Witam
Koledzy mam pytanie kolega sprowadzil turanka z Niemiec
Auto ma wpinany hak holowniczy
Niestety nie ma do niego kluczykow a zmuszony jest wymienic zderzak a bez sciagniecia haka nie ma takiej mozliwosci prosilbym o jakies sugestie jak to zrobic by jak najmniej rozkrecac auto
Czy jest mozliwosc wymontowania calego haka jezeli nie jest sciągniety zderzak
Ostatnio zmieniony śr lip 17, 2013 22:09 przez gabi10, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
nie mam haka to nie wiem jaki tam jest zamek ,ale jak kolega musiał kiedyś zdemontować bagażnik dachowy który był na klucz a klucza oczywiście nie było to w ruch poszła wiertarka.Zamek z kluczem kupił bez problemu.Niech się wypowiedzą ci co mają wypinany hak czy jeden klucz pasuje do wszystkich haków jeżeli tak to wystarczy pożyczyć i masz problem z głowy Jeżeli nie to chyba rozwiertanie zamka haka kwalifikuje się do wymiany całego haka a to może być drogie niech się koledzy wypowiedzą .Pozdrowienia.....
Na haku masz wybity numer seryjny, można go dorobić (ale pewnie nie jest to tanie )
Spróbuj podjechać do zakładu, w którym dorabiają klucze.
Zdarzają się fachowcy , którzy dorobią Ci dany klucz bez ściągania haka.
Ps. bez zdjęcia zderzaka nie zdemontujesz belki z całym hakiem. http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2858
Miałem ten sam problem i rozwiązałem go starym dobrym sposobem - metodą siłową. Przekręciłem go na siłę ręką (oczywiście pokrętło do którego nie miałem kluczyka) - u mnie nic się nie urwało i nie widać śladów ingerencji.
Jeśli jest to hak oryginalny Orisa to na blaszce zamka masz kod cyfrowy. Jedziesz do ASO podajesz go i zamówią ci kluczyk. Można też bezpośrednio do Orisa napisać, tylko wysyłka do Polski będzie droższa. Ja tak sobie zamówiłem na kolegę z Niemiec. Przyszło do niego za pobraniem.
Moim zdaniem szkoda niszczyć zamek
Witam. Panowie kupiłem hak ORIS .. Jest gdzieś na forum manual jak zamontować hak ? I jakich śrub użyć do przykręcenia haka ponieważ nie mam w zestawie ?
Dzięki za potwierdzenie, że musi być moduł. Do tego z tego co doczytałem to powinien być (najlepiej 1KO907383 od E) , na 13 PIN . Starsze mogą nie ruszyć ??
Potrzebny mi głównie do bagażnika rowerowego
Spacewalker, muszę mieć wbite w dowód przez diagnostę, więc nie mogę sobie zainstalować gdzie mi się widzi ;-)
jacek j pisze:Dzięki za potwierdzenie, że musi być moduł. Do tego z tego co doczytałem to powinien być (najlepiej 1KO907383 od E) , na 13 PIN . Starsze mogą nie ruszyć ??
Potrzebny mi głównie do bagażnika rowerowego
Spacewalker, muszę mieć wbite w dowód przez diagnostę, więc nie mogę sobie zainstalować gdzie mi się widzi ;-)
wziołes tabletke dzien po czy jak ?
bo wątpisz w pytanie zadane przez siebie
Moduł przy uniwersalnym zestawie to takie trochę przeolbrzymione słowo. Wystarczy kilka przekaźników i sprawa załatwiona. Ale można też i wpiąć się bezpośrednio w kable świateł. Dużo też zależy od tego co będzie podpinane czy przyczepka że zwykłymi żarówkami czy jakieś ledowe itp. Umnie w obu 1t3 mam jakieś tam moduły ale w jednym to np wykrywa jak odepnę przyczepkę na zamkniętym aucie jako kradzież. Oczywiście przepalenie żarówki też wyzywają czy to że rozłącza czujniki parkowania tylne. Pewnie też jakieś zasilania do kempingu, ładowania aku w kempingu też są ale tego nie sprawdzałem. Jeśli ktoś potrzebuje takich rzeczy, bajerów to moduł musi być.