Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
- Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 285 razy
- Otrzymał podziękowań: 484 razy
Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra
Rozmawiałem z kolegą, który siedzi dość mocno w Webasto i stwierdził, że na 100% płytka została przerobiona na pełne ogrzewanie postojowe i z tym SW po przeróbce właśnie pokazuje Zuheizer, a jest już Standheizung dlatego działa Ci włączanie z pilota.
Cytuje słowa kolegi:
"Te numery pieca i sw miały tak że pokazywało jako dogrzewacz bo tam jest inny soft czytaj przerobione na pełne i odblokowaną linię wbus, żadna nowość"
Do tego sam napisałeś:
"Mam zamontowany dogrzewacz, dokupiłem telestart T91(399zł), montaż trwał około godziny razem z przeprogramowaniem webasta, włączam i wyłączam przy pomocy pilota..."
A więc wszystko jasne i chyba rozmyła się dla niektórych okazja założenia tylko centralki z pilotem do dogrzewacza (czytaj nie przerobionego) bo po prostu jak wcześniej pisałem nie będzie to ze sobą współpracować.
Jak ktoś chce się sam przekonać to niech montuje centralkę do dogrzewacza i niech się pochwali czy mu taki zestaw działa.
Tyle w tym temacie ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Cytuje słowa kolegi:
"Te numery pieca i sw miały tak że pokazywało jako dogrzewacz bo tam jest inny soft czytaj przerobione na pełne i odblokowaną linię wbus, żadna nowość"
Do tego sam napisałeś:
"Mam zamontowany dogrzewacz, dokupiłem telestart T91(399zł), montaż trwał około godziny razem z przeprogramowaniem webasta, włączam i wyłączam przy pomocy pilota..."
A więc wszystko jasne i chyba rozmyła się dla niektórych okazja założenia tylko centralki z pilotem do dogrzewacza (czytaj nie przerobionego) bo po prostu jak wcześniej pisałem nie będzie to ze sobą współpracować.
Jak ktoś chce się sam przekonać to niech montuje centralkę do dogrzewacza i niech się pochwali czy mu taki zestaw działa.
Tyle w tym temacie ode mnie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- Początkujący
- Auto:: Seat Alhambra
- Imię:: Oleg
- Podziękował: 1 raz
Płytka nie była przerabiana, na pewno(nic nie było wyciągane), ewentualnie zmiana oprogramowania i to wątpię w to, zbyt szybko, z tego co ja patrzyłem weszli w webasto w 2 miejscach zmienili jakieś liczby. później odłączyli i po sprawie, cała procedura "programowania" trwała 5 minut, w tym pokazali mi że czas pracy webasto mam 192 godziny i powiedzieli że to nie dużo. Do samego webasto podczas montażu podłączyli 2 kabelka jeden do aku, drugi do kabiny poprowadzili, do telestartu, w kabinie jeszcze grzebali się przy bezpiecznikach. Webasto nie wyciągali, nawet kostki nie odłączali, facet wsadził ręką kable od góry, gdy spytałem jak to, powiedział, że trzeba mieć wprawę. :-)). Firma która robiła to: https://www.agg.by/avtonomnye-otopiteli ... ka-webasto
jeżeli moderator uważa że to reklama proszę usunąć, podałem prosto jako przykład, tam jest lista samochodów gdzie oni to robią bezinwazyjnie(nic nie demontując), to znaczę, że przerabiają dogrzewacze na "w miarę normalne webasto" i przy pomocy czego oni to robią.
jeżeli moderator uważa że to reklama proszę usunąć, podałem prosto jako przykład, tam jest lista samochodów gdzie oni to robią bezinwazyjnie(nic nie demontując), to znaczę, że przerabiają dogrzewacze na "w miarę normalne webasto" i przy pomocy czego oni to robią.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Do przerobienia czy przefleszowania płytki nie trzeba fizycznie ją wyciągać z pieca bo po co, wystarczy podłączyć się do niej specjalistycznym oprogramowaniem i tyle, mogłeś nawet nie zauważyć że coś zmienili bo przecież nie znasz się na tym.
Jeżeli sprawdzili licznik uruchomień i czasu pracy samego pieca to na pewno nie robili tego VCDS-em czy innym tego rodzaju oprogramowaniem bo tymi programami nie uzyskasz takich informacji tyko już oprogramowaniem stricte do serwisowania piecy Webasto.
Ja to tak widzę, już nie chce mi się drążyć dalej tego tematu.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Jeżeli sprawdzili licznik uruchomień i czasu pracy samego pieca to na pewno nie robili tego VCDS-em czy innym tego rodzaju oprogramowaniem bo tymi programami nie uzyskasz takich informacji tyko już oprogramowaniem stricte do serwisowania piecy Webasto.
Ja to tak widzę, już nie chce mi się drążyć dalej tego tematu.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1T3 2.0TDI CFHC
- Imię:: Sebastian
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
witam
czy panel nawiewów o numerach 5K0907044CB bedzie odpowiedni na podmianę przy rozbudowie dogrzewacza na postojowe w touran 1T3
czy panel nawiewów o numerach 5K0907044CB bedzie odpowiedni na podmianę przy rozbudowie dogrzewacza na postojowe w touran 1T3
- stipp14
- Kandydat
- Auto:: Touran 2,0TDI 2007
- Imię:: Emil
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam szanowne grono , od jakiegoś czasu piec zaczął mocniej dymić , w końcu zauważyłem że czasami nie odpala , co doprowadziło w końcu do zablokowania .
Wraz z kolegą odblokowaliśmy programem przy pomocy którego niestety nie mogłem odczytać błędów . Gdzieś po tygodniu znowu to samo . Teraz już VCDS-em przetestowaliśmy piec i niby wszystko ok . Pompa wody pracuje , pompa paliwa stuka jak trzeba , piec odpalił normalnie jednak sytuacja znowu się powtarza . czekam na jakieś sugestie , czy samo zabrudzenie pieca też może skutkować takimi objawami .
PS. Usterka już usunięta - piec wyczyściłem , porcelanka faktycznie oklejona nagarem a w komorze spalania coś w jak szlaka o wymiarach ziarna fasoli .
Po czyszczeniu piec przestał kopcić , chodzi o wiele ciszej .
Dziękuję za sugestie .
Wraz z kolegą odblokowaliśmy programem przy pomocy którego niestety nie mogłem odczytać błędów . Gdzieś po tygodniu znowu to samo . Teraz już VCDS-em przetestowaliśmy piec i niby wszystko ok . Pompa wody pracuje , pompa paliwa stuka jak trzeba , piec odpalił normalnie jednak sytuacja znowu się powtarza . czekam na jakieś sugestie , czy samo zabrudzenie pieca też może skutkować takimi objawami .
PS. Usterka już usunięta - piec wyczyściłem , porcelanka faktycznie oklejona nagarem a w komorze spalania coś w jak szlaka o wymiarach ziarna fasoli .
Po czyszczeniu piec przestał kopcić , chodzi o wiele ciszej .
Dziękuję za sugestie .
Ostatnio zmieniony czw lut 11, 2021 14:03 przez stipp14, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
-
- Początkujący
- Auto:: Touran, 2.0, 08/09
- Imię:: Marcin
Witam panowie,
Czy ktoś miał taki problem z dogrzewaczem, że chodzi nadal nawet gdy silnik ma 90st? U mnie nawet po 15km na światłach okazuje sie że dalej pracuje bo jest dość zimno i wiadomo jakiś dymek widać spod samochodu.
Z tego co wiem powinno sie wyłączać po przekroczeniu 75st?
Czy ktoś miał taki problem z dogrzewaczem, że chodzi nadal nawet gdy silnik ma 90st? U mnie nawet po 15km na światłach okazuje sie że dalej pracuje bo jest dość zimno i wiadomo jakiś dymek widać spod samochodu.
Z tego co wiem powinno sie wyłączać po przekroczeniu 75st?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Piec chodzi nie do temperatury która osiągnie silnik czy jeszcze coś innego.tylko do temperatury na samym piecu. Poza tym jeśli temperatura w tym piecu spadnie to pięć się włączy ponownie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
- Auto:: Touran, 2.0, 08/09
- Imię:: Marcin
To tak ma być?
O kurde, czyli tak naprawde chodzi tak jak chce?
W takim razie temperatura na piecu wyznacza kiedy ma sie właczyć.
O kurde, czyli tak naprawde chodzi tak jak chce?
W takim razie temperatura na piecu wyznacza kiedy ma sie właczyć.
-
- Auto:: Passat B6 CBBB 2010 4moti
- Imię:: Artur
Witam, męczę się z problemem uruchomienia pieca (thermo top v) w mojej B6-tce... auto posiadam od dwóch tygodni i piec normalnie się uruchamiał w aucie było ciepło ale na dzień dzisiejszy nie reaguje na pilot czy też przycisk na panelu klimatyzacji a najgorsze jest to, że nie mogę połączyć się ze sterownikiem (poprzez VCDS 17.
, zginęło również menu ustawień (aux. Heat) na środkowym wyświetlaczu.
Wcześniej w ECU był zarejestrowany błąd 2 pompy cieczy, obecnie błędu brak...
Bezpieczniki w kabinie od strony kierowcy, pod maską i przy akumulatorze w bagażniku są OK (aku 12.81V).
Forum dla Touranów ale Passaty pod maską są niemalże identyczne.
Pozdrawiam,
Artur

Wcześniej w ECU był zarejestrowany błąd 2 pompy cieczy, obecnie błędu brak...
Bezpieczniki w kabinie od strony kierowcy, pod maską i przy akumulatorze w bagażniku są OK (aku 12.81V).
Forum dla Touranów ale Passaty pod maską są niemalże identyczne.
Pozdrawiam,
Artur
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Jeżeli nie możesz się połączyć z piecem i menu na liczniku zginęło to tylko dwie przyczyny mogą być, przepalony bezpiecznik, albo uwalony sterownik na piecu, obstawiam to pierwsze. W Passacie B6 bezpiecznik od Webasto może być w innym miejscu nic w Touranie.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
No pochodne tego czyli wtyczka na piecu niestyka, no i kabelki. Kabelek wystarczy tylko delikatnie skaleczyć, nakłuć nawet igłą i miedź zostanie zjedzona do zielonego.
-- Wt lut 16, 2021 06:41 --
No pochodne tego czyli wtyczka na piecu niestyka, no i kabelki. Kabelek wystarczy tylko delikatnie skaleczyć, nakłuć nawet igłą i miedź zostanie zjedzona do zielonego.
-- Wt lut 16, 2021 06:41 --
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
- imperialdragon
- Początkujący
- Auto:: 1.9 TDI BLS 130KM 08'
- Imię:: Robert
- Podziękował: 14 razy
podepnę się w temacie.
Poproszę o informacje kto z naszego szanownego grona zajmuje się przeglądem/naprawą Webasto? wywala u mnie błąd pompy v55. Kupiłem nową i aby nie zaliczyć innych niepotrzebnych wpadek trzeba by było to rozebrać i przeglądnąć. Webasto zaliczyło awarię jeszcze jak było u Niemca jakieś 5 lat temu i od tamtej nie uruchamiane poza moimi próbami.
Poproszę o informacje kto z naszego szanownego grona zajmuje się przeglądem/naprawą Webasto? wywala u mnie błąd pompy v55. Kupiłem nową i aby nie zaliczyć innych niepotrzebnych wpadek trzeba by było to rozebrać i przeglądnąć. Webasto zaliczyło awarię jeszcze jak było u Niemca jakieś 5 lat temu i od tamtej nie uruchamiane poza moimi próbami.
VW Caddy Maxi Life 08' 1.9TDI, BLS, 131KM, 295Nm, mapa by WALAS Motorsport
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2008
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Drodzy forumowicze w moim turanie na wyposażeniu znajduje się ogrzewanie postojowe 9M9, niestety pilot który do niego dostałem nie działał. Na ta chwile go nie mam. Czy jest możliwość dokupienia takiego pilota czy jest konieczna wizyta w serwisie?
- Tomasz_W-wa
- Władca postów
Kolego patrzyłeś dział giełda ?
Sprzedaje tam piloty do webasto Hagio.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Sprzedaje tam piloty do webasto Hagio.