Piszczenie + smród

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Awatar użytkownika
domino375
Początkujący
Auto:: Touran 2k9 2.0 BMM 140KM
Imię:: Kamil
Podziękował: 2 razy

Piszczenie + smród

Post autor: domino375 »

Witam, kupiłem niedawno fajnego touranka 2.0 no i coś mi piszczy w środku ale jak wyszedłem z auta to też piszczy coś jakby pod maską. Nagrałem z telefonu dyktafonem i wrzuciłem na YouTube tak, żeby wam to pokazać. Piszczenie pojawia się w momencie hamowania silnikiem lub hamulcem nożnym, jeżeli przestaje hamować i dodaje gazu to przestaje piszczeć.

Link do audio: https://www.youtube.com/watch?v=SyGHvhFT33s

Co to może być? Słyszałem, że może to być łożysko od alternatora ale raczej to wykluczam.

Druga sprawa to strasznie śmierdzi od niego ropą na zewnątrz, postoję dłużej to i w kabinie śmierdzi, czy to wina wtrysków?
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Piszczenie + smród

Post autor: zibi1961 »

Co do smrodku to sprawdź pompę tandemową czy nie jest wilgotna lub pod pompą + zdejmij osłonę silnika i szukaj przecieków .Te nieszczelności są takie małe ,że trudno je wykryć i z reguły nie kapie pod spodem .
Awatar użytkownika
Feberos
Użytkownik
Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Feberos »

A spróbuj wyłączyć całkowicie dmuchawę od nawiewu klimatyzacji i hamować silnikiem.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Dziadek13 »

No a może jest zatarte sprzęgiełko jednostronne alternatora i pasek się ślizga wtedy piszczy.
Awatar użytkownika
domino375
Początkujący

Feberos pisze:A spróbuj wyłączyć całkowicie dmuchawę od nawiewu klimatyzacji i hamować silnikiem.
Dziadek13 pisze:No a może jest zatarte sprzęgiełko jednostronne alternatora i pasek się ślizga wtedy piszczy.
Co ciekawe, pojeździłem trochę i samo przestało pikać. Obym nie przechwalił..
A co do smrodu to jest jeszcze gorzej, słyszałem, że Tourany wszystkie tak śmierdzą ale ten zapach diesla/ropy to czuć, że jest aż taki "spalony".. usłyszałem także, że nie regeneruje się pompowtrysków a jak są zregenerowane to prawie nic nie jest tam zrobione i tylko nowe wchodzą w grę. Co o tym myślicie?
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Oj bzdury wypisujesz domino375 ,nic co piszesz nie jest prawdą .
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Czytają ludziska bzdury. Nie filtrują tylko łykają jak pelikany i potem jeszcze jest to powielane dalej. Dlatego zawsze mówię że głupota się w tempie proporcjonalnym do kwadratu.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
domino375
Początkujący

zibi1961 pisze:Oj bzdury wypisujesz domino375 ,nic co piszesz nie jest prawdą .
wesol pisze:Czytają ludziska bzdury. Nie filtrują tylko łykają jak pelikany i potem jeszcze jest to powielane dalej. Dlatego zawsze mówię że głupota się w tempie proporcjonalnym do kwadratu.
Piszę to co usłyszałem u mechanika. Faktem jest, że coś tam regenerują ale to dużej poprawy nie ma, wg tego mechanika. Ja osobiście bym sobie wymienił, tylko wolę Was tutaj zapytać czy warto te regenerowane kupić?
Awatar użytkownika
Feberos
Użytkownik
Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Feberos »

Ale co ma wtryskiwacz do zapachu ropy w środku? Może być nieszczelność na pompie vacuum albo uszczelce filtrze paliwa i zaciąga smród do kabiny. Wtrysków nie ruszaj póki nic się nie dzieje bo to jest koszt ponad kilkunastu stówek i mechanik widocznie coś pomylił bo do BMM wtryskiwacze jak najbardziej się regeneruje.

Piszczenie według mnie to wentylator climatronika.
Awatar użytkownika
Lewik
Zaawansowany
Auto:: BKC 1,9
Imię:: Darek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 35 razy

Post autor: Lewik »

silnik jak jest suchy bez wycieków to nie ma prawa być czuć zapachów ropy
Musisz mieć gdzieś wyciek. Poszukaj tłustych miejsc (filtr paliwa, przewody, pompa vacum z boku głowicy , )
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

domino375 pisze:
wesol pisze:Czytają ludziska bzdury. Nie filtrują tylko łykają jak pelikany i potem jeszcze jest to powielane dalej. Dlatego zawsze mówię że głupota się w tempie proporcjonalnym do kwadratu.
Piszę to co usłyszałem u mechanika. Faktem jest, że coś tam regenerują ale to dużej poprawy nie ma, wg tego mechanika. Ja osobiście bym sobie wymienił, tylko wolę Was tutaj zapytać czy warto te regenerowane kupić?
Niechaj Twój mechanik stuknie się w czoło aż mu się zrobi wesoło. Jeśli chodzi o pompowtryski to potrafię je postawić do stanu nowych z półki na kolejne najmarniej 250tys km. Co do smrodu spalin to zapewne masz nieszczelność na chłodniczce EGR albo pusta puche po DPF i zaciąga spaliny do środka .

I z jednym problemem jak i z drugim z palcem w nosie się uporam i dam gwarancje na piśmie .
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
domino375
Początkujący

JacaTouran pisze:
domino375 pisze:
Niechaj Twój mechanik stuknie się w czoło aż mu się zrobi wesoło. Jeśli chodzi o pompowtryski to potrafię je postawić do stanu nowych z półki na kolejne najmarniej 250tys km. Co do smrodu spalin to zapewne masz nieszczelność na chłodniczce EGR albo pusta puche po DPF i zaciąga spaliny do środka .

I z jednym problemem jak i z drugim z palcem w nosie się uporam i dam gwarancje na piśmie .
Dobrze wiedzieć odnośnie tych pompowtrysków, a co do spalin to zaciąga smród do środka najprawdopodobniej klimatyzacja jak bierze powietrze z zewnątrz bo jak wyłączę to nie śmierdzi nic ale na zewnątrz jest tragedia. Na jakieś 20-30m czuć od samochodu spaliny.

To takie pytanie do speca, jeszcze oprócz tego. To jest normalne, że jak dodaje gazu zaczyna gwiżdżeć turbina? Miałem poprzedniego to nie gwizdała aż tak jak ta. Nie ma jakiejś tragedii ale denerwuje mnie to bo w poprzednim touranie miałem lekko inaczej.

Aha, jaki koszt u Ciebie tej regeneracji?

-- Śr paź 28, 2020 01:41 --
Feberos pisze:Ale co ma wtryskiwacz do zapachu ropy w środku? Może być nieszczelność na pompie vacuum albo uszczelce filtrze paliwa i zaciąga smród do kabiny. Wtrysków nie ruszaj póki nic się nie dzieje bo to jest koszt ponad kilkunastu stówek i mechanik widocznie coś pomylił bo do BMM wtryskiwacze jak najbardziej się regeneruje.

Dużo, ponieważ spaliny biorą się w środku przez klimatyzację, w końcu powietrze jest zasysane z zewnątrz. A spaliny czuć na 20-30m od auta i nie jest to normalne, żeby aż tak mocno śmierdziało.
Raczej mechanik się nie pomylił jak na 4 wtryskiwaczach komputer pokazał wartości -70.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Wartości czego?, W jakich okolicznościach?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
swimmer
Expert
Auto:: VW Touran
Imię:: Lukasz
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: swimmer »

To takie pytanie do speca, jeszcze oprócz tego. To jest normalne, że jak dodaje gazu zaczyna gwiżdżeć turbina?
u mnie też gwiższe przy obciązeniu, wchodząc na obroty - efekt wyciętego katalizatora.
po wymianie turbo (bo poprzednia miała już luzy) jest dokładnie to samo.
też na to stawiam, ja miałem podobne dźwieki w kabinie aż wentylator się zatrzyamał.
przy czym ja nie mam klimatronica a climatic.
naprawa polegała na wyciągnięciu wenylatora - jest za filtrem kabinowym, wyczyszczeniem go z niemałego syfu, nasmarowanie (tam nie ma łożysk, tylko jakieś plastikowe gówno) i ponowny montarz.
Awatar użytkownika
domino375
Początkujący

też na to stawiam, ja miałem podobne dźwieki w kabinie aż wentylator się zatrzyamał.
przy czym ja nie mam klimatronica a climatic.
naprawa polegała na wyciągnięciu wenylatora - jest za filtrem kabinowym, wyczyszczeniem go z niemałego syfu, nasmarowanie (tam nie ma łożysk, tylko jakieś plastikowe gówno) i ponowny montarz.
Miałem chwilę spokoju z tym piszczeniem lecz to wróciło. Po wyłączeniu Climatronica piszczenie ustaje więc jest to prawdopodobnie to i twoja diagnoza była trafna. W jaki sposób mogę sam wyciągnąć ten wentylator i go wyczyścić? Macie jakiś schemat gdzie to się znajduje?

Dodatkowo mam pytanie, komputer pokazuje moduł świec żarowych, kupiłem oryginał na allegro używke za 20zł ale też nie mam pojęcia gdzie to włożyć a w Google dużo niedokładnych zdjęć i pomimo szukania nie mogę tego odnaleźć. Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ