagażniku, tutaj po wcześniejszym modzie zasilanie pojawia mi się dopiero po uruchomieniu silnika (sygnał alternatora, pobrany bezpośrednio ze sterownika centralnej elektryki zasila cewkę przekaźnika, z tego co pamiętam w wersji analogowej występuję on też w liczniku).
Więcej o modzie zasilania po stacyjce i uruchomieniu silnika poniżej:
Prezentowana skrzynka elektryczna występuje na pewno w modelach 1T1, 1T2 i 1T3, czyli w Touranach od 2003 do 2015 roku. Rozmieszczenie bezpieczników w tej skrzynce dla konkretnych obwodów elektrycznych nie jest jednakowe dla wszystkich modeli, zmiany rozmieszenia zmieniały się co kilka miesięcy, tzn. Touran z czerwca 2006 może mieć inne rozmieszczenie bezpieczników niż Touran z maja 2006, choć jeden i drugi jest rocznikowo modelem 1T1. Na filmie prezentuje osadzenie bezpieczników haka dla mojego Tourana, czyli Październik 2006. Miłego oglądania dla zainteresowanych.
Wskazówka:
1. Wyjęcie zabezpieczenia od dużych bezpieczników zaprezentowałem na filmie
2. Aby wyjąć zabezpieczenie od małych bezpieczników należy najpierw zdemontować te podłużne listwy zasilające gniazda kilku bezpieczników
P.S.: Uprzedzę Wasze pytania: miałem drugą skrzynkę, nie wyciągałem tej z auta ;-) Potrzebowałem jej na dawce części, gdyż zakup samych pinów i bezpieczników przewyższa sporo cenę całej używanej skrzynki.
I jeszcze trochę o numerach katalogowych:
# 000 937 524 - listwa zasila gniazda bezpieczników Mini od 20 do 24 oraz bezpieczników Midi od 42 do 56 ze skrzynki pod maską SA
# 000 937 524 B - listwa zasila gniazda bezpieczników Mini 7 i 8 oraz bezpieczników Midi od 28 do 35
# 000 937 524 C - listwa zasila gniazda bezpieczników Midi 39, 40 oraz 41 ze skrzynki pod maską SA
# 000 979 133 - pin żeński JPT 2.8mm dla bezpieczników Mini od 1 do 24, na przewód o przekroju 0.5-1.0mm2, wersja bez uszczelki
# 000 979 227 - pin żeński SPT 4.8mm dla bezpieczników Midi od 25 do 58, na przewód 2.5mm2, wersja bez uszczelki
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HfbL-l8FKBE&list=UUMm7Xbm1lp4WDLH-W05WwXg[/youtube]