DSG 6 biegowa przełączanie biegów.Passat B7
-
GSG-9
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 tdi 2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
DSG 6 biegowa przełączanie biegów.Passat B7
Cześć,
Mam od jakiegoś czasu Passata B7 ,DSG 6 biegowa,177km,4motion,2013r . Auto kupione od mojego przyjaciela, który miał je od nowości.Przebieg 120tys wiadomo że oryginalny.Tourana mam w skrzyni manualnej.
I teraz irytuje mnie to że skrzynia przełącza biegi jak dla mnie za szybko tzn jadąc na 3 wbija mi 4 ale dla mnie to są za niskie obroty. Lekko musnę gaz mam 1200 obrotów i wbije mi 5 i za szybko wbije mi 6.
Buda wibruje jakby koło dwumasowe miało zaraz wypaść. Redukuję łopatką niżej i chwilę jest dobrze ale potem znów przełączy bieg wyżej.
Ogólnie ma za niskie obroty a za wysoki bieg w jeździe przepisowej po mieście.Na autostradzie jest bajka. Wszystkie biegi przełącza bardzo płynnie i szybko. Nie wiem czy mam przyzwyczajenia z manualna ale bym chciał mieć na 4 czy 5 biegu przy prędkości 50 -60 km na godzinę z 1600-1800 obrotów a nie 1200 albo 1100 bo auto i ja strasznie się męczymy.No chyba że jeżdżę jak dupa za delikatnie. We wtorek jadę do ASO na przegląd i też o to zapytam bo chcę jechać płynnie z optymalnym biegiem i obrotami a nie z wysokim biegiem i 1100 obrotów 50km/h. Gdzieś czytałem że ta skrzynia się uczy i nie wiem czy nie nauczyła się czegoś źle przez delikatną jazdę żony mojego przyjaciela bo ona dość często użytkowała to auto.
Przy jakich obrotach przełącza biegi w waszych autach?
Mam od jakiegoś czasu Passata B7 ,DSG 6 biegowa,177km,4motion,2013r . Auto kupione od mojego przyjaciela, który miał je od nowości.Przebieg 120tys wiadomo że oryginalny.Tourana mam w skrzyni manualnej.
I teraz irytuje mnie to że skrzynia przełącza biegi jak dla mnie za szybko tzn jadąc na 3 wbija mi 4 ale dla mnie to są za niskie obroty. Lekko musnę gaz mam 1200 obrotów i wbije mi 5 i za szybko wbije mi 6.
Buda wibruje jakby koło dwumasowe miało zaraz wypaść. Redukuję łopatką niżej i chwilę jest dobrze ale potem znów przełączy bieg wyżej.
Ogólnie ma za niskie obroty a za wysoki bieg w jeździe przepisowej po mieście.Na autostradzie jest bajka. Wszystkie biegi przełącza bardzo płynnie i szybko. Nie wiem czy mam przyzwyczajenia z manualna ale bym chciał mieć na 4 czy 5 biegu przy prędkości 50 -60 km na godzinę z 1600-1800 obrotów a nie 1200 albo 1100 bo auto i ja strasznie się męczymy.No chyba że jeżdżę jak dupa za delikatnie. We wtorek jadę do ASO na przegląd i też o to zapytam bo chcę jechać płynnie z optymalnym biegiem i obrotami a nie z wysokim biegiem i 1100 obrotów 50km/h. Gdzieś czytałem że ta skrzynia się uczy i nie wiem czy nie nauczyła się czegoś źle przez delikatną jazdę żony mojego przyjaciela bo ona dość często użytkowała to auto.
Przy jakich obrotach przełącza biegi w waszych autach?
- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
Re: DSG 6 biegowa przełączanie biegów.Passat B7
Tak to działa, ze DSG trzyma niskie obroty przy spokojnej jezdzie. Można jeździć na trybie S.
-
GSG-9
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 tdi 2007r
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kurcze tryb S znowu zbyt wysoko ciągnie. Gdzieś czytałem że można zmodyfikować program w skrzyni tak że przełączy bieg później. Pisałam do firmy w Katowicach , która się takimi rzeczami zajmuje koszt to 600zł. Nie chcę zarżnąć auta bo wygląda jak nowe i sam nie wiem czy odpuścić ten temat i jeździć tak jak skrzynia chce.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Podziękował: 117 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Za niewiele więcej zrobisz chip tuning i odrazu ten remap DSG.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- Bzyku
- Specjalista
- Auto:: BKD, 2008
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 27 razy
A według mnie wystarczy energiczniej pedal gazu wciskać i wszystko jest ok. Skrzynia zczytuje położenie pedalu gazu i w ten sposób określa bieg na którym jedzie. Oczywiscie jak będziesz długo jechał ze stałą, niską, stosunkowo prędkością to będzie wrzucać coraz to wyższe biegi. Ale mi się to bardzo rzadko zdarza, żeby przy 50km/h wrzucać 6 bieg, przy obrotach 1100-1200. Przy 1500-1600 to już tak, to się nazywa ekologia ;-)
Zanim wydasz sporo kasy, spróbuj trochę bardziej energicznie i głębiej wciskać gaz.
Zanim wydasz sporo kasy, spróbuj trochę bardziej energicznie i głębiej wciskać gaz.
Był i się zmył Highline z 2003 z 2.0 TDI AZV 7os
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
Jest Trendline z 2007 z 2.0 TDI BKD + DSG 7os
Będzie ... ?
- wesol
- Władca postów
Tak kick down zawsze zadziała a nawet i bez niego to zredukuje. Ale jazda na 1200-1500 obr? To ja na jednomasie tak nigdy nie robię.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- MajKu
- Początkujący
- Auto:: 5T 2.0 TDI DSG
- Imię:: MAjCin
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Mam identyczną sytuacje w Sharanie 2.0 140 PS 2013r. poprzednio milem Turka 05r. i nigdy nie zwróciłem na to uwagi chociaż 200tys. Nim naśmigałem. Jak uda Ci się poprawić tą wkur. rzecz daj znać
-
Forfiter2001
- Auto:: Passat B7 2. TDI 2012
- Imię:: Łukasz
Witam!
Widzę że problem jest raczej powszechny, jednak nie mogę za wiele znaleźć w necie na ten temat.
Mam Passata B7 Bluemotion 2.0 TDI - przy normalnej jeździe w ruchu miejskim przełożenia skrzyni to porażka - 60 km/h 1100 -1200 obrotów 6 bieg, powinni za takie pseudo ekologiczne rozwiązania karać siada EGR, DPF, dwumasa i pewnie sypie się silnik ze skrzynią - po prostu jazda tym to męczarnia!
Na "Sport" zmiana biegów w cholerę za wysoko - przy 3tys. obr/min
Jak można tak zepsuć samochód??!!!
Ktoś ma jakieś konkretne rozwiązania? Czy w grę wchodzi tylko zmiana softu skrzyni? Czy da się to zrobić VCDSem? Ewentualnie czymś w miarę dostępnym?
Czy ktoś mógłby cos więcej napisać o zmianach w sofcie DSG, np. napisać gdzie przeprogramować soft skrzyni DSG i jaki koszt, na czym to polega, czy trzeba wyciągać sterownik, jak spalanie, jak się spisuje po takim zabiegu DSG, kiedy zmienia biegi, przy jakich obrotach, na D i na S.
Pozdrawiam.
Widzę że problem jest raczej powszechny, jednak nie mogę za wiele znaleźć w necie na ten temat.
Mam Passata B7 Bluemotion 2.0 TDI - przy normalnej jeździe w ruchu miejskim przełożenia skrzyni to porażka - 60 km/h 1100 -1200 obrotów 6 bieg, powinni za takie pseudo ekologiczne rozwiązania karać siada EGR, DPF, dwumasa i pewnie sypie się silnik ze skrzynią - po prostu jazda tym to męczarnia!
Na "Sport" zmiana biegów w cholerę za wysoko - przy 3tys. obr/min
Jak można tak zepsuć samochód??!!!
Ktoś ma jakieś konkretne rozwiązania? Czy w grę wchodzi tylko zmiana softu skrzyni? Czy da się to zrobić VCDSem? Ewentualnie czymś w miarę dostępnym?
Czy ktoś mógłby cos więcej napisać o zmianach w sofcie DSG, np. napisać gdzie przeprogramować soft skrzyni DSG i jaki koszt, na czym to polega, czy trzeba wyciągać sterownik, jak spalanie, jak się spisuje po takim zabiegu DSG, kiedy zmienia biegi, przy jakich obrotach, na D i na S.
Pozdrawiam.
- wesol
- Władca postów
Za dużo byś chciał wiedzieć i nie wiem po co ci to. Jedz do tunera i on sprawę ogarnie.
Dodatkowo kolego nie piszemy tego samego postu w kilku tematach.
Dodatkowo kolego nie piszemy tego samego postu w kilku tematach.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC