Zmiana skrzyni dsg

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Horror
Auto:: Caddy 1.9 2007
Imię:: Hubert

Zmiana skrzyni dsg

Post autor: Horror »

Witam, posiadam caddy z silnikiem 1.9 bls i skrzynią dsg (chyba jph). Niestety skrzynia nie nadaje się do jazdy w trasy, ze względu na wysokie obroty, około 3000 przy 130km/h.
Teraz pytanie, są dłuższe skrzynie dsg, które będą pasować bez większych przeróbek? Jeśli tak, to jakich oznaczeń szukać?
poaa1hd
Auto:: Touran 2.0TDI CFJB 2014
Imię:: Andrzej
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Re: Zmiana skrzyni dsg

Post autor: poaa1hd »

pewnie sa dluzsze ale dostepne w bluemotion albo w 2.0. Bluemotion juz chyba dostalo dq200 z suchymi sprzeglami a 2.0 zawsze mialo mokre dq250 i na tym bym sie skupil. Pytanie czy tylko skrzynia do wymiany czy tez moze polosie bo wewnetrzne przeguby moga byc inne wieksze w 2.0. No i na bank tempomat zwariuje i nie bedzie dzialal na ostatnim biegu i konieczna bedzie modyfikacja softu sterownika silnika zeby to ogarnac.
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Post autor: spacewalker »

Elsa nie podaje przełożeń dla innych skrzyn, tylko ma info o skrzyniach dla Caddy
I tam wszystkie były takie same,
Co Cie ratuje to :
poszukac Tourana, jette, czy Golfa z takim samym silnikiem i z DSG

Zobaczyc jak zmienia biegi , i wtedy kupic taką skrzynie jak występuje w takim własnie aucie .
Zrobic soft w ECU tez z tego auta i bedzie ok

Wiem ze np dla silnika CFGB Passat CC ma inne przełożenienie niz Sharan z tym samym silnikiem , no ale do CC załadujesz 4 osoby , a do Sharana 7 , podobnie jest to przyjete przy Caddy.
Do Tourana z 1.9 i DSG nie załadujesz 750kg , a do Caddy juz tak, dlatego i przełożenia sa inne bo auto jest innego przeznaczenia

reasumując - da się
Horror
Auto:: Caddy 1.9 2007
Imię:: Hubert

Post autor: Horror »

Napiszę tutaj, żeby nie zakładać nowego tematu.

Pojawił mi się błąd adaptacja sprzęgła - granicą adaptacji osiągnięta. Którego nie dało się skasować. Auto po włączeniu na wsteczny nie reagowalo na pedał gazu, obroty się nie podnosiły.

Zrobiłem adaptację skrzyni, opisaną w internecie. Jednak bez jazdy według instrukcji (na tiptronic, silnik kręci się do ponad 4000 obrotów, a bieg się nie zmienia).
Udało mi się poruszyć auto, ale za każdym razem (dwie jazdy testowe) mam wrażenie, jakby skrzynia uczyła się zmieniać biegi w trybie D. Przy lekkim muskaniu gazu, przeciąga biegi. Nie da się jechać i trzeba zmienić na manualną zmianę biegów. Dopiero po rozgrzaniu, zaczyna jakoś (nadal źle) zmieniać biegi na automacie. Z redukowaniem nie ma problemów.

Teraz pytanie, da się coś z tym zrobić czy skrzynia na śmietnik?
Może ktoś w świętokrzyskim lub okolicy umiałby sobie z tym poradzić?
ODPOWIEDZ