Oświetlenie wnętrza ledami

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Oświetlenie wnętrza ledami

Post autor: Przemek_85 »

Witam
Nie znalazłem odpowiedzi na moje zagadnienie, ostatnio wymieniłem sobie żarówki podświetlające wnętrze (sufit) na ledy a dzisiaj zauważyłem że podczas jazdy gdy oświetlenie jest wyłączone ledy lekko się żarzą, a kiedy wyjdę z auta i zamknę drzwi z pilota to ledy wygaszają całkowicie, tak jakby zasilanie zostało całkowicie odłączone.
Wiem że led potrzebuje znikomą ilość napięcia aby się zaświecił, zaświeca się nawet jak jeden biegun jest dotknięty do + a drugi ja dotykam wilgotnymi palcami.
Teraz pytanie do użytkowników tego typu podświetlenia, czy wy też to zaobserwowaliście i co z tym można lub zrobiliście?
Sprzedam Nakładki na pedał gazu GTI
Info na PW

Nie mam już Tourana :(
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

musisz dolozyc rezystor, nie pamietam ile, chyba ponizej 1k, wygugluj i znajdziesz na pewno. zwiekszysz rezystancje i lampki zgasna:)
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Przemek_85 pisze:Teraz pytanie do użytkowników tego typu podświetlenia, czy wy też to zaobserwowaliście i co z tym można lub zrobiliście?
Nic nie zrobiłem po prostu jeżdżę... jak Ci przeszkadza na dłuższej trasie przestaw włącznik na 0 w lampce przedniej...
Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik

Post autor: Przemek_85 »

... Najważniejsze, że niczemu to nie grozi i nie tylko ja tak mam...
... rezystor jak montuje diody w autku dodatkowe to daje około 500 ohm.
Przeszkadzać raczej nie przeszkadza, bo to aż tak mocno nie świeci aby rozpraszało... bardziej mnie rozprasza podświetlenie a'la ambient, które zrobiłem sobie w lusterku wstecznym, tak jak to ma fotochrom i zastanawiam się czy w oryginale też jest to światło z pod lusterka widoczne ? ( to już tak poza tematem ;) )
Sprzedam Nakładki na pedał gazu GTI
Info na PW

Nie mam już Tourana :(
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Przemek_85 pisze:astanawiam się czy w oryginale też jest to światło z pod lusterka widoczne ?
Nie jest widoczne
Przemek_85 pisze:wymieniłem sobie żarówki podświetlające wnętrze (sufit) na ledy a dzisiaj zauważyłem że podczas jazdy gdy oświetlenie jest wyłączone ledy lekko się żarzą
Ja założyłem CANBUS z radiatoremi nic się nie żarzy.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

Przemek_85 pisze:zrobiłem sobie w lusterku wstecznym, tak jak to ma fotochrom i zastanawiam się czy w oryginale też jest to światło z pod lusterka widoczne ? ( to już tak poza tematem ;) )
schowaj diody glebiej w lustro i nic nie bedziesz widzial, ewentualnie podpompuj fotel do gory bo moze za nisko siedzisz;)
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
materazzi
Użytkownik

Post autor: materazzi »

witam mam pytankie ilu mm sa rureczki zaroweczki C5W te we wnetrzu z tylu nad glowami pasazerow oraz ilu mm jest ta C10W w bagazniku?
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 101 razy

Post autor: andrz3j »

Oświetlenie lewej i prawej strony pasażera takie, jak postojówki W5W (2szt)
Postojówki W5W(2szt)
Środkowa i bagażnik - 41mm z radiatorem (2szt)
Schowek klimatyzowany - 31mm z radiatorem (1szt)
Słoneczniki, kopertówki w drzwiach, 2 rząd i klapa bagażnika - 36mm z radiatorem (8szt)
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
materazzi
Użytkownik

Post autor: materazzi »

Dzięki wielkie :piwo:
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

Witam,wczoraj miałem chwilkę i przerobiłem sobie tylną lampkę,tradycyjnie przyklejane paski LED do szkiełka ku dołowi widoczne na zdjęciach.
Zaczynamy od wydłubania lampki z podsufitki na zdjęciu tył5 zaznaczone zatrzaski po dwa na stronę i wypięcie kostki 3 pin.na cienkiej taśmie,która jest poprowadzona od przedniej lampki do tylnej.Kolejnym krokiem jest wyjęcie szkiełek zdjęcie tył3 pokazuje miejsca zatrzasków.Natomiast zdjęcie tył4 pokazuje zatrzaski od klapki,którą demontujemy(ułatwi to nam dostęp przy podłączeniu.Zastosowałem łącznie 4 paski LED po 3 diody foto tył1.Przykleiłem je po całości klejem na gorąco,jednak proponuję je przykleić punktowo na końcach pasków LED ułatwi to wymianę w razie przepalenia się LED(szkiełko od środka jest chropowate i trudno odkleić paski LED) Drugą dość ważną sprawą są przewody-ja zastosowałem cienki drut typu skrętka jednak proponuję cienką ale linkę jest bardziej elastyczny( bywa że drut po prostu się łamie lub odrywa w miejscu lutowania)
Teraz podłączenie foto tył2 w lampce tylnej są ścieżki zrobione z blachy ocynk co nie ułatwia dolutowanie się do nich (w przedniej są miedziane) najzwyczajniej przełożyłem przewody przez oczka od mocowania żarówki skręciłem i zalutowałem(wewnętrzne mocowania żarówek to PLUSY te bliżej środka lampki a zewnętrzne to MASA) Trzeba pamiętać żeby rozdzielić prawą jak i lewą stronę przy podłączeniu MASY-PLUS jest stały dla lewej i prawej strony.Na koniec składamy całość i montujemy w podsufitce.Efekt mnie zaskoczył widoczny na filmie http://youtu.be/dtLSjBU5O0o lampka tylna w pozycji środek(otwarte drzwi)diody lekko świecą( coś jak ambient) jak otwarte to zaświecają się całkowicie,zamknięte przygasają ale nie do końca i teraz jak bawiłem się przednim oświetleniem to moje tylne gasło całkowicie,świeciło lekko lub max.Oczywiście pokrętło od tylnego działa jak dawniej lewa lub prawa strona,całość i po otwarciu auta.
Załączniki
tył1.jpg
tył.jpg
Krystek_bc
Kandydat
Auto:: Touran Cross 1,9TDI 2010r
Imię:: Krystian

Re: Oświetlenie wnętrza ledami

Post autor: Krystek_bc »

Witam,Jakie żarówki i po ile szt idzie do kompletnego oświetlenia Tourana 2010?
ODPOWIEDZ