Witajcie. Dziś mój Touran 2012 1,6 diesel, zaświecił dwa błędy które wydają się niepowiązane:
Usterka: abs/stabilizacja toru jazdy (esc)
oraz
Błąd świateł kierowanych AFS
Piszę na świeżo zaraz po drodze kiedy to się włączyło, po zgaszeniu auta wraca natychmiast, na pomoranczowo świeci ciągle. Nie zauważyłem aby hamowanie się zmieniło. Dwa błędy na raz mocno mnie zdziwiły - nigdy nie miałem problemów z tym autem co musiało się na złość zmienić kiedy jestem na wakacjach. Dodam jeszcze że auto stoi na dużym upale (pobieżnie w necie widziałem, że błąd ABS był z takim faktem łączony choć nie wiem jak mogłoby to wpłynąć...) Proszę o podpowiedzi czy może być to coś, co można próbować rozwiązać samemu np. bezpiecznik? Czy jednak trzeba pilnie szukać mechanika? Mam 1,5tys. km przed sobą więc muszę to ogarnąć - z góry dziękuję za Wasze podpowiedzi!
Dwa błędy na raz: ABS/ (ESC) oraz świateł AFS
-
miki55
- Zaawansowany
- Auto:: 1.9 bls
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowań: 29 razy
Re: Dwa błędy na raz: ABS/ (ESC) oraz świateł AFS
Napisz w dziale Błędy VCDS. Nie zaśmiecaj forum tworząc nowe tematy. A po drugie to podaj numery tych błędów.
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
No bez diagnozy VCDS nie wiele można zdziałać.Astrain pisze:Dodam jeszcze że auto stoi na dużym upale (pobieżnie w necie widziałem, że błąd ABS był z takim faktem łączony choć nie wiem jak mogłoby to wpłynąć...) Proszę o podpowiedzi czy może być to coś, co można próbować rozwiązać samemu np. bezpiecznik? Czy jednak trzeba pilnie szukać mechanika? Mam 1,5tys. km przed sobą więc muszę to ogarnąć - z góry dziękuję za Wasze podpowiedzi!
1,5 tyś. km sporo. Skoro auto w upale stoi to szukaj cienia (jeśli się da) i uchyl lekko szyby, jakaś mata odblaskowa na przednią szybe. Zobacz wieczorem jak temperatura spadnie i słońce się schowa. Klema na pół godziny z aku. Na szybko do głowy przychodzi, ale tak jak wspomniałem VCDS byłby wskazany.
1T3 CFHC
-
Astrain
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.6tDI, 2012
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
Dzięki za odp.miki55 pisze:(...) Skoro auto w upale stoi to szukaj cienia (jeśli się da) i uchyl lekko szyby, jakaś mata odblaskowa na przednią szybe. Zobacz wieczorem jak temperatura spadnie i słońce się schowa.
Czyli nie jest to całkiem ślepy trop? Upał mógł wpłynąć na pojawienie się błędów? Sprawdzę kiedy opadnie temp. Jak sugerujesz.
- cirek
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T3 CFHC 2014 CUP
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 34 razy
Ślepy czy nie coś trzeba kombinować, działać. Tyle można zrobić od razu. Tylko tyle.
Domyślam się że jesteś gdzieś na wczasach. Ja w tak długie trasy bez VCDSa nie ruszam się i już nie raz się przydał. No i mała skrzynka z śrubokrętem i kluczem też się przydała. Auto niby ok ale nie lubię takich niespodzianek szczególnie za granicą.
Napisz czy coś się zmieniło.
Domyślam się że jesteś gdzieś na wczasach. Ja w tak długie trasy bez VCDSa nie ruszam się i już nie raz się przydał. No i mała skrzynka z śrubokrętem i kluczem też się przydała. Auto niby ok ale nie lubię takich niespodzianek szczególnie za granicą.
Napisz czy coś się zmieniło.
1T3 CFHC
-
Astrain
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.6tDI, 2012
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
Zabiegi doraźne nie pomogły - dodatkowo zapaliła się kontrolka "check engine" co dzieje się ponoć po kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu zapłonu podczas występowania innych błędów. Dlatego dziś byłem już u lokalnego mechanika, który podłączył swoje urządzenie diagnostyczne - wykrył uszkodzenie czujnika prędkości w tylnim prawym kole
03842 Active/static
Right rear speed sensor, incorrect
Signal-tbd
Mechanik organoleptycznie stwierdził, że czujnik niekoniecznie jest uszkodzony ale może to być problem połączeń, wiązki czy innych meandrów elektryki. Na jutro wracam tam bo będzie tam elektryk samochodowy który może mam nadzieję - rozwiąże ten problem.
03842 Active/static
Right rear speed sensor, incorrect
Signal-tbd
Mechanik organoleptycznie stwierdził, że czujnik niekoniecznie jest uszkodzony ale może to być problem połączeń, wiązki czy innych meandrów elektryki. Na jutro wracam tam bo będzie tam elektryk samochodowy który może mam nadzieję - rozwiąże ten problem.
-
rybak02
- Auto:: 1T3 2.0 CFHC Highline
- Imię:: Tomasz
Mam podobny problem.
Po podpięciu Vaga mam błędy od tylnego czujnika abs 00287 - Czujnik prędkości koła, tylny prawy(G44) - nieprawidłowy sygnał - sporadyczny.
Po podmianie czujnika pokazuje się od razu po włączeniu zapłonu błąd 03843 - Czujnik tylny prawy liczby obrotów - nieprawidłowy sygnał.
Dodatkowo po przejechaniu małego odcinka pojawia się błąd zasilania 00068 - Napięcie zasilania - zacisk 30 - dolna wartość - skrajna przyczyna.
Jak można sprawdzić czujnik G44?
Oryginalny czujnik WHT 003 858 A
Nowy czujnik ATE WHT 003 858.
Po sprawdzeniu prędkości dla poszczególnych kół - brak odczytu z tylnego prawego koła - 0 km/h.
Czy ktoś posiada schemat podłączenia i prowadzenia przewodów od czujników ABS?
Po podpięciu Vaga mam błędy od tylnego czujnika abs 00287 - Czujnik prędkości koła, tylny prawy(G44) - nieprawidłowy sygnał - sporadyczny.
Po podmianie czujnika pokazuje się od razu po włączeniu zapłonu błąd 03843 - Czujnik tylny prawy liczby obrotów - nieprawidłowy sygnał.
Dodatkowo po przejechaniu małego odcinka pojawia się błąd zasilania 00068 - Napięcie zasilania - zacisk 30 - dolna wartość - skrajna przyczyna.
Jak można sprawdzić czujnik G44?
Oryginalny czujnik WHT 003 858 A
Nowy czujnik ATE WHT 003 858.
Po sprawdzeniu prędkości dla poszczególnych kół - brak odczytu z tylnego prawego koła - 0 km/h.
Czy ktoś posiada schemat podłączenia i prowadzenia przewodów od czujników ABS?