Co dziś zrobiłeś dla swojego auta? [2020]
- tinware
- Zaawansowany
- Auto:: 1T1 1.6MPI BSE LPG
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowań: 23 razy
Re: Co dziś zrobiłeś dla swojego auta? [2020]
Wleciał sterownik F zamiast uszkodzonego E.
Wleciał wpis haka do dowodu rejestracyjnego i karty pojazdu.
I kilka zdjęć dowodów rejestracyjnych z DMC (Dopuszczalna Masa Całkowita), przez co zastanawiam się czy nie zarejestrować przyczepki na DMC 500kg, bo z tego co zauważyłem mało które auto ma pełne 750kg dla przyczepy bez hamulca (O2).
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Oczewiscie że mniejsze dmc przyczepki lekkie. Ja kupując nową przyczepkę odrazu wybrałem dmc 600 kg. Mogłem i golfem ciągnąć i sharanem i touranem i ojciec cytryną mógł. A ładować i tak zawsze ładowałem nieco więcej na nią. Pustą jak będziesz jechał i policja zatrzyma to zakaz dalszej jazdy będzie. Dużo zależy jakie dmc jest od silnika w aucie. Ja w golfie 4 miałem też chyba 700 kg ale tdi. Ale co dziwne Sharan miał też 700 kg a Touran ma 750. Za to z hamulcem już Sharan ma 2000 kg a Touran tylko 1500.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- tinware
- Zaawansowany
Najlepszym "uniwersalnym" rozwiązaniem byłoby chyba mieć przyczepę z hamulcem najazdowym zarejestrowaną na DMC 600kg, pociągnie to nawet małe Polo, a udźwignie z 1500kg - nikt mnie przecież ważyć nie będzie, bo i gdzie miałby to zrobić. I tak takimi ciężarami się jeździ wokół komina, więc i benzynowe 1.0 sobie poradzi. Chyba, że ktoś chce jeździć camperem po świecie, to faktycznie ciągnik musi być mocny, ciężki i w Dieslu.
- wesol
- Władca postów
No ale z hamulcem musi przechodzić przeglądy okresowe. Nie będąc też przyczepka lekka tylko towarową musisz mieć kadegorie E.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Zaawansowany
- Auto:: 1.9 bls
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Przeglądy musi przechodzić jak ma powyżej 750 DMC. Jeśli ma mniej niż 750 a ma hamulec to nadal jest lekka.wesol pisze:No ale z hamulcem musi przechodzić przeglądy okresowe. Nie będąc też przyczepka lekka tylko towarową musisz mieć kadegorie E.
- tinware
- Zaawansowany
Kategorie B+E chyba trzeba miec dopiero, kiedy zestaw auto z przyczepą waży pomiedzy 3500kg a 7000kg. Z tego co wiem, mozna miec dwie osie, hamulec najazdowy i DMC 750kg przyczepy i legalnie poruszac sie tylko na kategorii B. Fakt jest taki, ze jest duzo niescislosci w tych przepisach. Na pewno jest tez przepis, ze jesli dmc przyczepy to 1, to dmc auta musi byc 1.33 w Polsce, wiec czasami jest tak, ze producent auta zezwolil ciagnac dany zestaw to ten przepis na to nie zezwala ( np. dmc auta to 2000kg, a dmc przyczepy to tez 2000kg - tak ma pewnie Sharan o ktorym wspomniales), a czasami jest na odwrot: auto nie moze ciagnac danej przyczepy, a wedlug tej polskiej ustaw ciagnac mozesz (tak ma Polo o ktorym wsppmnialem)
- wesol
- Władca postów
To czy przyczepa ma dwie osie czy hamulec nie czyni ją towarowa. Owszem.nie zrobisz lekkie z dmc np 1000 kg bo to nie możliwe. Ale chyba można zrobić towarowa o dmc jakimś niedużym. Tak też unas klienci kupują auta np Iveco z de które tam jest na dmc np 5 czy 6 ton a unas się je rejestruje na 3.5 t. To po to by można było sobie śmigać na B i bez tacho viaTOLL itd. nic nie zmieniasz w samym aucie a tylko auto ma wtedy ładowność np 700 kg a i tak lądują na nie po 2.5t. najmniej Sharan ma dmc 2430 kg ale są co mają więcej bo to zależne od napędu i silnika. Z tym 1.33 też nie tak do końca jest.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 1.9 BLS '06 PFL
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Dziś nastąpiła wymiana klocuchów z przodu przez zaniedbanie, spadła sprężynka, pojeżdżone trochę, i przy hamowaniu pisk aż zęby bolały 

- wesol
- Władca postów
Co ja robię tuuuu??

Co ty tutaj robisz???
Rozebrałem kluczyk od 1t3 a nie jest łatwo to zrobić. Gdzieś mi ta elektronika kluczyka robiła pobór prądu i bateria wytrzymywała tak kilka dni. Już wcześniej robiłem zabiegi myjące i owszem poprawiło to sporo ale jakoś mi nie dawało to spokoju i po rozebraniu wyczyściłem i poprawiłem luty chyba na całej płytce z kalafonią bo niestety nie posiadam specjalnych płynów do takich celów. Mam nadzieję że to załatwić sprawę.

Co ty tutaj robisz???
Rozebrałem kluczyk od 1t3 a nie jest łatwo to zrobić. Gdzieś mi ta elektronika kluczyka robiła pobór prądu i bateria wytrzymywała tak kilka dni. Już wcześniej robiłem zabiegi myjące i owszem poprawiło to sporo ale jakoś mi nie dawało to spokoju i po rozebraniu wyczyściłem i poprawiłem luty chyba na całej płytce z kalafonią bo niestety nie posiadam specjalnych płynów do takich celów. Mam nadzieję że to załatwić sprawę.
Ostatnio zmieniony czw mar 25, 2021 11:57 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- postrzelony1994
- Przeglądacz
- Auto:: Caddy 2.0, 2017, 152KM
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Owszem. Jeszcze zależy jak jest zarejestrowana PRZYCZEPKA. Miałem przyczepkę RYDWAN dmc 750kg - w dowodzie była PRZYCZEPKA LEKKA a teraz mam przyczepkę dmc 1560kg i jest jako PRZYCZEPA CIĘŻAROWA - jedna oś, hamulec najazdowy.wesol pisze:To czy przyczepa ma dwie osie czy hamulec nie czyni ją towarowa. Owszem.nie zrobisz lekkie z dmc np 1000 kg bo to nie możliwe. Ale chyba można zrobić towarowa o dmc jakimś niedużym. Tak też unas klienci kupują auta np Iveco z de które tam jest na dmc np 5 czy 6 ton a unas się je rejestruje na 3.5 t. To po to by można było sobie śmigać na B i bez tacho viaTOLL itd. nic nie zmieniasz w samym aucie a tylko auto ma wtedy ładowność np 700 kg a i tak lądują na nie po 2.5t. najmniej Sharan ma dmc 2430 kg ale są co mają więcej bo to zależne od napędu i silnika. Z tym 1.33 też nie tak do końca jest.

VW Caddy 2017r. DFSD 2.0 I TDI-CR / 75 kW AdBlue
VW Caddy 2008r. - 1,9 TDI
VW Caddy 2008r. - 1,9 TDI
- tinware
- Zaawansowany
Wleciał oryginalny klucz do kuli ORIS z ASO -> 170zł
121.50 zł - rejestracja w Urzędzie Komunikacji, wydanie tablicy oraz dowodu tymczasowego
75 zł - ubezpieczenie OC na rok
I wydaje się, że w ten weekend Touri będzie woził nowego kolegę 
75 zł - ubezpieczenie OC na rok
-
- Przeglądacz
Wjechało dziś przyciemnianie szyb tylnych, efekt sztosik!
- Feberos
- Użytkownik
- Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Tak samo muszę zlikwidować szklarnię
A jak masz oklejona małą szybę w tylnych drzwiach? Docięta do uszczelki czy coś więcej rozbierali?

-
- Przeglądacz
Tą małą szybę da się wyciągnąć (przynajmniej Pan któremu dałem auto na folie to zrobił), bo miedzy szyba o uszczelka na wchodziło owadów i zostały i strasznie to wyglądało. Wrócę z pracy to pstryknę Ci zdjęcie jak to wygląda.Feberos pisze:Tak samo muszę zlikwidować szklarnięA jak masz oklejona małą szybę w tylnych drzwiach? Docięta do uszczelki czy coś więcej rozbierali?