Sprzęgło Jaki zestaw będzie odpowiedni

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
max5
Początkujący
Auto:: Tutek Trend 2005 BKC
Imię:: adam
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Sprzęgło Jaki zestaw będzie odpowiedni

Post autor: max5 »

Szykuje się wymiana kompletu sprzęgła, chcę założyć zestaw Sachs ale katalog podaje kilka modeli i nie bardzo wiem co wybrać. Sinik BKC

2290 601 050 najtańszy, można trafić na fabrycznie regenerowany

2290 602 004 droższy, nie występuje jako regenerowany

2289 000 299 bez łożyska, nie występuje jako regenerowany

2289 000 280 bez łożyska, można trafić na regenerowany

:?:
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Sprzęgło Jaki zestaw będzie odpowiedni

Post autor: wesol »

Zestawy 240 mm poleca się raczej luk'a. Lepsze są. Sama tarcze tez możesz dać do nabicia nowymi okładzina i za 100 masz praktycznie nowe sprzęgło. Szczerze tez wątpię bys miał dwumas zdrowy a jeśli nawet to jak długo jeszcze. Nie lepiej jednomas valeo zapodać. Nie dość że mocne to jeszcze bez problemów w przyszłości.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
max5
Początkujący

Podałem zestawy z kołem, nie mam zamiaru wymieniać samego sprzęgła :) Luk odpada, sztywne też.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

No to ja nie wiem czemu chcesz z tych trzech rodzajów najgorsze. Ja mam w touranie valeo sztywne i bajka. Tak samo w sharanie i golfie.wszystko w 6 biegowych. Przerabiane zestawy dwumasowe i luka i sachsa od tdi btb i to są kible w stosunku do jednomasu. Dwumasowe wytrzaskany rozwala i skrzynie i są problemy z wbijaniem biegów itp.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
max5
Początkujący

Aj to nie temat które jest najlepsze czy najgorsze, i nie mam zamiaru polemizować w tej sprawie.
Pytanie jest do ludzi w temacie, z konkretną wiedzą. Nie jeden wymieniał u siebie to wie co wkładał, i nie jeden też tym handluje, czy też montuje zawodowo. Chodzi o konkretny zestaw, konkretnej firmy, do konkretnego pojazdu. Touran 1.9 TDI BKC 2005r manual 6
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

I tak nie kumam w czym masz problem. Zapodaj najmocniejszy zestaw czyli ten od sharana btb i po sprawie. Regenerację dwumasy biorę na miękko bo rozcinalem jedna swoją dwumase w piwnicy to myślałem ze mnie krew zaleje. Nie wiem na czym polegają te regenerację ale oby nie jak ostatnio co miałem w łapkach regenerowany kompresor klimy. Odmalowany ładnie i tyle w temacie. Pamiętaj ze dwumase to nie tylko problem ze sprezynkami i sluzgami wewnątrz ustrojstwa.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
max5
Początkujący

Nikt nie udzielił żadnej konkretnej porady, na PW pytałem nawet kolegę Jaca Touran ale odzewu brak

Otrzymałem odpowiedź z innego miejsca, od przedstawiciela na Polskę Sachs ZF Friedrichshafen AG SA i wynika z niej jednoznacznie że do aut PD przed 2009r stosować należy zestawy:

2290 602 004
2289 000 299

ewentualnie ich starsze odpowiedniki 2289 000 054, 2290 601 004 które są już raczej nie dostępne

Często sprzedawcy wciskają to co mają na stanie, dzwoniłem do kilku sklepów i hurtowni najczęściej proponowano mi zestawy 2290 601 050, 2289 000 280 czyli takie których producent nie zaleca do auta z 2005r bo są dedykowane do CR po 2009r, na alleg to już zupełna samowolka, wszystko do wszystkiego pasuje.

Nie twierdzę że zestawu od nowszego auta nie da się zamontować w starszym bo się da tylko czy o to chodzi... specjalistą nie jestem nie znam skutków ubocznych stosowania części nie zalecanych przez producenta do danego modelu, eksperymentować na sobie też nie mam zamiaru.
Warto się zapoznać dokładniej z tym co kupujemy, to w końcu nasze pieniądze.

Myślę że wielu osobom ta informacja się przyda, dla innych może być nie wygodna:) ale to jest potwierdzenie tego co napisał mi przedstawiciel Sachs, treść wiadomości mogę udostępnić by nikt tu nie posądzał mnie o jakieś spekulacje.
Wystarczy dokładnie zapoznać się z katalogiem Sachs i mamy wszystko jasne.
Awatar użytkownika
turek
Specjalista
Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
Imię:: Michal
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowań: 118 razy

Post autor: turek »

W aso po vin pytałeś co ma być?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Ja tego nadal nie kumam oco chodzi. Zakładamy to co chcemy. Ma być tylko zestaw pod skrzynie 6 biegową i tyle od poprzecznie postawionego silnika. I tak jak wspominałem najmocniejszy zestaw i dwumasy i samego klejenia sprzęgła to zestaw od sharana alhambry BTB. Potem jest zestaw od np golfa 4 ASZ ARL. No i jeszcze słabszy jest zestaw od golfa AJM. Tyle w temacie. To co ktoś założy to jego sprawa. To i tak dość często loteria bo i nowe zestawy potrafią być wadliwe. Mogę ci podać nr zestawów od tych najmocniejszych do najsłabszych. Osobiście jeśli już bym miał pakować dwumas to bym brał jakiś mocniejszy. Mam nawet w piwnicy zdrowy dwumas od ASZ wraz ze sprzęgłem. Nie robił żadnych problemów w aucie. Wymieniłem go bo miałem jednomas a auto macie wirusa i szkoda zaorac DM.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
txc
Kandydat
Auto:: TOURAN 1,9 TDI AVQ 2003
Imię:: Tomasz

Post autor: txc »

max5 pisze:Szykuje się wymiana kompletu sprzęgła, chcę założyć zestaw Sachs ale katalog podaje kilka modeli i nie bardzo wiem co wybrać. Sinik BKC

2290 601 050 najtańszy, można trafić na fabrycznie regenerowany

2290 602 004 droższy, nie występuje jako regenerowany

2289 000 299 bez łożyska, nie występuje jako regenerowany

2289 000 280 bez łożyska, można trafić na regenerowany

:?:
Podziękowania dla Kolegi max5 - właśnie muszę kupić sprzęgło - tak się zastanawiałem czym się różni 2290 602 004 od 2289 000 299 :piwo:
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

To nr zestawów czyli niekiedy mają np łożysko wyciskowe niekiedy nie. Itp sprawy. Nowsze to niby do tych po 2009 roku z silnikami 1.6 tdi na CR oraz do najsłabszych 2.0 tdi cr. Ale pasować pasuje. Ja polecam zawsze zestaw od 1.6 tdi cr z systemem start stop bo mają jednomas. Kupujesz używkę i cieszysz się że ci nigdy nie padnie już dwumas.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ