Gdzie dobry warsztat webasto?

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Fire
Kandydat
Auto:: touran2.0tdi 2004
Imię:: Krzysztof

Gdzie dobry warsztat webasto?

Post autor: Fire »

Witam koledzy, jak w tytule - czy możecie polecić jakiś dobry warsztat naprawiający webasto ? Chodzi o okolice Szczecinka, czyli zachodniopomorskie, ale blisko mam też do granicy pomorskiego, wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego. Nie wiem jak wasze auta, ale moje bez webasto rozgrzewa się tragicznie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: Gdzie dobry warsztat webasto?

Post autor: Dziadek13 »

A może termostat nie domaga. Webasto i tak załącza się poniżej 4' czyli w kabinie jest zimno. Ale jak uszkodzone masz webasto to należy je naprawić po błędach widać co nawaliło mi padł czujnik temp w webasto wymieniałem oba bo są w wiązce.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Fire pisze:Witam koledzy, jak w tytule - czy możecie polecić jakiś dobry warsztat naprawiający webasto ? Chodzi o okolice Szczecinka, czyli zachodniopomorskie, ale blisko mam też do granicy pomorskiego, wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego. Nie wiem jak wasze auta, ale moje bez webasto rozgrzewa się tragicznie. Pozdrawiam.
Czyli masz uszkodzone, tak ?
Ale nie robiąc diagnozy to wiesz...
Moze sie pokus o vcds najpierw.
Fire
Kandydat

Ja nie mam podgrzewacza tylko pełne webasto i mogę sobie włączać przyciskiem. Teraz nie uruchamia się. Co do termostatu jest ok, wymieniałem już kiedyś bo od zawsze tak słabo grzał - nic to nie dało. Jak jest temperatura minusowa, a webasto nie działa to jadąc poniżej 100/h nawet po przejechaniu 10 kilometrów nie ma pełnej temperatury. Wracając do webasto, komputer u mechanika pokazał, że przegrzane było, czy coś w tym rodzaju.
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

kolego,

zainwestuj w kabla (na OLX sa oferty) na priva wyślę Ci gościa u którego ja kupiłem i od pół roku chodzi. Wcześniej miałem VCP, potem nic i jednak bez kabla to ... szkoda jeździć po mechanikach.

mi obecnie padło webasto (postojowe - nie dogrzewacz) i aż takiej tragedii nie ma - po ok 3-4 km coś dmucha a po ok 8-10km jest wyraźnie ciepło z nawiewu. Ale oczywiście temp na zegarach może z 70C max ale to już według mnie idzie po otwarciu termostatu. Przy niesprawnym webasto tak będzie - cudów nie ma.

Zacznij do bezpiecznika - może wystarczy podmiana? mi 3 - 4 lata temu wystarczyła :)
Fire
Kandydat

To nie bezpiecznik, gdyż po wizycie diagnostycznej u mechanika komp pokazał, ze nastąpiło przegrzanie i próbowaliśmy odpalić webasto z kompa po jakimś czasie zadziałało, ale tylko na chwilę. Ja mam dobrego mechanika, ale tu potrzebny jest ktoś kto zajmuje się specjalistycznie takimi sprawami.
ArkuS
Przeglądacz
Auto:: Touran '09 BKC(BLS GEAR)
Imię:: Pawel
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: ArkuS »

Jeśli go przegrzewa to zapewne pompka recyrkulacji wody zapewne padła, miałem tak kilka late temu.
Pompka zgniła od środka.
Fire
Kandydat

Dzięki sprawdzę, a właściwie polecę sprawdzenie bo sam nie mam warunków warsztatowych :-)
ODPOWIEDZ