Problem z Easy Open/Close

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
jskop
Kandydat
Auto:: Touran 1.5TSI 2020
Imię:: J

Problem z Easy Open/Close

Post autor: jskop »

Witajcie wszyscy!

Mam Tourana 7os. 1.5TSI HighLine RLine 2020 z Easy Open i tak jak nazwa wskazuje "easy open" działa, ale jest problem z zamykaniem. Obejrzałem filmik na youtube z prezentacją otwierania i zamykania klapy zarówno z wnętrza, jak i z pilota, więc w teorii powinno działać. Właśnie w teorii, bo u mnie działa tylko otwieranie. Jedyna opcja, żeby zamknąć bagażnik, to naciśnięcie przycisku na klapie. Wg instrukcji zamykanie bagażnika (s. 84 wydanie 07.2020):
- Nacisnąć przycisk w otwartej klapie bagażnika (działa)
- Wersja 5-miejscowa: ALBO: Pociągnąć w górę przycisk (jak?) w dolnej części konsoli środkowej przy włączonym zapłonie, ąż klapa bagażnika zamknie się
- Wersja 5-miejscowa: ALBO: W samochodach z systemem zamykania i uruchamiania bez kluczyka Keyless Access: Nacisność przycisk w kluczyku samochodu i krótko go przytrzymać. W tym celu kluczyk musi się znajdować w strefie zbliżeniowej klapy bagażnika (próbowałem, nie działa)
- ALBO: Klapę bagażnika przesunąć ręką w kierunku zamykania, aż zamknie się samoczynnie
Na następnej stronie na dole jest "Kiedy funkcja Easy Open jest aktywna, również funkcja Easy Close jest aktywna".
Moje poprzednie auto C4 Picasso 2017 miało swój odpowiednik (co prawda nie było w instrukcji zamykania z pilota), ale zamykanie "hands free" działało. Gdzieś w odmętach internetu przeczytałem, że Easy Close, to automatyczne zamykanie klapy bagażnika po oddaleniu się kluczyka od auta (to chyba dotyczyło Tiguana).

W sumie, to chciałbym się dowiedzieć, czy któryś z szanownych forumowiczów posiadających podobnego Tourana (7 os. z Easy Open), mógłby powiedzieć, czy w moim egzemplarzu jest coś nie tak?
Nie chciałbym się "bez sensu" umawiać do serwisu...

Pozdrawiam,
JS
Awatar użytkownika
michal87srk
Kandydat
Auto:: TSI 1.4, DSG 150KM, 2018
Imię:: Michał
Podziękował: 1 raz

Re: Problem z Easy Open/Close

Post autor: michal87srk »

Witam,

Szkoda, że nikomu nie udało się odpowiedzieć. Sam mam ten problem i z tego co czytam w internecie wydaje mi się, że bez VCDSa nie uda się go rozwiązać. Fajnie by było gdyby po tym jak dziecko (125 cm wzrostu), które otworzyło sobie bagażnik żeby zabrać plecak, nie trzeba było wysiadać i zamykać przyciskiem na klapie. Panowie z VW uznali, że chcemy zrobić krzywdę dzieciom i zablokowali możliwość zamykania z przycisku pod radiem lub z pliota.

Czekamy w takim razie na jakąś pomoc z kodowania.
2015-2021 1,9TDI, 105KM, 2007, Trendline, 7-os.
2021-#### 1,4TSI, DSG-7, 150KM, 2018, Highline, 7-os.
Awatar użytkownika
pilKOZAK
Przeglądacz
Auto:: 5T1, 1.8TSI 180KM, 2018
Imię:: Bartholomew
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: pilKOZAK »

na konsoli wcisnąć i TRZYYYMAĆ przycisk zamykania długo i klapa powinna się zacząć zamykać, jeżeli puścimy przycisk zamykanie klapa się zatrzyma.
Awatar użytkownika
michal87srk
Kandydat
Auto:: TSI 1.4, DSG 150KM, 2018
Imię:: Michał
Podziękował: 1 raz

Post autor: michal87srk »

Otwieranie bagażnika z konsoli polega na wciśnięciu i trzyyyymaniu żeby się otworzył (a co z zamykaniem z kluczyka?). To też zabezpieczenie aby przypadkowe wciśnięcie (krótkie przytrzymanie) nie otworzyło bagażnika. Próbowałem różnych kombinacji przyciskania i nic nie działa. Gdzieś znalazłem sposób z vcdsem, ale nie miałem czasu przysiąść do tematu. Jak znajdę rozwiązanie to podzielę się.
2015-2021 1,9TDI, 105KM, 2007, Trendline, 7-os.
2021-#### 1,4TSI, DSG-7, 150KM, 2018, Highline, 7-os.
ODPOWIEDZ