Jaki tv led polecacie ?

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
sergiusz
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Jaki tv led polecacie ?

Post autor: sergiusz »

Przymierzam się do zakupu jakieś tv powiem Wam że wybór padł na Samsunga UE40ES5500 ale po wizycie w sklepie tak mi facet namieszał w głowie że już sam nie wiem co chcę :)
Nie nastawiałem się na 3D a gośc zaczął mi polecać juz tylko takie że to postęp itp i wszystko zdąża już ku dobremu 3D i nie warto będzie za rok czy dwa kupować nowego tv itp,itd.

Zaproponował mi LG 42LW5500 że to jakaś nowa odsłona i że nawet chyba jest lepszy od Samsunga bo 3D ma pasywne a tamten aktywne,bo ma w zestawie 7 par okularów a Samsung daje tylko dwie itp.Nie wiem jak teraz sprawują się technicznie tv LG kiedyś nie miały dobrych opinii (awaryjne).
No to polecił mi ewentualnie Samsunga UE40ES6100 że to już poprawiony model i ma więcej bajerów.

Czy ktoś z Was użytkuje może któryś z tych modeli?
Ewentualnie zna się na rzeczy i jest w stanie mi coś doradzić?

Interesuje mnie głównie przedział 40-42" ze względu na wielkość szafki :)
Używam polskich znaków - bo w końcu to ma znaczenie, czy robisz komuś łaskę czy też laskę...
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

Ja mam samsunga lcd i sprawuje sie bez problemu.Nie bierz 3d bo to bzdura jest i wywalanie jak na razie kasy w błoto.Mój nie ma wi-fi czego mi brakuje ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

QQRYDZA pisze:Ja mam samsunga lcd i sprawuje sie bez problemu.Nie bierz 3d bo to bzdura jest i wywalanie jak na razie kasy w błoto.Mój nie ma wi-fi czego mi brakuje ;)
Doradzę jedno - zastanawiając się nad wyborem TV pomyśl do czego będziesz używał. Ile jest kanałów HD - kilka, 3D dopiero raczkuje a za kilka lat będzie jeszcze inny format.
Kup taki, który w pełni wykorzystasz, a za rok czy za dwa poleci ci jakiś element, naprawa nie będzie opłacalna i kupisz nowy. A co do okularów i 3D, ile dasz radę obejrzeć filmów - jeden może dwa i wzrok ci się zmęczy.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

3D to dla mnie niepotrzebny gadżet. Tak jak napisał cheles ile tego razy użyjesz ? Nie warte tych pieniędzy. A sprzedawcy musza to wciskać w sklepie i kity nawijać, żeby się sprzedało.

Najważniejsze co tv musi mieć to to hdmi, dvb-t, mpeg, usb, (ew. port SD), możliwość oglądania z pena filmów, zdjęć, itd, no i wi-fi, ale to jeszcze jest drogie więc net raczej na kabelku żeby można było wbudowane aplikacje na TV oglądać.

Z tego co się orientuje to najlepsze to samsungi i lg z czego samsung ma lepsze wbudowane programy.
Obrazek
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

witam, wiem że pytasz o LED ale czemu? odpowiedz sobie jeszcze na jedno pytanie - co będziesz oglądał i ile .... Jeśli lubisz profi obraz to zapomnij o matrycach - nawet najwyższa półka led nie dorówna byle jakiej plaźmie - ale za cenę zużycia prądu. Długo szukałem dobrego tv ( właśnie led, lcd, ) bo energooszczędny znaczy tani w eksploatacji ale po obejrzeniu kilku w akcji ( nie w salonach tylko u ludzi w normalnych warunkach - nie tryby demo, schop) wybrałem jednak odbiornik plazmowy bo nie oglądam całymi nocami a te dwie, trzy godziny dziennie to stać mnie na prąd za najlepszy możliwy obraz..... Co do marki LG to się nie bój - jakość i trwałość na przyzwoitym poziomie. a o 3D mam niepochlebne zdanie - mnie po obejrzeniu 2 godzinnego filmu czacha waliła cały wieczór i miałem prawie kaca - nie polecam choć może można się przyzwyczaić - ale ja jako hedonista lubie sobie sprawiać przyjemność a nie widzę sensu brnięcia w tematy, które mnie męczą.
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów

bo ledowy jest cieniutki i efektowniejszy :mrgreen:

a tak dodatkowo to ja myślę, żeby us siebie coś takiego jeszcze zainstalować:

Obrazek

http://allegro.pl/samsung-ht-x810-sound ... 96895.html
Obrazek
Awatar użytkownika
kurik
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2004
Imię:: Paweł
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kurik »

Polecam Samsunga UE40D6750 . Mam go od 3 miesięcy i jestem mega zadowolony. Ma kilka zbednych bajerów z których nie korzystam. Co do 3D powiem ci że bardzo rzadko oglądam służy to tylko po to aby dzieciaki sie pobawily i znajomi zobaczyli jak to działa. Samsung dorzuca 3 pary okularów aktywnych do tego tak że nie jest źle. Co do awaryjności to dzisiaj nikt nie jest w stanie zagwarantować że te TV pochodzą dłużej niż 2 lata. Taka technologia niestety :) W RTV EUO przy zakupie proponują przedłużenie gwarancji do 5 lat ale to kosztuje jakies 300 zł - warto się zastanowić ;)
Z tego co słyszalem to TV Panasonica są bardzo dobre ale obecne modele były poza zasięgiem kasowym. Jak coś to pisz na priv to ci coś podpowiem.
rzuwf
Początkujący

Post autor: rzuwf »

Obecnie awaryjność telewizorów wszystkich marek jest porównywalna, z matrycami jest tak samo. Plazma na dzień dzisiejszy oferuje najlepszą jakość obrazu ale kosztem poboru energii. Telewizory LCD i LED mają tą samą matrycę czyli taką samą jakość obrazu różnią się metodą podświetlenia. Telewizor 3D musi mieć częstotliwość odświeżania min 100 Hz. Jaka jest różnica między 3D pasywnym a aktywnym nie wiem. Ja radę wybierz telewizor który Ci się podoba i ma bajery które będziesz używał.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

ja mam plazmę Panasonica 42, bardzo zadowolony jestem. Do tv, filmów i do gier idealny.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: andrz3j »

LYJO pisze:bo ledowy jest cieniutki i efektowniejszy :mrgreen:
Lyjo ostatnio u kolesia widziałem plasme Samsunga 64 cale była i cieniutka i efektowna ;)... Cene miała powalającą bo 10kPLN ale obraz marzenie...

W przypadku cienkich LED często pojawia się problem z podświetleniem (prześwietlone narożniki a środek niedoświetlony). Najlepiej ocenić to na czarnym tle. Tak np. ma Sharp Aquos.. Warto na to twrócić uwagę.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

jeśli szukacie jakiejś jakości obrazu w led/lcd to tylko i wyłacznie wśród modeli z pełnym podświetleniem ( nie krawędziowo) i tylko wśród tych które działają w systemie lokalnego podświetlenia tzn. - w przypadku wyświetlania czarnego obiektu ledy gasną w obszarze obiektu. Tylko to gwarantuje jaką taką czerń ale to i tak nie plazma. Zaś w temacie poboru prądu to jaka to jest różnica - 100-150W/h, to przecież po 10 godzinach oglądania daje jeden kW czyli 2 zeta...... lepiej zgasić zbędne lampy, wyjąć z gniazdka ładowarkę, wyłączyć kompa i na to samo wyjdzie.
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
tomasino74
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 BMM 2007
Imię:: Tomek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: tomasino74 »

Moim zdaniem różnica w poborze energii pomiędzy LCD a plazmą to mit, a to dlatego, że telewizory LCD mają pobór prądu na stałym poziomie, natomiast w odbiornikach plazmowych pobór energii zależy od wyświetlanego obrazu, im wiecej białych lub jasnych elementów tym pobór większy i oczywiście odwrotnie, jeśli większość wyświetlanego obrazu jest ciemna lub czarna wtedy pobór energii jest bardzo mały.
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

tomasino74 pisze:Moim zdaniem różnica w poborze energii pomiędzy LCD a plazmą to mit, a to dlatego, że telewizory LCD mają pobór prądu na stałym poziomie, natomiast w odbiornikach plazmowych pobór energii zależy od wyświetlanego obrazu, im wiecej białych lub jasnych elementów tym pobór większy i oczywiście odwrotnie, jeśli większość wyświetlanego obrazu jest ciemna lub czarna wtedy pobór energii jest bardzo mały.
Czyli najlepiej oglądać "Życie nocnych zwierząt" :brawa:
:ok:
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów

Albo "Brunet wieczorową porą" :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:
Obrazek
rzuwf
Początkujący

Post autor: rzuwf »

Pobór mocy przez LCD jest mniejszy niż plazma, ten fakt wynika z zasady działania. Kilka lat tamu poważną wadą telewizorów plazmowych było wydalanie ogromnych ilości ciepła, słyszałem nawet opinie że to grzejnik na którym możesz obejrzeć film. To jest informacja z przed paru lat i nie wiem jak to jest na dzień dzisiejszy ale myślę że na emisje cieplną też warto zwrócić uwagę.
ODPOWIEDZ