Mam prośbę o pomoc w ewentualnej diagnozie problemu.
Dzisiaj podczas jazdy zapaliła się na desce rozdzielczej kontrolka żarówki oraz wyświetlił się komunikat "Światła kierowane (ASF) nie działają". Sprawdzałem po włączeniu zapłonu i wyszło na to że światła przechodzą test góra/dół potem prawo/lewo. Po skręcie kierownicy dodatkowo włączają się halogeny w przednim zderzaku. Co mogę ewentualnie posprawdzać. Wcześniej nigdy problem nie występował. Samochód to Touran 2012r 1.6TDI.
Mam moduł ODB2 na bluetooth. Czy podpięcie się pod gniazdo ODB i jakiś program na Androida da mi jakieś ewentualne wskazówki co do możliwego problemu ?
Witam. Podepnę się pod temat.
U mnie jest taki problem że po przekręceniu zapłonu światła przechodzą test góra/dół potem prawo/lewo. Po paru sekundach zapala się na wyświetlaczu Cornering lamp (AFS) failure Log book!(Awaria lampy zakrętowej (AFS) Dziennik pojazdu!)Żarówki H7 sprawne bo zakupione nowe. Dodam jeszcze że przed wyświetleniem komunikatu skręcając w prawo doświetlanie się nie zapali ale w kręcąc lewo zapali się na chwile.
Byłem u gostka na kompie i on rozkłada ręce. Mówił coś że wyskakuje mu błąd lewej lampy lub zwarcie.
Jestem ugadany na piątek z jakimś niby magikiem elektryki samochodowej i zobaczymy. Mam nadzieje że odczaruje mi te błędy.
-- Pt sty 10, 2020 19:07 --
No i niestety gościu nie ma pojęcia albo mu się za bardzo nie chciało w tym grzebać bo takie sprawiał wrażenie,co to może być ale proponuje mi wymiana modułu skrętu bo może to być przyczyną. No i tu mamy problem bo taki moduł kosztuje w granicach 300zł. I jak się okaże że to nie to, to kasa pójdzie na darmo.
A na dodatek mi powiedział że mam chyba problem z aku lub ładowaniem bo spalanie pokazuje na biegu jałowym ok 0,8l czy to możliwe?
Światła kierowane (ASF) nie dziuałąją.
Instrukcja obsł.!
VCDS i ot co pokazał:
Adres 55: Zasięg świateł Plik etykiet: 5M0-907-357-V3.clb
Oznaczenie elementu: 5M0 907 357 F HW: 7L6 907 357 C
Komponent i/lub wersja: AFS-ECU H04 0111
Kodowanie: 030200104F000200
Znaleziono 1 błąd:
5276435 - Lewe statyczne światło doświetlania zakrętów
C1083 13 [009] - Przerwa w obwodzie
Potwierdzony - Testowany od skasowania kodów błędów
Ramka zamrożona:
Stan błędu: 00000001
Priorytet błędu: 2
Częstość błędu: 1
Wew.licznik błędów: 84
Przebieg: 158048 km
Data: 2072.14.13
Czas: 17:23:08
i faktycznie doświetlanie zakrętów lewa strona nie działa. Ciekawe jest to, że prawy świeci do czasu wyświetlenia się komunikatu, później już nie świeci.
U mnie ostatnio tez pojawia sie ten błąd, jak jest ciepło i ładna pogoda to jest OK czasami sie pojawia jak jest zimno i deszczowo praktycznie od razu sie zapala, czasem w czasie jazdy gaśnie kontrolka za chwile znowu sie zapala, żarówki sa sprawne po wrzuceniu wstecznego zapalają sie i po ok 10sek zaczynają przygasać i pojawia sie kontrolka na desce. Poki co nie mam VCDS przy sobie a TEXa jakies głupoty pokazuje, wszystkie wtyczki sprawdzone zaaplikowany kontakt i bez zmian, jakis pomysł?
Diagnostyka/kodowanie i naprawa grupa VW/Audi tel.888659640
Czyszczenie DPF bez użycia chemii
Jelenia Góra