Wysokie obroty
- bartek0-01
- Specjalista
- Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
- Imię:: Bartłomiej
- Podziękował: 204 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Re: Wysokie obroty
Spoko zawsze to jakieś rozwiązanie lecz nie 100%. Śmieszne że aby normalnie użytkować auto trzeba kombinować
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO
---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
MOJE AUTO

-
- Przeglądacz
- Auto:: vw touran 2,0 tdi
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam
U mnie obroty wzrastają około 1100 jak jest poniżej 5 stopni przy uruchomieniu jak jest zimny silnik i załącza się nagrzewnica elektryczna po osiągnięciu chyba około 70 stopni obroty spadają,obroty wzrastają przy wypalaniu DPF i jest to 1000,oraz w lato jeżeli załączam klimatyzacje przy dużym upale na samym początku,po schłodzeniu po około 10 min obroty spadają.Mam tak od samego początku,auto mam od nowości,w ustawieniach mam zaznaczone automatyczne włączanie nagrzewnicy elektrycznej
U mnie obroty wzrastają około 1100 jak jest poniżej 5 stopni przy uruchomieniu jak jest zimny silnik i załącza się nagrzewnica elektryczna po osiągnięciu chyba około 70 stopni obroty spadają,obroty wzrastają przy wypalaniu DPF i jest to 1000,oraz w lato jeżeli załączam klimatyzacje przy dużym upale na samym początku,po schłodzeniu po około 10 min obroty spadają.Mam tak od samego początku,auto mam od nowości,w ustawieniach mam zaznaczone automatyczne włączanie nagrzewnicy elektrycznej
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI 170KM 2007
- Imię:: Krystian
- Podziękował: 14 razy
I u mnie zauważyłem wyższe obroty czyli tak do 1100, normalnie to mam 800. W moim przypadku auto wchodzi na wyższe obroty gdy tem. wynosi min 70 st... Jak spadnie poniżej czyli bliżej 50 to i obroty spadają. Jakiś czujnik? Akumulator już ładowałem.
Co można sprawdzić za pomocą VCDS?
PeSyy:
Po wymianie sprzęgiełka w alternatorze oraz rolki na napinaczu obroty już się same nie podwyższają. Zwróciłem na to uwagę bo pasek zaczął piszczeć a sam pasek był nowy. Po za tym sprawdzając lądowanie na akumulatorze multimetr zawsze pokazywał 13.60+- (gdy auto było pod elektrycznym obciążeniem i gdy nie był)- teraz pokazuje miedzy 13.80 a 14.20 -+.
Co można sprawdzić za pomocą VCDS?
PeSyy:
Po wymianie sprzęgiełka w alternatorze oraz rolki na napinaczu obroty już się same nie podwyższają. Zwróciłem na to uwagę bo pasek zaczął piszczeć a sam pasek był nowy. Po za tym sprawdzając lądowanie na akumulatorze multimetr zawsze pokazywał 13.60+- (gdy auto było pod elektrycznym obciążeniem i gdy nie był)- teraz pokazuje miedzy 13.80 a 14.20 -+.
Ostatnio zmieniony pn cze 28, 2021 07:51 przez Wino102, łącznie zmieniany 1 raz.
- jozek726
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Podwyższone obroty w moim aucie to w cale nie problem
tu w moim filmiku wyjaśnienie obrotów
trochę mi to zajęło żeby do tego dojść
https://www.youtube.com/watch?v=xQEhmq-xo2Q

Bo człowiek bez pasji nudzi swoją duszę.
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
sugerując się powyższym filmem sprawdziłem czy tak samo będzie u mnie, zaznaczę ze nie mam elektrycznej grzałki za to jest pełne webasto.jozek726 pisze:Podwyższone obroty w moim aucie to w cale nie problem![]()
I tak, w momencie załączenia się pieca jako dogrzewacz obroty wzrosły na 1000, wyłączenie klimatronika przyciskiem OFF i lekka przygazówka spowodowały że obroty spadły do 900. Załączenie klimatronika spowodowało ponowne podwyższenie obrotów do 1000. Kilka powtórek i było tak samo.
Ciekawe.
1T3 CFHC