ustawienie tylnego wózka
-
- Początkujący
- Auto:: touran 2.0 2005 dsg
- Imię:: darek
- Podziękował: 1 raz
ustawienie tylnego wózka
witam wszystkich i mam nadzieje że nie powieliłem tematu ale nie mogę znaleść nawet w google ! ostatnio zdemontowałem całe tylne zawieszenie aby wymienić tulejki i po zmontowaniu lewe koło wystaje bardziej niż prawe ! i tu moje pytanie czy jest jakiś sposób na ustawienie całego wózka bo tam są 4 sruby m12 a otwory chyba z fi 16-18 ! i jeszcze taka sama sytuacja z tym wachaczem co na 4 sruby do podwozia jest przykręcany też tolerancje ma i nie wiem jak ustawić !? to wszystko na diagnostyce ustawią ? czy samemu jakoś ? ile stopni ma mieć wychylenia tylne koło ?
- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Re: ustawienie tylnego wózka
Samemu to tylko mniej-więcej by jakoś dojechać na geometrie a tam ci wszystko muszą ustawić na tip-top 

-
- Początkujący
tego właśnie się spodziewałem ! teraz tylko dobrego speca musze poszukać ! dzięki
- marcyb3
- Expert
- Auto:: Touran 1,9 105 KM,2007r
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 141 razy
- Otrzymał podziękowań: 182 razy
Jedź kolego do aso i tam ci zrobią dobrze.Ja byłem zapłaciłem 160 zł i mam ustawione przód i tył.
wystukane z mojego Siamsiunga
wystukane z mojego Siamsiunga

Jestem Marcin z Jastrowia
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
był
VW Touran 2,0 TDI AZV 100 KW z 2003 r czarny
VW Touran 1,9 TDI BKC 77 KW z 2005 r bordowy
VW Touran 1,9 TDI BLS 77 KW z 2007 r siwy
Jest
VW Touran 1,6 TDI CAYC 77KW z 29,12,2010 r Mocca
-
- Początkujący
wymienie jeszcze tuleje te od wachacza (są dobre ale się ukręcą ) i wtedy pojade ( do serwisu mam 30 km ) a zimówki i tak ostatni sezon to niech je zdziera
dzięki aso to aso

- turek
- Specjalista
- Auto:: Alhambra 7n,Ibiza 6j
- Imię:: Michal
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Dobrze jest ruszyć te śruby od regulacji i zobaczyć czy się nie zapiekły w tulejkach ,bo wtedy skasują za nowe śruby,tuleje(albo wahacz) i robotę a skoro coś tam już wymieniasz to warto to zobaczyćdarekwalcz pisze:wymienie jeszcze tuleje te od wachacza (są dobre ale się ukręcą ) i wtedy pojade ( do serwisu mam 30 km ) a zimówki i tak ostatni sezon to niech je zdziera dzięki aso to aso

-
- Przeglądacz
- Auto:: VW Touran 1,6 MPI,2004r.
- Imię:: Janek
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 13 razy
jak wyżej kolega pisze,są tam 4 śruby z podkładkami mimośrodowymi do ustawiania kąta pochylenia koła i zbieżności kół tylnych, dostęp do tych górnych jest utrudniony te dolne na wewnętrznych końcach dolnego wahacza to widać....turek pisze:Dobrze jest ruszyć te śruby od regulacji i zobaczyć czy się nie zapiekły w tulejkach ,bo wtedy skasują za nowe śruby,tuleje(albo wahacz) i robotę a skoro coś tam już wymieniasz to warto to zobaczyćdarekwalcz pisze:wymienie jeszcze tuleje te od wachacza (są dobre ale się ukręcą ) i wtedy pojade ( do serwisu mam 30 km ) a zimówki i tak ostatni sezon to niech je zdziera dzięki aso to aso
Janek
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9TDI BKC 2005
- Imię:: Krzysiek
Witam. Bylem na ustawieniu zbieznosci ale sruby mimosrodowe dolne sa zardzewiale i nie do ruszenia. Nie wiedzialem ze sa tam tez gorne sruby, czy zatem wszystkie 4 trzeba wymienic czy tylko dolnymi da sie ustawic?
Kolejna sprawa to taka ze te dolne wychodza w strone wydechu czyli do tylu auta a ze nie ma tam miejsca przez tlumik koncowy pytanie takie: czy po ich wycieciu mozna te sruby wlozyc od drugiej strony od srodka auta i nakretki od strony wydechu zeby nie trzeba bylo demontowac tlumika? Czy wtedy tez bedzie mozliwa regulacja kata?
Dzieki
Kolejna sprawa to taka ze te dolne wychodza w strone wydechu czyli do tylu auta a ze nie ma tam miejsca przez tlumik koncowy pytanie takie: czy po ich wycieciu mozna te sruby wlozyc od drugiej strony od srodka auta i nakretki od strony wydechu zeby nie trzeba bylo demontowac tlumika? Czy wtedy tez bedzie mozliwa regulacja kata?
Dzieki
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
To nie takie proste. Bo te śruby nawet jak na końcach odetniesz to zostają w środku. Zardzewiały w samej tulei wahacza. Żeby to ruszyć to czasem ale tylko czasem pomaga grzanie np grzałka indukcyjną. Czasem trzeba rozwiercać. Czasem nawet wahacz rozwalić by wydostać resztki.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9TDI BKC 2005
- Imię:: Krzysiek
Ok czyli najlepiej wyciac od strony tulei i wymienic cale tuleje w wahaczu plus nowy komplet srub, smar miedziany i nie powinny tak szybko ponownie stanac.wesol pisze:To nie takie proste. Bo te śruby nawet jak na końcach odetniesz to zostają w środku. Zardzewiały w samej tulei wahacza. Żeby to ruszyć to czasem ale tylko czasem pomaga grzanie np grzałka indukcyjną. Czasem trzeba rozwiercać. Czasem nawet wahacz rozwalić by wydostać resztki.
Dzieki, mam troche zabawy na ktorys weekend. A czy nowe tuleje dam rade jakos wybic /wyciac i potem wbic / wprasowac bez uzycia prasy czy tylko i wylacznie prasa do ich wymiany?