Oświetlenie kabiny wyprowadzenie kabli
-
rafi.zafi
- Początkujący
- Auto:: SHARAN 1.4 TSI 2011
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 2 razy
Oświetlenie kabiny wyprowadzenie kabli
Witam mam pytanie potrzebuje wpiąć się z diodą w drzwiach do oświetlenia kabiny aby efekt był taki jak oświetlenie kabiny. Co prawda chodzi o sharana 2012 ale wiem że sterowniki te same . Przeszukałem neta i nic nie mogę znaleść. Wiem że już raz mogłem liczy na was . Z góry dziękuję.
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: Oświetlenie kabiny wyprowadzenie kabli
Z oświetlenia przycisku szyby albo poszukaj na forum od door warning
-
rafi.zafi
- Początkujący
Do tego właśnie doszłem z tym że po przekreceniu kluczyka świeci się nadal . Jak zamykam i otwieram centralny to jest ok ale mi zależy żeby działało tak samo jak oświetlenie kabiny . Pracuje nad modem podświetlania klamek wszystko gotowe tylko ta elektryka A klameczki wyszły przednie. Ja skończę wszystko to podzielę się z wami . Pewnie nie jeden będzie miał chrapkę. Oczywiście chodzi o podswietlenie klamek zewnętrznych.
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
No to już nastepny czeka co tam wymodzisz . Jak jeesteś świeży zwarty i gotowy przy nowym samochodzie .
Kiedy mają się zaświecić te klamki zewnetrzne ? Twierdzisz , że tak samo jak oświetlenie ( nie podwietlanie przycisków na czerwono) kabiny . To trzeba by dociagnąć taki sygnał z najbliższej lampki w kabinie . Takiego sygnału w drzwiach nie ma .
Można by się pokusić o pobranie sygnału z doświetlenia lusterk zewnetrznych . No ale ten sygnał też jest tylko w drzwiach przednich . Nawet się nie zastanawiałem ale doświetlenie z lusterek działa tak samo jak CH/LH .
Jeszcze można wykorzystać '' door warning '' ale to trzeba zrobić . I wtedy lampka w drzwiach zapala się dokładnie tak jak otwierają się i zamykają drzwi ( ale to sie da tylko zrobić dla przednich)
Kiedy mają się zaświecić te klamki zewnetrzne ? Twierdzisz , że tak samo jak oświetlenie ( nie podwietlanie przycisków na czerwono) kabiny . To trzeba by dociagnąć taki sygnał z najbliższej lampki w kabinie . Takiego sygnału w drzwiach nie ma .
Można by się pokusić o pobranie sygnału z doświetlenia lusterk zewnetrznych . No ale ten sygnał też jest tylko w drzwiach przednich . Nawet się nie zastanawiałem ale doświetlenie z lusterek działa tak samo jak CH/LH .
Jeszcze można wykorzystać '' door warning '' ale to trzeba zrobić . I wtedy lampka w drzwiach zapala się dokładnie tak jak otwierają się i zamykają drzwi ( ale to sie da tylko zrobić dla przednich)
- tinware
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Cześć, sygnał którego poszukujesz znajduje się w Bordnetz. Ty masz chyba BMC, więc tam go szukaj. Znajdziesz go w słupku A, najprawdopodobniej lewym
- Maciej_F
- Expert
No niech bierze sygnał z BCM-a . Fakt , tylko BCM jest mniej więcej pod kierownicą nad skrzynką bezpiecznków C
-
rafi.zafi
- Początkujący
Więc tak poszła na próbę lampka oświetlenia kabiny i wszystko było by cacy jak by nie fakt że po przekreceniu kluczyka światło w kabinie gaśnie A lampka podłączona dalej się świeci. Jak zamknę z pilota to wszystko ok. Z tym że masę wziąłem z drzwi. Piszecie o BCM ok. Z tym że tam jest takie dupiate dojście ze masakra i teraz moje pytanie idą tam patrząc od lewej strony 3 w tyczki w której w tyczce szukać kabla od kabiny . I czy masa może być podłączona z karoserii czy od kabloteki lampek. Prośba mógłbym prosić schemat BCM gdzie szukać pinu od oświetlenia.
-
szczyku
- ____________________

- Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 56 razy
- Otrzymał podziękowań: 39 razy
Ja bym brał od lusterek, właśnie wtedy powinny się te klamki świecić. Zauważyłem że podświetlenie przestrzeni auta przez lusterka nie działa tak samo jak C/L Home.
- Maciej_F
- Expert
Tak se pomyślałem , że kolega zaszedł do tematu od d... strony . Powodzenia jak dociągnie jakiś kabelek do drzwi przesuwnych . Po drodze jest nierozbieralna wiązka kabli . Kiedyś się nad nią biedziłem aż ją wymieniłem w całości .
Hmm ......
w obrębie drzwi tylnych to ma +12V od podświetlania przycisku . Co innego można by wynależć w strowniku drzwi tylnych to nie mam bladego pojęcia . Tylni sterownik podświetlania luterka nie obsługuje , door waring-u też tam nie uświadczysz .
Więc co z tyłem ?
Hmm ......
Więc co z tyłem ?
Ostatnio zmieniony czw paź 01, 2020 19:11 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 1 raz.
-
rafi.zafi
- Początkujący
No nie przypuszczałem że aż tak zakręcona jest elektronika. Ale nie na wszystkim człowiek się zna i dopiero po chwili dostaje olśnienia. Jak to powiadają ten kto nie kombinuje to się nie rozwija. Co do doposażenie tylnych drzwi w kable to faktycznie jest trochę pracy ale wszystko da się zrobić. Wiązka przeprowadzona przez jak ja to mówię węża . Bez problemu gorzej z przednimi drzwiami Bo tam trzeba przejść przez słupek na pinach. I tu znów trochę roboty bo trzeba doposoażyc w piny jedna i druga wiązkę. I tu znów przestuj bo nie wiadomo jakie piny . Sprawy doposażenia są najbardziej irytujące . I widzę że bez elsawin to można sobie co najwyżej w nosie podłubać. Ale jest ciepły garaż i długie wieczory . Pewnie było by mniej pracy gdybym miał podswietlenie w lusterkach ale moja wersja nie posiada tego i sterownik jest bez pinów. Więc temat odpada. Na dzień dzisiejszy potrzebuje schematu BCM który kabel wychodzi na oświetlenie i jakiej średnicy są piny żeński i męskie we wtyczce łączącej wiązkę w drzwiach. Bez tego stoję.
- Maciej_F
- Expert
A nawet znalałem rozwiązanieszczyku pisze:Dodatkowy przewód z przednich, innej opcji nie widzę.
Sorki akurat miałem pod ręką i taki żarcik . No ale kol. Rafi.zafi masz do studiowania schemat oswietlenia w Sharanie 7N
No niestety trochę bardziej skomplikowane niż w Golfie I
-
rafi.zafi
- Początkujący
No to teraz gimnastyka . 
-- 18 lis 2020, o 10:24 --
Po prośbie. Jakie oznaczenie i wielkość mają piny łączące przelotkę w drzwiach przednich . Chodzi mi o żeńskie i męskie.
-- 18 lis 2020, o 10:24 --
Po prośbie. Jakie oznaczenie i wielkość mają piny łączące przelotkę w drzwiach przednich . Chodzi mi o żeńskie i męskie.