Nieśmiałe pytanie do Panów....

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Iza_30
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI140 KMDSG
Imię:: Iza
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Nieśmiałe pytanie do Panów....

Post autor: Iza_30 »

Po 1. nowy styl mi się nie podoba....ale to moje prywatne zdanie i bynajmniej nie skłoni mnie to do opuszczenia forum ;)

Teraz pytanie zasadnicze, chodzi o równouprawnienie. pytam się Was gdyż jest to jedyne miejsce gdzie jest tyle przedstawicieli płci męskiej ;)

Jakis czas temu w radiu tokfm p. Żakowski się wypowiedział w temacie równouprawnienia.

tutaj link

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,1130 ... rzecz.html

I teraz moje pytanie. Poszlibyście? Pomijam aspekt finansowy gdyż taki urlop, jak urlop macierzynski kobiet, byłby płatny. Jak wyobrazacie sobie reakcję Waszych szefów, współpracowników?
Teoretycznie dzis ojciec może miec az 8 tygodni ale to nie jest obowiązkowe - a tutaj byłby mus - zostajesz ojciem - niema cie kilka miesiecy w pracy.
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

Ja jestem na urlopie wychowawczym. Byłem na częściowym macierzyńskim, potem tacierzyńskim a teraz wychowawczym. I w d... mam to co myśli pracodawca. Mam takie prawo i już. Nie opłaca nam się w domu, żeby żona to wszystko brała bo wyjdziemy gorzej finansowo. A i dodam, że mój wychowawczy jest bezpłatny...

PS. a mnie się styl bardzo podoba...
Ostatnio zmieniony śr kwie 18, 2012 20:32 przez LYJO, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

LYJO
:brawa: :brawa: :brawa:
:piwo: :piwo: :piwo:
:brawa: :brawa: :brawa:
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

pewnie że bym poszedł - gdyby to bylo korzystne finansowo, niestety nie jest bo moja jest księgową ( dosłownie i w przenośni) w sferze budżetowej więc jej dochód (jakkolwiek szanowany przeze mnie i bardzo pożądany w domowym budżecie) jest znacznie mniejszy niż moje dochody. Fakt że ona opodatkowana w 100% a ja tak mniej więcej no i w poziomie ubezpieczenia też jest znacząca różnica ale saldo na koniec miesiąca daje mi miażdżącą przewagę....
matti1535
Specjalista
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: matti1535 »

Jestem mocno na czasie, bo właśnie trwa pierwszy tydzień mojego urlopu ojcowskiego, tzw. tacierzyńskiego. Fajna rzecz, polecam wszystkim tatusiom i szkoda, że gdy moja pierwsza córka była mała to taki urlop nie został jeszcze wprowadzony.
Iza_30
Użytkownik

Aawol ale poczyniłam założenie,że taki urlop byłby płatny - tak samo jak urlop macierzyński kobiety.
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

Iza - to wszystko pięknie ale jako że mam prawie wolny zawód znaczna część dochodów pochodzi z różnego rodzaju premii i gratyfikacji niekoniecznie w pełni oficjalnych, gdybym siedział w domu to wątpię czy pracodawca zechciałbym zapłacić mi coś więcej niż podstawę wynagrodzenia - a to są nieduże pieniądze.
Polska specyfika - to co masz na umowie i jest podstawą opodatkowania i ubezpieczenia to jakieś grosze w porównaniu z tym co dostajesz przy wypłacie pod stołem........ tak przynajmniej jest u mnie w firmie .
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Nieśmiałe pytanie do Panów....

Post autor: cheles »

Iza_30 pisze:Po 1. nowy styl mi się nie podoba....ale to moje prywatne zdanie i bynajmniej nie skłoni mnie to do opuszczenia forum ;)

Teraz pytanie zasadnicze, chodzi o równouprawnienie. pytam się Was gdyż jest to jedyne miejsce gdzie jest tyle przedstawicieli płci męskiej ;)

Jakis czas temu w radiu tokfm p. Żakowski się wypowiedział w temacie równouprawnienia.

tutaj link

I teraz moje pytanie. Poszlibyście? Pomijam aspekt finansowy gdyż taki urlop, jak urlop macierzynski kobiet, byłby płatny. Jak wyobrazacie sobie reakcję Waszych szefów, współpracowników?
Teoretycznie dzis ojciec może miec az 8 tygodni ale to nie jest obowiązkowe - a tutaj byłby mus - zostajesz ojciem - niema cie kilka miesiecy w pracy.
Iza - na państwowej posadzie oczywiście, że to jest sens bo wiesz, że wrócisz a u prywatnego może być różnie. Oczywiście zależy co by się bardziej opłacało dla rodziny.[/fade]
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Iza_30
Użytkownik

Własnie chodzi o to aby pracodawca zatrudniając nie ważne kobietę czy meżczyznę wiedział, że kazdy pracownik na kilka miesięcy zniknie. To jest własnie wyrównywanie szans na rynku pracy.
Z drugiej strony może to w końcu zmobilizuje kobiety aby były bardziej ambitne i zaradne na rynku pracy. Wiem,że to jest proces na pokolenia. Ale czas aby konsekwencje rodzicielstwa zaczęły rozkładać się mniej więcej po równo.
A tan ma marginesie mam wrażenie,że sporo kobiet uważa,ze rónowuprawnienie oznacza dla nich przywileje a nie widzi ile to jest za tym obowiązków.
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: Nieśmiałe pytanie do Panów....

Post autor: seba244 »

Iza_30 pisze:Po 1. nowy styl mi się nie podoba....ale to moje prywatne zdanie i bynajmniej nie skłoni mnie to do opuszczenia forum ;)

tutaj link

Wszystko tak naprawdę odnosi się gdzie pracujesz....

U prywatnego przedsiębiorcy---raczej są małe szanse na urlop..
W prowadzeniu działalności--sam decydujesz-może i pójdziesz ale i tak będziesz pracował..

W państwowej spółce wszystko zależy jakie masz stanowisko...Jak pracujesz na odpowiedzialnym stanowisku to możesz o takim urlopie zapomnieć...

I takie jest zamierzenie i pomysł tego projektu..
Iza_30
Użytkownik

Sluchajcie załozenie jest takie,że taki urlop byłby płatny i OBOWIAZKOWY - tak jak macierzynski kobiety. Wymóg, nakaz prawny. nie wazne kim jestes - zostajesz ojcem nie ma cie trzy miesiace w pracy. Tak samo jak kobieta, tez przeciez na macierzynskim dostaje pieniadze z zus-u.
Co innego własna dzialanosci - nie wiem jak to jesr rozwiazane w przypadku kobiet.

Poza tym ja sama potrafie rodzinę utrzymac...
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

Słuchajcie nie ma czegoś takiego. Urlop tacierzyński, macierzyński i wychowawczy tak samo się należy facetowi jak kobicie. Pracodawca nie może Ci zabronić. Wiem bo sam jestem na wychowawczym teraz. A co się stanie potem jak będziesz miał wrócić do pracy to już inna kwestia, ale z tego co się orientuję to jest jakiś okres ochronny po powrocie z urlopu, że pracodawca nie ma prawa Cie zwolnić.

I nie ważne czy pracujesz u prywatnego czy państwowego...
To wszystko wynika z przepisów a nie z naszego widzi mi się :>
Obrazek
ODPOWIEDZ