Hamulce tył - jedno koło ok drugie nie.
- qoocam
- Użytkownik
- Auto:: 1,9 TDI AVQ
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Re: Hamulce tył - jedno koło ok drugie nie.
czy w Touranach były montowane różne zaciski tylne? Spotkałem się z dwiema wersjami. Pierwsza posiada na korpusie coś na kształt radiatorów, druga jest gładka. Jest jakaś różnica przy montażu?
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Tak, chodzi tutaj o wielkość tarczy. Z tego co pamiętam, to z tymi żeberkami mają tourany 1,6, które z przodu mają zaciski FS-3 280mm i wtedy tarcza z tyłu ma coś koło 253mm(tak mi się kojarzy).
Diesle mają z przodu FN-3 288mm lub 312mm, a tył zależnie od rocznika(już bez żeberek zacisk TRW lub ATE) 256mm, albo 272mm(zacisk boscha).
Diesle mają z przodu FN-3 288mm lub 312mm, a tył zależnie od rocznika(już bez żeberek zacisk TRW lub ATE) 256mm, albo 272mm(zacisk boscha).
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

-
- Początkujący
- Auto:: Touran. 2.0TDI, 2014
- Imię:: Karol
- Podziękował: 11 razy
Witam, mam problem z zaciskiem tylnym. Jakiś czas temu musiałem wymienić klocki w tylnych zaciskach ponieważ ustawiły się krzywo i kleszczyły, że tarcze były gorące. Ostatnio zauważyłem, że lewy tył znowu się mocno grzeje a pedał hamulca jest twardszy. Czy ktoś miał podobną sytuację albo wie co sprawdzić w pierwszej kolejności?
Ogólnie to klocki mam założone TWR ale musiałem założyć stare blaszki prowadzące bo w zestawie nie było nowych, a musiałem auto postawić na kołach .
Ogólnie to klocki mam założone TWR ale musiałem założyć stare blaszki prowadzące bo w zestawie nie było nowych, a musiałem auto postawić na kołach .
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
A tłoczek chodzi luźno czy zatarty, linka ręcznego czasem nie trzyma zaciągniętych klocków.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
zacisk do przeserwisowania i bedzie okej. pewnie kilka lat nie bylo tam za wiele robione az sie skonczyly klocki i tarcze i po wymianie to prawie normakne ze tak sie stalo.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
- Auto:: Touran. 2.0TDI, 2014
- Imię:: Karol
- Podziękował: 11 razy
W sumie to od nowości (2014) nie było nic robione, auto też dużo nie jeździ także klocki dopiero teraz padły. Jest gdzieś jakiś manual jak serwisować tylne zaciski?wesol pisze:zacisk do przeserwisowania i bedzie okej. pewnie kilka lat nie bylo tam za wiele robione az sie skonczyly klocki i tarcze i po wymianie to prawie normakne ze tak sie stalo.
- Feberos
- Użytkownik
- Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
Manuala bardzo nie ma, możesz znaleźć masę filmów z regeneracji tylnych zacisków. Operacja dość prosta ale bywa uciążliwa przez ochronną gumkę uszczelniająca tłoczek która czasami lubi wyskakiwać z rowka w czasie montażu.
Musisz mieć również przyrząd do wykręcenia tłoczka lub próbować domowymi sposobami. Komplet naprawczy na jedną stronę kosztuje około 40zł. Dostajesz nowy tłoczek, gumki na tłoczka i prowadnice oraz odpowietrznik.
Wszystko oczywiście trzeba dokładnie wyczyścić.
Musisz mieć również przyrząd do wykręcenia tłoczka lub próbować domowymi sposobami. Komplet naprawczy na jedną stronę kosztuje około 40zł. Dostajesz nowy tłoczek, gumki na tłoczka i prowadnice oraz odpowietrznik.
Wszystko oczywiście trzeba dokładnie wyczyścić.
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
To jest ogólnie znany problem z tylnymi zaciskami (Golf/Touran) w tych rocznikach. Tylko wymiana, najlepiej ma nowe, najlepiej oba ma raz.
Fajnie że się uporałeś
Fajnie że się uporałeś