TOURAN 2015 (5T1)
-
- Auto:: Golf V Plus 2006 Pb+LPG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 6 razy
Re: TOURAN 2015 (5T1)
Dziękuje za odpowiedz
Może rzeczywiście zrezygnuję z Haka i przeskoczę na Highline i wtedy LED TOP.
Hak by się przydał, teraz nie mam, ale będzie raczej rzadko używany. Chodziło mi bardziej o to że fabryczny jest składany, później można dołożyć, ale już chyba na stałe, czy się mylę?
Nawigacji nie dodawałem , radio by było z pakietu Businnes + chciałbym z androidem się łączyć i korzystać z telefonu- dodatek App Connect.
A co do tych zegarów to w HL już to chyba w standardzie te zegary cyfrowe?
Hak by się przydał, teraz nie mam, ale będzie raczej rzadko używany. Chodziło mi bardziej o to że fabryczny jest składany, później można dołożyć, ale już chyba na stałe, czy się mylę?
Nawigacji nie dodawałem , radio by było z pakietu Businnes + chciałbym z androidem się łączyć i korzystać z telefonu- dodatek App Connect.
- Marekk
- Specjalista
- Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Polecam dołożyć webasto drogie ale użyteczne grzana szyba przednia bardzo fajna sprawa jak i grzana kierownica
miałem w poprzedniku niezależne ogrzewanie i szukałem nowego auta z takim wyposażeniem teraz mam w nowym i godne polecenia led top petarda jeśli chodzi o efekt świetlny sprawdzone 
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu i przemyśleń jeśli chodzi o wyposażenie

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu i przemyśleń jeśli chodzi o wyposażenie
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2398
Odnowiona galeria 20.05.2013
- Gandalf
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.4 TSI HL 2016
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 49 razy
Hak - fabryczny jest chowany i uruchamiany przyciskiem z bagażnika. Wygodne ale praktycznie nie do dołożenia w takiej wersji potem. Hak dokładany po zakupie jest klasyczny - nawet jako wyposażenie akcesoryjne z autoryzowanego serwisu.ktosiek pisze:Dziękuje za odpowiedz
Digital cocpit pro wymaga dopłaty w HL.
- Marekk
- Specjalista
Co do haka jest do dołożenia jestem na etapie szukania fabrycznego haka znalazłem na Allegro kompletny hak automatyczny z montażem i kodowaniem 2500 tys rzadko się trafia taki zestaw za taka cenę .Jeśli chodzi o tradycyjny hak Galia z wiązka dedykowana w Warszawie 2100 z montażem westfalia z dedykowana wiązka to koszt 2500 tys . Wiec albo oryginał ale używany lub nowy składany ręcznie 

-
- Auto:: Golf V Plus 2006 Pb+LPG
- Imię:: Marcin
Hak jednak zostaje, za dużo zabawy później, jak można to zrobić od razu.
Zegary odpuszczam.
Webasto nie - mam garaż, przez ostanie 5 lat nigdy nie skrobałem samochodu mimo że nie mam webasto. Pozostawiony w pracy na 8 godzin, dobrze umyte szyby, wystarczy odmrażasz i chwilka czekania i po problemie.
Dzięki za propozycje. Musze wszystko przeliczyć jeszcze raz i jak będzie ok, to dołożył bym tylko DSG.
Zegary odpuszczam.
Webasto nie - mam garaż, przez ostanie 5 lat nigdy nie skrobałem samochodu mimo że nie mam webasto. Pozostawiony w pracy na 8 godzin, dobrze umyte szyby, wystarczy odmrażasz i chwilka czekania i po problemie.
Dzięki za propozycje. Musze wszystko przeliczyć jeszcze raz i jak będzie ok, to dołożył bym tylko DSG.
- Marekk
- Specjalista
Dsg super sprawa szczególnie w mieście
przy nowym aucie bym konfigurował auto z Dsg 

-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Nie wiem czy już zamówiłeś czy jeszcze nie ale z perspektywy czasu ze swojego doświadczenia powiem że warto doposażyć Tourana w:ktosiek pisze:Witam, dawno nikt się nie odzywał, a ja jestem na etapie zamawiania nowego Tourana. Mam kilka pytań.
Config:
Comfortline 1.5 TSI manual
Niebieski "Carribean" metalik
Felgi Karlstandt 16
OPCJE:
-pakiet Business - led Basic, auto alarm, radio "Ready 2 Discover", kierownica multi skóra, tempomat, relingi
-Hak
-pakiet lusterka
-przeciwmgielne z doś. zakrętów
-7 miejsc
-pakiet zimowy
- kurtyny pow i boczne poduszki dla pasażerów z przodu i tyłu
- gniazdo 230V i latarka bagażnik
-klimatyzacja auto 3 strefowa
-czujniki parkowania przód i tył
-kamera cofania
-App Connect
-dwa gniazda USB-c w konsoli środkowej i dwa gniazda z tyłu
-opony 36 miesiecy
- przeglądy 48 miesiecy, 60 000km
- dywaniki gumowe
- kołpaki do kół zimowych 16
- mata bagaznika 7os
Safe+ 36m, 100 000km
1. Wersja Conf/ HI - chodzi mi o tapicerkę, bardziej odpowiada mi tapicerka z CONF, alkantara w HI mnie nie przekonuje przy dzieciach, jakie są wasze spostrzeżenia przy użytkowaniu.
2.Radio -"Ready 2 Discover" ile ono ma cali
3. Tutaj będą standardowe zegary - dopłacać do Digital Cockpit PRO - cyfrowy zestaw wskaźników z komputerem pokładowym,
4. jak oceniacie konf, chciałbym ciąć koszty, ale przy tej konfiguracji już zahaczam o wersję HIGH, trudne decyzje.
- Ledy Top skrętne
- kamer cofania
- szklany dach
- bezkluczykowy dostęp z elektr klapą
- DSG w 1.5 TSI muli, na S jest lepiej - średnie spalanie z 20tys km 7,8l/100km
- pakiet lusterka
- wybrać highline - tapicerka spoko, choć siedzisko wydaje się twarde
nie warto
- masaż w fotelu - to taki pic
- siedziska dla dzieci wbudowane w tylne boczne fotele - słabo zabezpieczają podczas wypadku i zakładam normalne foteliki
Ogólnie trzeba też wziąć pod uwagę, że to już stara konstrukcja ale rynek minivanów też raczej skromny.
Gdybyś miał jakieś pytania to pisz.
-
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.8 TSI DSG 2016
- Imię:: Krzysztof
Witam panowie i odrazu mam kilka pytań odnośnie Tourana 2016r 1.8 TSI DSG
- w przycisku otwierania szyb po stronie kierowcy przepaliły się 2 lapki. Czy ma ktoś może nr tej części ew. jakąś instrukcję wymiany tego elemetu. Rozumiem, że bez demontażu tapicerki się nie obejdzie ?
- da się jakoś dołożyć do bagażnika oświetlenie w postaci fabrycznej lampki ?
- gdzie najlepiej zamontować hak do tego auta i jaki? bawić się w westfalie itp czy lepiej zainwestować w fabryczny elektryczny hak ? ile ASO liczy za taką usługę ?
- czy dołożenie kamery cofania w wersji High z liniami skrętu ma sens? Wiem, że kamera jest w klamce bagażnika i pytanie czy to nie za bardzo zmiejszy uchwyt i otwieranie bagażnika stanie się mało wygodne. Nie mam niestety automatycznej klapy.
- wymieniacie olej w tej suchej skrzyni ? Jeśli tak to co ile? Moje autko ma obecnie 68tys i na ostatnim przeglądzie (przy 64tys) w ASO jeszcze przed jego zakupem mam takie pozycje: Przegląd, Olej przekładniowy, Pozostałe el. Skrzyni biegów + jeszcze jakies inne pierdoły na ponad 4tys zł
- co ile wymieniacie olej w silniku? rozumiem ze longlife nie jest zalecany. Wystraczy max co 15tys albo co rok? Jaki olej lejecie 5w30 czy cos innego?
Mam jeszcze pytanie odnośnie przełącznika świateł. Czy to normalne, że jak się jedzie z przełącznikiem na pozycji swiatel postojowych (swieca sie wtedy dzienne albo mijania w zaleznosci od pory dnia) ale po chwili wystakuje komunikat zakłocenie oświetlenia. Komunikat znika dopiero po ponownym uruchomieniu silnika. Nie pomaga przełączenie w tryb Auto albo recznie na swiatla mijania.
- w przycisku otwierania szyb po stronie kierowcy przepaliły się 2 lapki. Czy ma ktoś może nr tej części ew. jakąś instrukcję wymiany tego elemetu. Rozumiem, że bez demontażu tapicerki się nie obejdzie ?
- da się jakoś dołożyć do bagażnika oświetlenie w postaci fabrycznej lampki ?
- gdzie najlepiej zamontować hak do tego auta i jaki? bawić się w westfalie itp czy lepiej zainwestować w fabryczny elektryczny hak ? ile ASO liczy za taką usługę ?
- czy dołożenie kamery cofania w wersji High z liniami skrętu ma sens? Wiem, że kamera jest w klamce bagażnika i pytanie czy to nie za bardzo zmiejszy uchwyt i otwieranie bagażnika stanie się mało wygodne. Nie mam niestety automatycznej klapy.
- wymieniacie olej w tej suchej skrzyni ? Jeśli tak to co ile? Moje autko ma obecnie 68tys i na ostatnim przeglądzie (przy 64tys) w ASO jeszcze przed jego zakupem mam takie pozycje: Przegląd, Olej przekładniowy, Pozostałe el. Skrzyni biegów + jeszcze jakies inne pierdoły na ponad 4tys zł
- co ile wymieniacie olej w silniku? rozumiem ze longlife nie jest zalecany. Wystraczy max co 15tys albo co rok? Jaki olej lejecie 5w30 czy cos innego?
Mam jeszcze pytanie odnośnie przełącznika świateł. Czy to normalne, że jak się jedzie z przełącznikiem na pozycji swiatel postojowych (swieca sie wtedy dzienne albo mijania w zaleznosci od pory dnia) ale po chwili wystakuje komunikat zakłocenie oświetlenia. Komunikat znika dopiero po ponownym uruchomieniu silnika. Nie pomaga przełączenie w tryb Auto albo recznie na swiatla mijania.
-
- Auto:: 5TA1.4 TSI DSG 2016
- Imię:: Grzegorz
Fabrycznego składanego haka nie dolozysz w ASO.Ale jest firma pod Krakowem Eldar która to robi, montaż z kodowaniem.
Olej wymieniam na longlife CASTROL i robię to co rok ale nie więcej niż 15 ts km(co się jeszcze nie zdążyło)
Tak w pozycji 0 świeca się dzienne ale coś jest nie tak jeżeli masz jakiś błąd. Polecam Ci prosty interfejs diagnostyczny obdeleven który też jest do kupienia w Eldar.
Kamera jakoś nie odczuwam dyskomfort ale mam automatyczna klapę.
Olej wymieniam na longlife CASTROL i robię to co rok ale nie więcej niż 15 ts km(co się jeszcze nie zdążyło)
Tak w pozycji 0 świeca się dzienne ale coś jest nie tak jeżeli masz jakiś błąd. Polecam Ci prosty interfejs diagnostyczny obdeleven który też jest do kupienia w Eldar.
Kamera jakoś nie odczuwam dyskomfort ale mam automatyczna klapę.
-
- Kandydat
ok panowie a czy ktoś móglby sprawdzić czy wyskoczy u niego zakłóocenie oświetlenia jeśli bęzie jechał z przełącznikiem świateł ustawionym w pozycji świateł postojowych (symbol 2 zielonych żarówek i między auto a mijania). Jak w ogołe w tm aucie włączyć postójówki. Po przełączeniu na postojówki, wyłączeniu zapłonu i zaryglowaniu auta światła gasną. bez sensu 

-
- Początkujący
- Auto:: Touran '16 2.0TDI 150KM
- Imię:: Piotr
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kierunkowskazem?nynor pisze:(...) Jak w ogołe w tm aucie włączyć postójówki.
Sent from my SM-G781B using Tapatalk
-
- Kandydat
to wiem, ale to sa wtedy światła parkowania po 1 lub 2 stronie samochodu. A mi chodzi o obustronne światła parkowania. tak zeby swiecily się wszyskie światła postojowe (prawe+lewe) z przodu i z tyłu + ew oswietlenie tablicy.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran '16 2.0TDI 150KM
- Podziękował: 1 raz
Czyli chodzi ci o światła pozycyjne.nynor pisze:to wiem, ale to sa wtedy światła parkowania po 1 lub 2 stronie samochodu. A mi chodzi o obustronne światła parkowania. tak zeby swiecily się wszyskie światła postojowe (prawe+lewe) z przodu i z tyłu + ew oswietlenie tablicy.
Wg. mnie włącznikiem świateł. Nie mogę teraz sprawdzić, ale z tego co pamiętam, to po kolei: poz. 0, auto, pozycyjne, i mijania.
Sent from my SM-G781B using Tapatalk
-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.4TSI DSG 2016
Witam, wczoraj po południu powitała mnie choinka w aucie, EPC + check engine. Silnik stracił moc.
Diagnostyka VCDS wskazuje na błąd przepustnicy. Wizyta w ASO umówiona na poniedziałek. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Auto już po gwarancji. Przebieg ok. 60tys km.
Wysłane z mojego CPH1951 przy użyciu Tapatalka
Diagnostyka VCDS wskazuje na błąd przepustnicy. Wizyta w ASO umówiona na poniedziałek. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Auto już po gwarancji. Przebieg ok. 60tys km.
Wysłane z mojego CPH1951 przy użyciu Tapatalka
-
- Auto:: Touran 2012
- Imię:: Przemysław
Witam wszystkich. Czy orientuje się ktoś z was ile czasu trzeba teraz czekać na nowego Tourana? Zamawiany 21 czerwca, pani w salonie mówi wrzesień, październik a jak to wygląda z autopsji?