Uchwyt na telefon jak to działa?

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
pabloo221
Kandydat
Auto:: Touran
Imię:: Paweł

Uchwyt na telefon jak to działa?

Post autor: pabloo221 »

Witam. Zamierzam kupić Tourana z 2014 roku i auto posiada uchwyt o ile się nie mylę o zestawu głośno mówiącego. ( zdjęcie poniżej) Czy żeby korzystać z tego musze dany telefon umieścić w tym uchwycie? Czy potrzebuje jakiś adapter? Dziwnie to trochę wygląda bo myślałem że auto posiada funkcje bluetoth i telefon może spoczywać sobie w kieszeni i polaczywszy z samochdem wszystko pokaże wyświetlacz na zegarach a kontakty liste kontaktów na ekranie głownym. Do tego kierownica wilofunkcyjna. Troche mi się nie widzi taki sobie sterczący gadżet. Czy lista kontaktów i itp. bedzie dostepna na wyświetlaczu czy tylko z komórki będę mogl wybierac rozmowy? Szczerze to nie mam pojęcia zbytnio o tym dlatego jakby był ktoś tak dobry mi wytlumaczyc jak z tego uchwytu skorzystać( bo pewnie zdemontować się nie da).
Załączniki
taki o to uchwyt między kierownicą a kratką nawiewu.
taki o to uchwyt między kierownicą a kratką nawiewu.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Re: Uchwyt na telefon jak to działa?

Post autor: PIOTREL »

Ten uchwyt to tzw uchwyt 3 generacji. Nie było z nim w standardzie montowanego bluetootha. W niego można także wpiąć adapter bluetooth. Czy kolega ma zamontowany moduł bluetooth można sprawdzić pod siedzeniem, komputerem, albo także wystarczy włączyć w telefonie bluetooth i wyszukać urządzeń w pobliżu. Jeśli niczego nie znajdzie to znaczy, że nie ma.
Jeśli będziesz miał zamontowany moduł pod siedzeniem to telefon go wykryje, i wystarczy je sparować.
pabloo221
Kandydat

W opisie auta jest napisane ze posiada bluetoth. Czyli powinno byc i wystarczy jak napisales sparowac. A polaczwnie inlista kontaktow bedzie widoczna na wyswieltaczu? Ale jesli przykladowo nie byloby tego to jaki adapter musialbym kupic dokladnie? czy kontakty i rozmowa bedzie widoczna wtedy miedzy zegarami badz tez na wyswietlaczu pod nawiewami? Jednym slowem jakies dziwne to wykonanie w tym roczniku to powinno byc proste skoro zestaw takowy jest na wyposazeniu. Proste bluetoth telefon sparowany i wszystko ladnie widoczne na zegarach i wyswietlaczu.
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

Najlepiej pokaż pełny skan auta VCDS to wtedy będzie można coś powiedzieć na pewno. A tak z tego co widać masz czarno-białe zegary i RCD510, więc jeżeli masz tego bluetootha w aucie, to powinny być kontakty na liczniku i obsługa telefonu z licznika, w sensie FIS-a.
Ponadto tak jak napisał PIOTREL włącz w telefonie BT i wyszukaj urządzenia. Telefon powinien znaleźć BT z samochodu.
pabloo221
Kandydat

Dobrze piszesz kolego. Wszystko na to wskazuje ze laczy sie takze z fisem i ekranem glownym. Jest ujete w opisie wlasnie takie cos:Mobiltelefonvorbereitung "Plus" auf der Instrumententafel. Czyli tlumaczac krotki i na temta laczy sie z wyswietlaczem i muso miec to bluetoth. Takze wedlug mnie uchwyt jest tam kompletnie niepotrzebny prawda??? tylko razi w oczy. Chyba ze sluzy do ladowania komorki jakiegos tylko jakiego modelu? Chyba ze dokupic adapterek pod navi i smigac mozna bez przyklejania do szyby. Link do auta dla pewnosci: https://home.mobile.de/home/index.html? ... _218902304
Ostatnio zmieniony sob lut 27, 2016 23:42 przez pabloo221, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Zapewne masz Bluetooth z uchwytem do ladowania/wzmocnienia sygnału tzw. Cradle. Ojciec w passacie ma tak samo. Po włączeniu zapłonu od razu wyszukaj tel dostępne zestawy i później sparuj na liczniku

NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
remi10
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI 12/2014
Imię:: Remi
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: remi10 »

ojciec na modelu z 2011 z rns 510 ma wbudowany bluetooth, to z poziomu ustawień komnputera manetką sparowałem mu nokie 2700 . I elegancko może dzwonić , bo ksiązka się pobiera bezpośrednio na komputer , lub jeszcze wygodniej z poziomu dotykowej nawigacji. Ja zaś u siebie na modelu 2007 mam dokładnie taki sam uchwyt . Do niego kupiłem najtańszy na allegro jaki znalazłem moduł blueetoth ( tewz od jakiejś starej nokii za 80 zł ) i to założyłem. I na Xperii z androidem się spokojnie łącze. Z tym że nie mam możliwości pobrania książki na kompa czy wybierania jak u ojca. Ale elegancko przełącza na głośniki. Więc dobre i to. A rns 300 odpowiedno scisza radio. Moim zdaniem wystarczy wejść w kompa , tam w telefon i będzie widać historie sparowanych urządzeń. I możesz wybróbować sparować nowe uprzednio włączając bluettoth . Nie powiedziane że nie masz. Ale jakbyś nie miał, to kup do tego auta nieco lepszy moduł taki, z elektronicznym wyświetlaczem oryginalny, bo szkoda szpecić starym adapterem od nokii.

zdjęcia tutaj , ale teniej w sieci znajdziesz

http://www.top-int.pl/adaptery/?vw-iii-(3c0),25
Luke
Kandydat
Auto:: Touran 1.9 2008
Imię:: Łukasz
Podziękował: 2 razy

Post autor: Luke »

Cześć Panowie nie chcę zakładać nowego tematu w Touranie rocznik 2008, który kupił ojciec są takie elementy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Są to zapewne elementy zestawu bluetooth, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć czy jest to kompletny zestaw i jak go ewentualnie uruchomić?

Bardzo dziękuje za pomoc z waszej strony.
Awatar użytkownika
baltic1975
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 tdi CR 2014
Imię:: Maciek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: baltic1975 »

Koledzy mam pytanie odnośnie modułu bluetooth, zamieszczam zdjęcie poniżej i pytanie czy podejdzie do mojego auta ? zdjęcia poglądowe poniżej: na stronie vw lista aut kompatybilnych bez Tourana.
Załączniki
Radio oczywiście RNS510 z telefonem premium
Radio oczywiście RNS510 z telefonem premium
Polo (A05) 2010-2014<br />Multivan (T5-GP) 2010-2015<br />Caravelle (T5-GP) 2010-2015<br />Transporter (T5-GP) 2010-2015
Polo (A05) 2010-2014
Multivan (T5-GP) 2010-2015
Caravelle (T5-GP) 2010-2015
Transporter (T5-GP) 2010-2015
s-l1600.jpg
VW Passat B5 FL 1.9 TDI PD 130 KM AWX 2001 kombi LA7W
VW Passat B6 1.9 TDI PD 105 KM BLS 2008 sedan LA7T
VW Touran 2.0 TDI CR bluemotion 140 KM CFHC 2014 LR7L
Krystek_bc
Kandydat
Auto:: Touran Cross 1,9TDI 2010r
Imię:: Krystian

Post autor: Krystek_bc »

Witam mam Touran z 2010roku.Rownież podsiadam to ustrojstwo na desce rozdzielczej .Radio Rns 310.Próbowalem sparować telefon i nie wykrywa Bluetooth.Co mam dokupić, proszę o jakieś linki lub namiary na kogoś z okolic Bolesławca woj . dolnośląskie
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Witaj
Sama podstawa nic Ci nie da, musisz mieć jeszcze adapter wpinany w podstawę.
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Imię:: Wojtek
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Post autor: cirek »

Krystek_bc pisze:Witam mam Touran z 2010roku.Rownież podsiadam to ustrojstwo na desce rozdzielczej .Radio Rns 310.Próbowalem sparować telefon i nie wykrywa Bluetooth.Co mam dokupić, proszę o jakieś linki lub namiary na kogoś z okolic Bolesławca woj . dolnośląskie
masz kilka opcji:

1. dokupić adapter taki albo taki

2. zmienić moduł BT na np. 1Z0 035 729 B (menu Phone na wyświetlaczu deski rozdzielczej)

3. Zmienić radio na takie z BT
1T3 CFHC
Krystek_bc
Kandydat
Auto:: Touran Cross 1,9TDI 2010r
Imię:: Krystian

Post autor: Krystek_bc »

Dzięki,a może masz jeszcze jakieś linki do innych modeli Bluetooth a np z allegro?
Awatar użytkownika
cirek
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
Imię:: Wojtek
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 34 razy

Post autor: cirek »

Krystek_bc pisze:Dzięki,a może masz jeszcze jakieś linki do innych modeli Bluetooth a np z allegro?
Poszło na PW
1T3 CFHC
ODPOWIEDZ