Witajcie !
Przeszukałem całe forum dotyczące silnika 1.4TSi i postanowiłem napisać.
Problem dość dziwny moim zdaniem lecz chciałbym najpierw skonsultować się z Wami zanim pojadę do mechanika; przy dodawaniu gazu i zmianie biegów (pedał na jakieś Około 75%) aż do 6 biegu problem nie pojawia się, lecz przy wciskaniu pedału w podłogę na maksa i zmianie biegów, gdzieś koło 2500 obrotów i wyżej pojawia się wycie silnika gdzieś pomiędzy kierowca a pasażerem.
Dziwne „wycie” 1.4TSI przy przyspieszaniu
- tinware
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Re: Dziwne „wycie” 1.4TSI przy przyspieszaniu
Mam podobny problem przy silniku 1.6 MPI 102KM BSE. Obstawiam skrzynie. Prawa flansza lekko spocona, lewa cała mokra. Mogło ubyć mi oleju lub skrzynia zaczęła niedomagać. Sprawdź sobie jeszcze z pedałem w podłodze jadąc pod górkę, powinno być jeszcze głośniej. U mnie dźwięk występuje w zakresie 2200 - 2800 obr/min. W tym tygodniu sprawdzam stan oleju i zmieniam olej z Shell Spirax na ten z ASO, jak nie pomorze to zrzucam skrzynie. Sytuacja zaczyna mnie irytować, bo to moja trzecia zajechana skrzynia w ciągu ostatnich lat w dwóch autach, i czym zajechana... w jednym aucie 50KM i 86Nm, a w Touranie 102KM i 148Nm. Przy takich parametrach ta skrzynia powinna być wieczna...
Ostatnio zmieniony ndz wrz 13, 2020 22:40 przez tinware, łącznie zmieniany 3 razy.
tinware pisze:Mam podobny problem przy silniku 1.6 MPI 102KM BSE. Obstawiam skrzynie. Prawa flansza lekko spocona, prawa cała mokra. Mogło ubyć mi oleju
Hmm ciekawe ponieważ po ostatniej dłuższej jeździe (jakieś 200km) zauważyłem plame o średnicy 5cm oleju zaraz za Lewy przednim kołem
- tinware
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Jak nie masz warunków tak jak ja, możesz najechać na dwie-trzy grube deski, zabezpieczyć tylne koło/koła, na biegu oraz ręczny, zaczekać aż auto ostygnie, wejść pod auto, odkręcić 8 torxów od osłony silnika i zobaczyć sobie... Olej ze skrzyni wylatywałby na tą osłonę, a nie na ziemie, chyba że nie masz osłony silnika, w co wątpię. Jesteś pewny, że ta kropla oleju to od Twojego Tourana?