Brak ogrzewania z lewej strony

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Stecyk
Auto:: Touran 1.9 2005
Imię:: Grzesiek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Brak ogrzewania z lewej strony

Post autor: Stecyk »

Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post. Szukałem długo na forum, znalazłem podobne tematy ale nurtuje mnie kilka pytań. Racji że jestem po ciężkiej chorobie i chwilowo nie mam jak podjechać do elektromechanika, szukam informacji gdzie tylko się da:).
VW Touran którym jeździ żona ma problem z ogrzewaniem.
Dwie strefy, zrobiło się zimni więc ustawiamy na wyższą temperaturę, niestety brak ogrzewania z lewej strony.
Ciepłe powietrze wieje tylko z prawej strony pasażera z kratki oraz z nadmuchu na szybę ale tylko z prawej połowy leci ciepłe. Natomiast że środkowych kratek oraz lewej kierowcy i lewej strony szyby dmucha zimne powietrze. Zrobiłem kalibrację klapek z poziomu panelu od klimy i niestety nic to nie pomaga. Wykonałem też test z pozycji panelu klimatyzacji o na ekranie temperatury z lewej stronie wyświetla sie 71 a na prawym 00 i taki jak by stołeczek.

Czy to może być silnik/nastawnik klap? Czy może jakiś czujnik? Jeżeli ten numer 71 jest od tego nastawnika to podpowie mi ktoś gdzie on się znajduje? Czy jestem w stanie wymienić to bez demontażu deski rozdzielczej?
Niestety znalazłem się w trudnej sytuacji też materialnej ze względu na moje leczenie, i jeśli to możliwe to chciałbym sam ogarnąć bo zawsze to koszty mniejsze.

Dzięki za wyrozumiałość i pozdrawiam.
VWariaT
Zaawansowany
Auto:: 1T2 2.0TDI
Imię:: VWariaT
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 55 razy

Re: Brak ogrzewania z lewej strony

Post autor: VWariaT »

Też miałem kiedyś ten problem i wymieniałem rezystor silniczka odpowiadający za jego sterowanie.
Ogólnie dojście jest dosyć ciężkie i trzeba trochę się pomęczyć żeby wciskać łapki pod deskę - ale oczywiście się da. najważniejsze to mieć małe zaplecze narzędziowe bo jest trochę kombinowania z dojściem do jednej ze śrub.
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
Awatar użytkownika
Feberos
Użytkownik
Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Feberos »

Prawdopodobnie padł potencjometr w silniczku V158. Znajduje się kilka centymetrów nad pedałem gazu. Wymiana nie jest trudna ale trzeba mieć cierpliwość i kilka narzędzi. VW lubi wkręty TORX i chować śrubki w tragicznych miejscach. Tutaj moja krótka relacja z naprawy. Koszt niewielki jeśli posiadasz podstawowe narzędzia. Elektromechanik skasuje dużo więcej.
Re: Co dziś zrobiłeś dla swojego auta? [2021]

Chociaż winny może być też czujnik temperatury w lewej kratce nawiewu :roll:
Stecyk

Feberos pisze:Prawdopodobnie padł potencjometr w silniczku V158. Znajduje się kilka centymetrów nad pedałem gazu. Wymiana nie jest trudna ale trzeba mieć cierpliwość i kilka narzędzi. VW lubi wkręty TORX i chować śrubki w tragicznych miejscach. Tutaj moja krótka relacja z naprawy. Koszt niewielki jeśli posiadasz podstawowe narzędzia. Elektromechanik skasuje dużo więcej.
Re: Co dziś zrobiłeś dla swojego auta? [2021]

Chociaż winny może być też czujnik temperatury w lewej kratce nawiewu :roll:
O super za informację, narzędzi mam cały warsztat, przy mechanice robię w pracy więc nie boje się rozebrać. Natomiast przy elektryce/elektronice nie robię, jest szansa w jakiś sposób sprawdzić potencjometr?
Awatar użytkownika
Feberos
Użytkownik
Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowań: 25 razy

Post autor: Feberos »

Odsyłam do poradnika, tam jest wszystko opisane. Można go naprawić ale jak sam autor stwierdził kupa nikomu niepotrzebnej roboty.
Manual: wymiana - naprawa silniczka V158

Nowy można dostać na alledrogo, ja polecam nie jest to chińczyk działa bez problemów
https://allegro.pl/oferta/potencjometr- ... 8573415612
Stecyk

Dzięki wielkie, po wymianie tego silnika wszystko wróciło do normy:)
ODPOWIEDZ