Czujnik deszczu zmierzchu RLS - montaż instalacja manual

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

Muti pisze:nie mam bajtu z jakąkolwiek opcją powiązaną z czujnikiem
o to jednak zależny od komfortu... ;)
bop
Kandydat
Auto:: Seat Altea XL, CEGA, 2010
Imię:: Bohdan

Post autor: bop »

Panowie (i Panie ewentualnie też) przymierzam się do zainstalowania czujnika deszczu w moim Seacie Altea i mam takie pytanie: mam na oku czujnik deszcu o symbolu 3B0 955 559 A i nie wiem czy będę mógł go użyć, czy da rade go uruchomić?
W tym manualu była mowa o czujnikach o oznaczeniach 1K0 955 559 AF (AG) i (AH) - kształtwm wszystkie są takie same i ten "mój" też więc można wykorzystać obudowę od Tourana. Wiem, że fabrycznie w Alteach były montowane czujniki o oznaczeniu 1K0 955 559 A ale były innego kształtu (okrągłe) i raczej ciężko byłoby skompletować zestaw.

Pytanie jest więc czy można zastąpić 1K0 ... czujnikiem 3B0 ...? A swoja drogą czy te początkowe oznaczenie nie odnosi się do marki (VW, Seat, itd.)?

P.S.
Mój sterownik Centralnej elektryki jest oznaczony 1K0 937 049 N (ewentualnie do wymiany na nowszy).

Pozdrawiam, bop.
bop, Suwałki
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Z tego co kiedyś zdaje się że space pisał to czujniki z jedną literą na końcu nie mają możliwości programowania np. koloru szyby, czyli nie będziesz mógł wyregulować kiedy mają Ci się światła włączać, a to trochę kiepsko.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

mam jeszcze 2 czujniki, uchwyty i Bordneztza 3C8937049E (najbogatszy), jak chcesz mogę ci wysłać i jakby coś nie pasowało (mało prawdopodobne) to odeślesz
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

Jako ,że wiosna kiepska :/ i deszczu dużo to można przetestować RLS-a .. Zastanawiam się nad powiązaniem wycieraczki tylniej z RLS-em i przednimi .

1 tylnie mogę oczywiście włączyć manetką .
2 Bardzo ciekawa funkcja jest , że przy cofaniu automatycznie - omiecie tył .

Ale czy gdzieś mi się nie obiło o uszy :?: ,że przy zamomtowanym RLSie tylnie mogą zadziałać co jakiś czas ( w czasie deszczu) - nie będą chodzić tak często jak po włączeniu manetką ??
Ostatnio zmieniony śr kwie 25, 2012 14:29 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Jest gdzieś taka opcja coś a'la "rear wiper with front continuously active" w bordnetzu bajt 01 bit 7.. Wycieraczka tylna chodzi zdecydowanie rzadziej niż przednia,ale też przyśpiesza jak przód przyśpiesza ;)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

Muti pisze:"rear wiper with front continuously active" w bordnetzu bajt 01 bit 7.. Wycieraczka tylna chodzi zdecydowanie rzadziej niż przednia,ale też przyśpiesza jak przód przyśpiesza ;)
Wot i przykrość miałem to zaznaczone a jednak tylna wycieraczka tak nie działa . Ciekawe dlaczego . Cały czas na lepsze czasy czeka do przełożenia bordnetz 30 byt .
bop
Kandydat

Witam kolegów

Podłączyłem dziś prowizorycznie czujnik deszczu/zmierzchu i sprawa wygląda tak, że wycieraczki działają elegancko a światła już nie.
Zaznaczę tylko, ze samochód to Seat Altea z 2005 roku i do tej pory miał zakodowane światła mijania na 60% do jazdy dziennej, czyli byte 0 bit 4 - Ameryka Północna. Na początku zabawy podmieniłem sam przełącznik - kiedy włączałem na "auto" (jeszcze bez czujnika) na krótko podświetlało mi ten napis "auto" na żółto i włączało światła tak jakbym włączył na "mijania" czyli z tyłu i z przodu na 100% oraz podświetlenie deski - nie wiem czy tak ma być, więc po tym podłączyłem czujnik. Po podłączeniu czujnika przełącznik zachowuje się tak samo, więc podłączyłem VCDS-a a tu niespodzianka:

Address 09: Cent. Elect. Labels: 3C0-937-049-23-H.lbl
Control Module Part Number: 1K0 937 049 N HW: 1K0 937 049 N*
Component and/or Version: Bordnetz-SG H34 0803
Software Coding: F18ACF27010410003C1E0000000000000005FF0F5C
Work Shop Code: WSC 00000 000 00000
Additional Info: 5P0955119B Wischer SE359 012 0402 1K0955559AH RLS 030609 054 0402
VCID: 3A7F36DB097B
1 Fault Found:

01800 - Light Switch (E1)
008 - Implausible Signal

Po wykasowaniu błąd ten pojawia się natychmiast po przekręceniu przełącznika na "auto" - na "0" go nie ma. Sprawdziłem w blokach pomiarowych grupa 8 i pokazywało "jasność" na 4 (było już mocno po południu) i zmniejszała sie przy zakrywaniu czujnika. Jednocześnie zwiększała sie "ilość deszczu" i wycieraczki załączały się i przyśpieszały. Czujnik przyjmuje też różne kodowania korekcji szyby, więc chyba sam czujnik działa.

Pytanie jest więc czy to wina przełącznika, czy może nie współpracuje to z kodowaniem na styl amerykański? Chciałem jeszcze na próbę wyłączyć te dzienne albo przełaczyć na halogeny ale niestety obowiązki rodzinne - późno sie zrobiło.

Może ktoś ma jakieś sugestie zanim znowu się za to zabiorę - będę wdzięczny.

pozdrawiam
bop, Suwałki
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert

Witaj .
Miałem ten błąd jak montowałem RLS-a . A wywal obydwa kodowania '' North America '' i Scandinavia . Jak tak zrobiłem .
bop
Kandydat

Wolałbym raczej zostawić tryb amerykanski, bo nie mam innych świateł do jazdy dziennej.
Znalazłem dziś na forum Octavii info, że we wtyczce do włącznika świateł powinno być 10 pinów (czyli wszystkie) - u mnie jest ich 9, bo brakuje nr 2, który to podobno idzie do bordnetza i właśnie po nim jest podawane +12V po przełączeniu na pozycję "auto". Nistety później była informacja, że to idzie do bordnetza wtyczka A pin 20 - może w Octavii jest inaczej, ale znalazłem obrazek bordnetza jak u mnie w Seacie (i w Touranie) i tam jest tylko 11 pinów we wtyczce A.
Podobno ten brakujący u mnie kabelek jest koloru fioletowego - czy ktoś może to potwierdzić albo sprawdzić jak ma dostęp do schematów. Jeszcze nie zaglądałem u siebie i nie wiem jakie tam są piny we etyczce A. Jakby co to pociągnę kabel od pin 2 we wtyczce włącznika świateł do bordnetza, ale na który pin we wtyczce A go wpiąć i jakim konektorem?
Swoją drogą to strasznie sknerują w tej fabrce Seata - żeby jednego kabelka żałować.

Temat ogarnięty całościowo - wszystko zamontowane i sprawne - błędów brak. Zostało ewentualne strojenie :super:

A tak na marginesie to brakujący kabelek w Seacie Altea musi iść od włącznika świateł pin 2 do bordnetz wtyczka E pin 14.

Dziękuję wszystkim, którzy udzielają się na forum za inspiracje i rady, pozdrawiam.
bop, Suwałki
gregk
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz

Post autor: gregk »

bop pisze:

A tak na marginesie to brakujący kabelek w Seacie Altea musi iść od włącznika świateł pin 2 do bordnetz wtyczka E pin 14.
Czy po tym zabiegu masz tryb amerykański gdy włącznik jest na auto?
bop
Kandydat

W sprawie trybu Ameryka Północna nic sie nie zmieniło - miałem tak zakodowane wcześniej jako swiatła dzienne (zmniejszone na 60%) i nadal działa poprawnie - w pozycji "auto". Wogóle tego nie ruszałem w kodowaniu, tylko dodałem czujnik deszczu/zmierzchu.

Mam jeszcze pytanie - w waszych autach na wyświetlaczu (pełen FIS) macie opcję CONVENINCE, gdzie można też ustawiać RAIN CLOSING. W mojej Altei (2005 Stylance z DSG) tego nie ma - od czego to zależy, wersja liczników? - u mnie jest:
Address 17: Instruments Labels: 1K0-920-xxx-17.lbl
Part No: 5P0 920 830 AX.
Czy któryś inny sterownik za to odpowiada?
bop, Suwałki
KOmi
Kandydat

Post autor: KOmi »

Witam
Panowie mam prośbę ..posiadam golfa V z 2007 roku z fabrycznym czujnikiem zmierzchu( oraz włącznik z "tunelem" który teraz zamieniłem na taki z funkcją "AUTO")
chciałbym tak zakodować Bordnetza aby gdy przełączę przełącznik na tryb auto to - w dzień żeby paliły sie tylko światła z przodu bez podświetlenia deski, - a po zmierzchu aby światła przełączały się na normalne i włączało podświetlenie deski...
czy to jest możliwe??"
obecnie jak ustawie tryb Ameryka Pn to owszem świeci sam przód ale jak ustawie tryb "Auto" to od razu włącza się podświetlenie deski i świeca się światła normalne( przód i tył) niezależnie czy jest ciemno czy jasno....
Bordnetz 30 Bit 3C8 937 049 E
kodowanie :
ED880F2700041800470A00000F00000000095D035C00010C000000000000
poniżej zdjęcia kodowania:
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Bardzo prosze o pomoc w tym kodowaniu gdyż juz naprawdę nie wiem jak to ustawic...
Awatar użytkownika
krzy0
Przeglądacz
Auto:: A4 B8 14r
Imię:: Krzysiek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: krzy0 »

KOmi pisze:Witam
Panowie mam prośbę ..posiadam golfa V z 2007 roku z fabrycznym czujnikiem zmierzchu( oraz włącznik z "tunelem" który teraz zamieniłem na taki z funkcją "AUTO")
chciałbym tak zakodować Bordnetza aby gdy przełączę przełącznik na tryb auto to - w dzień żeby paliły sie tylko światła z przodu bez podświetlenia deski, - a po zmierzchu aby światła przełączały się na normalne i włączało podświetlenie deski...
czy to jest możliwe??"
obecnie jak ustawie tryb Ameryka Pn to owszem świeci sam przód ale jak ustawie tryb "Auto" to od razu włącza się podświetlenie deski i świeca się światła normalne( przód i tył) niezależnie czy jest ciemno czy jasno....
Bordnetz 30 Bit 3C8 937 049 E
kodowanie :
ED880F2700041800470A00000F00000000095D035C00010C000000000000
poniżej zdjęcia kodowania:
[url=http://img819.imageshack.us/img819/731/baj0.jpg]Obrazek[/url]
[url=http://img809.imageshack.us/img809/8350/baj17.jpg]Obrazek[/url]

[url=http://img43.imageshack.us/img43/4681/baj23.jpg]Obrazek[/url]

Uploaded with ImageShack.us
[url=http://img687.imageshack.us/img687/8006/bajt25.jpg]Obrazek[/url]

Bardzo prosze o pomoc w tym kodowaniu gdyż juz naprawdę nie wiem jak to ustawic...
A zagladałes tutaj http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=186
KOmi
Kandydat

Post autor: KOmi »

....tak od tego włąsnie zacząłem przeszukiwanie...
ale tak jak pisałem jakjak uruchomię funkcję świtaeł dziennych Ameryka PN to świeca się same światła przednie, w momencie jak przełączam przełącznik na tryb "AUTO" to od razu podświetla mi deskę i włączają się światła tylne ( bez różnicy czy jest dzień czy noc)... i tu jest mój problem... i dlagtego pytam co jeszcze musze zakodować aby na funckji "AUTO" w dzień świecił sam przód, a jak się ściemni aby przełączały się na mijania i włączało się podświetlenie deski rozdzielczej..)
a na czym polega funkcja "światła do jazdy dziennej aktywne z ADL(0= światła dzienne zawsze włączone)??
ODPOWIEDZ