Silnik wycieraczek

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
Awatar użytkownika
Misiek8010
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Silnik wycieraczek

Post autor: Misiek8010 »

Witam wszystkich wakacyjnie ;)
Jak zwykle liczę na waszą pomoc, bo niestety żaden mechanik nie jest w stanie tego ogarnąć... Umarł mi prawy silnik wycieraczki i moje pytanie brzmi, czy ktoś może podać numer tego silnika? Bo ponoć nie są już produkowane a mechanik zamawiał już 2 i żaden nie pasuje... :shock:
Dane samochodu powinny być w profilu, ale żeby było łatwiej podam tutaj:
Touran 1.9 TDI, AVQ, rok produkcji 2003, wycieraczki przeciwbieżne...
Pomóżcie proszę, bo już 2 miesiące jeżdżę bez wycieraczki...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JustMar
Przeglądacz
Auto:: 1,6 FSI GQG BAG
Imię:: Mariusz
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy
Kontakt:

Re: Silnik wycieraczek

Post autor: JustMar »

Na silniku i mechaniźmie masz naklejkę z numerem. Podaj VIN i poproś o sprawdzenie w ETKA .

Na pewno silnik? ? Czy może się zacieły.??

viewtopic.php?f=15&t=14035&hilit=wycieraczki

-- 20 lip 2018, o 16:24 --

Ja mam Tourana z tego rok i u mnie Lewy mechanizm ( kierowcy ) ma numer 1T0955119A

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7415381094

Ten mechanizm ma wtyczkę z drugiej strony :szukaj:
mlodyenduro
Początkujący
Auto:: touran, 1.9 TDI AVQ,2004
Imię:: Andrzej

Post autor: mlodyenduro »

Ja mam dokładnie avq model z 2004 r. Też przeciwbiezne i na moim mechanizmie z prawej strony widnieje taki numerek: 1T0955634A.

Nie ma zamienników jak już szukasz a oryginały tylko w aso i koszt 700 PLN. Ja miałem zatarty swój mechanizm. Zerknij jeszcze na bezpieczniki bo u mnie jak się zatarło mechanizm wywaliło bezpiecznik i dlatego nie chodziły :-)

Powodzenia :-)
Awatar użytkownika
JustMar
Przeglądacz
Kontakt:

Mechanizm to jedno ale same silniki się różnią , nawet podejściem wtyczek , nawet jeśli przedłużysz wiązkę nie będzie działał. Musisz mieć silnik z tym numerem ;) :omatko:
Awatar użytkownika
Misiek8010
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Misiek8010 »

Problem jest taki, że silnik został u mechanika, bo miał zamówić nowy... Tyle, że warsztat spłonął i po silniku nie ma śladu... Sprawdzę Vin jak będę w domu i poproszę o sprawdzenie numeru...
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

Tylko hardkorowcy (z kasą i pojęciem oczywiście) brną dalej w przeciwbieżne ,za 300zl kupujesz podszybie,silnik i ramiona wycieraczek współbieżnych, montujesz,wpinasz wtyczke i zapominasz o wycieraczkach do końca żywota tourana,a nawet gdyby padł mechanizm to jest ich mnóstwo w śmiesznych pieniadzch
Awatar użytkownika
JustMar
Przeglądacz
Kontakt:

turek pisze:Tylko hardkorowcy (z kasą i pojęciem oczywiście) brną dalej w przeciwbieżne ,za 300zl kupujesz podszybie,silnik i ramiona wycieraczek współbieżnych, montujesz,wpinasz wtyczke i zapominasz o wycieraczkach do końca żywota tourana,a nawet gdyby padł mechanizm to jest ich mnóstwo w śmiesznych pieniadzch
Z całym szacunkiem ale nie zmieniłbym na współbieżne to tak jak byś zamienił felgi aluminiowe na stalowe ;) :haha: Też się kółka kręcą i sę bardziej wytrzymałe i tańsze :hahaha:
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

To jest tylko dlatego że jest inne a bycie dziś innym jest trendi. To czy to jest lepsze czy gorsze już nie jest ważne. Tak jak dwumas. Na jednomasie mam mięciutko, cichutko, zero drgań nawet mniejsze jak na zdrowej dwumasie a i tak będą propagować to nowsze.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

JustMar pisze:
turek pisze:Tylko hardkorowcy (z kasą i pojęciem oczywiście) brną dalej w przeciwbieżne ,za 300zl kupujesz podszybie,silnik i ramiona wycieraczek współbieżnych, montujesz,wpinasz wtyczke i zapominasz o wycieraczkach do końca żywota tourana,a nawet gdyby padł mechanizm to jest ich mnóstwo w śmiesznych pieniadzch
Z całym szacunkiem ale nie zmieniłbym na współbieżne to tak jak byś zamienił felgi aluminiowe na stalowe ;) :haha: Też się kółka kręcą i sę bardziej wytrzymałe i tańsze :hahaha:
Z całym szacunkiem ale ja jestem za gwarancją mobilności :mrgreen:
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Mobilności jak mobilności ale te niektóre mody to moim zdaniem raz że kwestia gustu czy coś poprawiają to jeszcze niekiedy koszt z 500 czy 700 zł a jak przychodzi wymienić dwumas czy zregenerować wtryski to płacz że kasy szkoda. To wywala kasę bezsensownie a przy poważnej sprawie szkłem nie powiem co by podtarł. Ja jeśli robię jakieś mody to tak by to kosztowało względnie mało. Wywalić 2000 na big turbo do tego fmic za 1000 oraz wtryski z 1700 to każdy głupi potrafi ale turbo zmodzic za połowę albo mniej i tak samo fmic za 200-300 zł to już nie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
lucas1991g
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.6 MPI 2004r
Imię:: Łukasz

Post autor: lucas1991g »

Ja po jednej naprawie zatartego mechanizmu wycieraczek przeciwbieżnych (koszt ok 250 zł) doczekałem się tej samej awarii drugiego mechanizmu. Po Waszych poradach za 180 zł kupiłem komplet do przełożenia mechanizmu na współbieżny i do dnia dzisiejszego cieszę się spokojem i uważam, że to najlepszy sposób przy awarii wycieraczek. Sama przekładka jest bardzo prosta.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

lucas1991g pisze:Ja po jednej naprawie zatartego mechanizmu wycieraczek przeciwbieżnych (koszt ok 250 zł) doczekałem się tej samej awarii drugiego mechanizmu. Po Waszych poradach za 180 zł kupiłem komplet do przełożenia mechanizmu na współbieżny i do dnia dzisiejszego cieszę się spokojem i uważam, że to najlepszy sposób przy awarii wycieraczek. Sama przekładka jest bardzo prosta.
Dokładnie tak,
A i wg mnie wycieraczki dłużej wytrzymują.
Awatar użytkownika
minister96
Kandydat
Auto:: VW 2.0 TDI
Imię:: Łukasz
Podziękował: 7 razy

Post autor: minister96 »

Panowie jak się zatarł mechanizm wycieraczek to najtaniej jest poprostu rozebrać rozruszac mechanizm i wyczyscic poządnie ja tak zrobiłem i juz 3 lata hula
ODPOWIEDZ