Na co zwracać uwage

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
dmx81
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Na co zwracać uwage

Post autor: dmx81 »

Witam. Mam pare pytanie :
- na co nalezy glownie zwrocic uwage kupujac Tourana 2003/2004
Czyli co najbardziej awaryjne zebym mogl sprawdzic, ogniska korozji - gdzie ich szukac

- czym roznia sie wersje wyposazenia ( u mnie sa glownie basicline i trendline )

- czy silnik 1.6 FSI jest zywotny i maloawaryjny, a przy tym dostatecznie dynamiczny (do spokojnej jazdy, nie sportowej) no i jakie przebiegi w tych rocznikach szukac - wiekszosc jest dostepna w okolicach 100 tys km, jeden jest nowszy, ale 160 tys km i uwazam, ze to juz chyba za duzo)

- ktora skrzynie wybrac - manualna czy automat, czy jakos roznia sie (bo nigdy nie mialem automatu, ale to nie problem, tylko co polecacie)

No i ogolne uwagi jakie macie, bylbym bardzo wdzieczny za wszytskie podpowiedzi.
Strony zagraniczne, wiec nie zdziwcie sie dziwnym tlumaczeniem :)

nr1

nr2

nr3
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Korozja może pojawiać się brzegach tylnej klapy w miejscu przetłoczenia-łaczenia blach (na wysokości wstecznego światła, od wewnątrz klapy - musisz ją otworzyć). Niektórzy wymieniają także okolice mocowania relingów.
Widać po zdjęciach, że na rynek Islandii te różnice są niewielkie w porównaniu do D czy PL. Czy to Basicline czy Trendline to masz np. halogeny, malowane listwy boczne w kolorze nadwozia, chromowa listwa atrapy grila od Highline, fotele komfortowe (u nas tylko w Trendline).
Zauważyłem, ze Trendline ma pakiet zimowy (spryski reflektorów, grzanie foteli)

Silnik 1,6 FSI raczej nie wykazywał problemów - nie wiem jak spalanie.

Skrzynia automatyczna w tych rocznikach jest znaną stara konstrukcją z Golfa IV. Daje wygodę okupioną trochę gorszymi osiągami i większym spalaniem.

Nr1 to bym nie brał, chyba że chcesz mieć kobietę z dzieckiem w cenie :mrgreen: Hak ma fabryczny

Nr2 Wnętrze bardziej zużyte (włącznik świateł, uchwyty drzwi, dywaniki)

Nr3 Jak mnie wzrok nie myli to on nie ma wogóle klimy (niepotrzebny gadżet na Islandii)
Środek zadbany, fajnie mu ta kulka od haka odstaje :lol:

Fakt, język nie należy do łatwych
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
dmx81
Początkujący

dzieki za odpowiedz :)
niedawno wrocilem z komisow - bo tutaj to jest cala ulica z komisami (w sumie 2 takie miejsca x 10 komisow)
wchodze, podaje pesel (islandzki) i mowie jakie chce auto zobaczyc, a gosc daje mi kluczyki i jade :)
z tym, ze pierwszy touran odpadl zanim uruchomilem silnik - tzn mial dziure w kole i nigdzie nie pojechalem. ale wnetrze mial bardzo zaniedbane, porysowane plastiki itd. sam srodek takie srednie wrazenie robi, za to wygodne, duzo miejsca w ostatnim rzedzie, nawet dobre audio. niestety pozostale modele nie byly dostepne na miejscu i trzeba sie z wlascicielami umowic...wiec dzis VW nie pojezdzilem. wyglada dosc solidnie i przyjemnie z zewnatrz, srodek raczej nie zachwyca, ale wygodne - jazda podsumuje wszytsko

z gory przepraszam za nastepne pytanie... ale musze zapytac :)

wydaje mi sie, ze najwieksza konkurencje (jak i dla mnie opcje wyboru) stanowi toyota corolla verso. ta byla dostepna na miejscu (ale wersja bez foteli nr 6 i 7 wiec nie wiem, jak z miejscem), jazda przyjemna, srodek jakby troszke nowoczesniejszy niz w VW, wszytsko zalezy od przejazdzki VW

chcialem was zapytac, czy ktos z was moze calkiem obiektywnie porownac te autka, ilu z was mialo podobne opcje wyboru no i co was przekonalo do VW.

PS>> jak rozpoznam, ze jest klima, bo czasem w opisie jest wymieniona, ale na zdjeciu widze pokretla
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

Klima ręczna ma po pierwsze trzy (nie dwa) klawisze i na jednym jest napis Econ - jak się pali dioda to klima nie działa.
Myślę, że pytanie o konkurencję nie jest tutaj tabu, tylko kto ma na tym polu doświadczenia? Są jeszcze inni konkurenci np. Opel Zafira, czy Renault Grandscenic...
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

ja rok temu szukałem też minivana (żeby żonka mogła jeździć bo jak wsiadła do sharana to widziałem przerażenie w jej oczach) mnie do VW przekonało:
1. super automat DSG.
2. wydaje mi się, że części i zamienniki mogą być tańsze niż do Toyoty. Fora użytkowników dla VW są najlepsze :mrgreen: i można dużo o samodzielnej naprawie się dowiedzieć.
3. jest sporo mechaników znających się na autach.
4. corolla verso - jest mniejsza ciutkę a z 3-cim rzędem na pewno. ma sąsiad więc mam bezpośrednie porównanie - poza tym nie narzeka.
dmx81
Początkujący

no wlasnie jak z tym trzecim rzedem - w VW wydawalo mi sie, ze da rade jechac (mam 180 cm i dalo rade sie tam wpakowac :) )
a w toyocie nie bylo foteli z tylu wiec nie sprawdzilem - a czasem przyda mi sie kogos tam przewozic - o ile to mozliwe (nieco nizsze osoby, ale nie dzieci z podstawowki)

no i inna sprawa to spalanie, porownywalem rozne dane i wychodzi ze VW troszke mniejsza srednia spalania ma na 100km -autko glownie ma sluzyc do codziennej jazdy, a powiedzmy 2-4 razy w miesiacu 6 osob.
Szkoda, ze nie ma tu wyboru jak w Polsce, ale z drugiej strony mam 101% pewnosci, ze autko :
plusy:
- nie jest bite (tutaj wg rejestracji sprawdze jego cala historie)
- przebieg autentyczny, a zdarzaja sie ponizej 100tys km z roku 2003/04, bo gdzie tu na wyspie jezdzic tyle hehe, no i nie kombinuje tu nikt

minusy:
- trudno znalezc dobre wyposazenie, aby byly swiatla przeciwmgielne, klima itd wszytsko w jednym (bo albo ktores ma klime, albo przeciwmgielne, albo zaglowki w ostatnim rzedzie
- ceny jednak troszke wieksze niz z PL
- latwiej o rdze, klimat , na drogach mnostwo kamyczkow ktore strzelaja po samochodzie (potrafia uszkodzic szybe), morskie powietrze wspomagajace korozje

a w dodatku dzis komisy w wiekszosci zamkniete :evil:
za to bedzie wiecej czasu do czytania i podjecia decyzji

na swojej drodze mialem juz VW i japonczyki ( golfa2 i nissany sunny, almera,primera po kolei :) )
takze do jednych i drugich mam zaufanie
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Co do wyposazenia - pomysl co łatwiej zainstaklowac, napewno halogeny, wiec szukaj z klima ;)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Turanek pisze:Klima ręczna ma po pierwsze trzy (nie dwa) klawisze i na jednym jest napis Econ - jak się pali dioda to klima nie działa.
Myślę, że pytanie o konkurencję nie jest tutaj tabu, tylko kto ma na tym polu doświadczenia? Są jeszcze inni konkurenci np. Opel Zafira, czy Renault Grandscenic...
Klima manulana ma też A/C (wersja Conceptline z 2009). Co Toyoty - u mnie ma sąsiad więc ma jako takie porównanie ( nie jeździłem). Po pierwsze jest droższa od VW i w środku jak dla mnie jest mniej miejsca np: bagażnik.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

witam, ja 3 lata temu miałem podobny dylemat i jeździłem i Toyotą i Touranem, nie ma porównania w prowadzeniu. Toyota jest bardziej miękka, na zakrętach się buja, mi osobiście wydawało się że za chwilę wypadnę z drogi. Touran jest twardszy, a na drodze siedzi jak przyklejony. Wbrew temu co mówią VW-ejki palą mniej niż Toyoty. 2.0 Toyoty 116KM, 2.0 - 134-140KM a nawet 170KM jest. Co do dodatkowych miejsc w bagażniku to Touranowe są większe i da rade na nich jechać. Moje dzieciaki biją się kto ma jechać w bagażniku :D

co do sprawdzenia ewentualnego przed zakupem sprawdź czy nie kopcą benzyny na niebiesko a diesle na czarno. odpalasz ruszasz na drogę i pedał w podłogę. Looki looki w listerko i wiadomo co jest grane.
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 117 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Bzyku pisze: a diesle na czarno. odpalasz ruszasz na drogę i pedał w podłogę. Looki looki w listerko i wiadomo co jest grane.
a to na jaki kolor Diesel ma kopcic jak mu depniesz w podłoge ??
Awatar użytkownika
Bzyku
Specjalista
Auto:: BKD, 2008
Imię:: Tomek
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 27 razy

Post autor: Bzyku »

według mnie i mojego Tourana wcale nie powinien kopcić :D mój przynajmniej nie kopci na tyle żeby było to widać w lusterku. np. w pracy mam Toyotę Avensis 2,2 D4D 178KM 2008 rok, przebieg 140kkm i jak nią ruszam i depczę pedał to za mną powstaje istna zasłona dymna.
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os

Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os

Będzie ... ?
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

cheles pisze:Klima manulana ma też A/C (wersja Conceptline z 2009
Wiem bo mam, a kolegę z wyspy raczej starsze Tourany interesują...
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Turanek pisze:
cheles pisze:Klima manulana ma też A/C (wersja Conceptline z 2009
Wiem bo mam, a kolegę z wyspy raczej starsze Tourany interesują...
Na co zwrócić uwagę: na wyposażenie np głośniki czy są czy zdemontowane - sąsiad mi się przyznał jak kupił z francji seata od handlarza, to w drzwiach wymontowane oczywiście były a radia nie było więc nie mógł sprawdzić, ale żeby sprzedawca wymontował głośniki - seat był seryjny żadnych dodatkowych bajerów.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
ODPOWIEDZ