Gdzie dobry warsztat webasto?
-
- Kandydat
- Auto:: touran2.0tdi 2004
- Imię:: Krzysztof
Gdzie dobry warsztat webasto?
Witam koledzy, jak w tytule - czy możecie polecić jakiś dobry warsztat naprawiający webasto ? Chodzi o okolice Szczecinka, czyli zachodniopomorskie, ale blisko mam też do granicy pomorskiego, wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego. Nie wiem jak wasze auta, ale moje bez webasto rozgrzewa się tragicznie. Pozdrawiam.
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Re: Gdzie dobry warsztat webasto?
A może termostat nie domaga. Webasto i tak załącza się poniżej 4' czyli w kabinie jest zimno. Ale jak uszkodzone masz webasto to należy je naprawić po błędach widać co nawaliło mi padł czujnik temp w webasto wymieniałem oba bo są w wiązce.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Czyli masz uszkodzone, tak ?Fire pisze:Witam koledzy, jak w tytule - czy możecie polecić jakiś dobry warsztat naprawiający webasto ? Chodzi o okolice Szczecinka, czyli zachodniopomorskie, ale blisko mam też do granicy pomorskiego, wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego. Nie wiem jak wasze auta, ale moje bez webasto rozgrzewa się tragicznie. Pozdrawiam.
Ale nie robiąc diagnozy to wiesz...
Moze sie pokus o vcds najpierw.
-
- Kandydat
Ja nie mam podgrzewacza tylko pełne webasto i mogę sobie włączać przyciskiem. Teraz nie uruchamia się. Co do termostatu jest ok, wymieniałem już kiedyś bo od zawsze tak słabo grzał - nic to nie dało. Jak jest temperatura minusowa, a webasto nie działa to jadąc poniżej 100/h nawet po przejechaniu 10 kilometrów nie ma pełnej temperatury. Wracając do webasto, komputer u mechanika pokazał, że przegrzane było, czy coś w tym rodzaju.
-
- Zaawansowany
- Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
kolego,
zainwestuj w kabla (na OLX sa oferty) na priva wyślę Ci gościa u którego ja kupiłem i od pół roku chodzi. Wcześniej miałem VCP, potem nic i jednak bez kabla to ... szkoda jeździć po mechanikach.
mi obecnie padło webasto (postojowe - nie dogrzewacz) i aż takiej tragedii nie ma - po ok 3-4 km coś dmucha a po ok 8-10km jest wyraźnie ciepło z nawiewu. Ale oczywiście temp na zegarach może z 70C max ale to już według mnie idzie po otwarciu termostatu. Przy niesprawnym webasto tak będzie - cudów nie ma.
Zacznij do bezpiecznika - może wystarczy podmiana? mi 3 - 4 lata temu wystarczyła
zainwestuj w kabla (na OLX sa oferty) na priva wyślę Ci gościa u którego ja kupiłem i od pół roku chodzi. Wcześniej miałem VCP, potem nic i jednak bez kabla to ... szkoda jeździć po mechanikach.
mi obecnie padło webasto (postojowe - nie dogrzewacz) i aż takiej tragedii nie ma - po ok 3-4 km coś dmucha a po ok 8-10km jest wyraźnie ciepło z nawiewu. Ale oczywiście temp na zegarach może z 70C max ale to już według mnie idzie po otwarciu termostatu. Przy niesprawnym webasto tak będzie - cudów nie ma.
Zacznij do bezpiecznika - może wystarczy podmiana? mi 3 - 4 lata temu wystarczyła

-
- Kandydat
To nie bezpiecznik, gdyż po wizycie diagnostycznej u mechanika komp pokazał, ze nastąpiło przegrzanie i próbowaliśmy odpalić webasto z kompa po jakimś czasie zadziałało, ale tylko na chwilę. Ja mam dobrego mechanika, ale tu potrzebny jest ktoś kto zajmuje się specjalistycznie takimi sprawami.
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran '09 BKC(BLS GEAR)
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Jeśli go przegrzewa to zapewne pompka recyrkulacji wody zapewne padła, miałem tak kilka late temu.
Pompka zgniła od środka.
Pompka zgniła od środka.
-
- Kandydat
Dzięki sprawdzę, a właściwie polecę sprawdzenie bo sam nie mam warunków warsztatowych :-)