Cześć!
Słuchajcie od pewnego czasu mam problem z moim Touranem, może ktoś podsunie w którym kierunku iść, bo już mi się pomysły kończą...
Zaczęło się od tego, że ponad pół roku temu pojawiły się plamy na podsufitce (mam wersję z panoramą), wtedy okazało się, że winne są zatkane tylne odpływy. Odpływy odetkane.
Problem teoretycznie rozwiązany, po oczyszczeniu podsufitki, plamy już się nigdy nie pojawiły.
Pojawiła się natomiast woda w bagażniku w kole.
A do tego doszła jeszcze woda pod podłogą po stronie pasażera oraz w drugim rzędzie.
Sprawdziłem odpływy panoramy - drożne. Odpływy podszybia - drożne. Odpływ skraplania od klimy - ok.
W miniony weekend rozprułem auto do blachy, wyciągnąłem wykładzinę i wygłuszenie, prawa strona wykładziny oraz wygłuszenie kompletnie zmoczone (aktualnie się suszą).
Powycierałem do sucha i lałem wodą z węża, ale póki co nie zaobserwowałem.
Spotkał się ktoś z podobną sytuacją?
Macie jakieś propozycję co jeszcze sprawdzić?
Touran 5T 2.0 TDI 2016r, woda pod dywanikiem pasażera
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Re: Touran 5T 2.0 TDI 2016r, woda pod dywanikiem pasażera
Mialem w golfie 7 co prawda wodę w bagażniku ale cale kolo stalo w wodzie.
Winna była żaluzja odpowietrzająca bagażnik, co jest za zderzakiem pod lampą prawa i lewa strona.
Woda się lała po niej, i przez jej luz wlatywała do środka, zamiast spływać po niej....a to jest ciut wyżej niż podloga
Wsadziłem to na silikon i jest ok
Sprawdz to, zdejmuj boczki i lej wode z dachu po lampch
Winna była żaluzja odpowietrzająca bagażnik, co jest za zderzakiem pod lampą prawa i lewa strona.
Woda się lała po niej, i przez jej luz wlatywała do środka, zamiast spływać po niej....a to jest ciut wyżej niż podloga
Wsadziłem to na silikon i jest ok
Sprawdz to, zdejmuj boczki i lej wode z dachu po lampch
-
- Auto:: Touran 5T, 2.0, 2016
- Imię:: Kuba
Re: Touran 5T 2.0 TDI 2016r, woda pod dywanikiem pasażera
Dzięki za podpowiedź.
Wczoraj sprawdzałem auto po deszczach i naleciało znowu wody.
Okazało się, że woda leci wężykiem do odprowadzania wody od panoramy, był wyczepiony od części, która jest przy karoserii i ma za zadanie wyprowadzać wodę na zewnątrz. Prawdopodobnie słabo było to nasadzone i po dziurach mogło wypaść.
W każdym razie to chyba będzie to. Woda lala się w tym nadkolu, o którym wspomniałeś, przelewała się dalej do koła zapasowego i leciała dalej wzdłuż nadkola do miejsca na drugim rzędzie siedzeń i dalej na miejsce pasażera.
Póki co trwa suszenie podłogi i wygłuszenia. Jak pogoda dopisze pod koniec tygodnia będę składał. Ale przed jeszcze konkretnie będę lał wodą. Sprawdzę jeszcze czy teraz tą żaluzją odpowietrzająca nie poleci.
Na pewno wrzucę jakąś fotorelację, może się komuś przyda.
-- Wt kwi 11, 2023 13:40 --
Cześć!
póki co jeżdzę już 3 tygodnie i wszystko suche, a pogoda była idealna do sprawdzania szczelności
Poniżej kilka fotek z całej operacji.
Woda na miejscu pasażera:

woda w drugim rzędzie foteli:

widoczna wilgoć na wykładzinie:

Rozebrany cały środek, suszenie:

Po wysuszeniu, nowe źródło wody:

Przyczyna powodzi:

strzałki pokazują gdzie leciała dalej woda:

Składanie:

pamiętajcie, żeby wszystkie wtyczki przełożyć przez wykładzinę, w ostatniej chwili przypomniało mi się o tej wtyczce, od hamulca ręcznego

Te śruby między innymi trzeba odkręcić, żeby wyciągnać tunel:

Ciekawostka, na zdjęciu widoczny jest żólty przycisk do awaryjnej zmiany położenia dźwigni zmiany biegów, przy wyciąganiu tunelu trzeba było przestawić dźwignię.

Po złożeniu i uruchomieniu auta wyskoczyło trochę błędów, pomimo tego że akumulator był odłączony. Po konsultacji z mechanikiem, okazało się że po przejechaniu kilku metrów, błędy pogasły. Następnie uruchomiłem ponowanie auto i było już wszystko ok.

uważajcie na plastiki, ja niestety kilka połamałem..

Pozdrawiam!!
Wczoraj sprawdzałem auto po deszczach i naleciało znowu wody.
Okazało się, że woda leci wężykiem do odprowadzania wody od panoramy, był wyczepiony od części, która jest przy karoserii i ma za zadanie wyprowadzać wodę na zewnątrz. Prawdopodobnie słabo było to nasadzone i po dziurach mogło wypaść.
W każdym razie to chyba będzie to. Woda lala się w tym nadkolu, o którym wspomniałeś, przelewała się dalej do koła zapasowego i leciała dalej wzdłuż nadkola do miejsca na drugim rzędzie siedzeń i dalej na miejsce pasażera.
Póki co trwa suszenie podłogi i wygłuszenia. Jak pogoda dopisze pod koniec tygodnia będę składał. Ale przed jeszcze konkretnie będę lał wodą. Sprawdzę jeszcze czy teraz tą żaluzją odpowietrzająca nie poleci.
Na pewno wrzucę jakąś fotorelację, może się komuś przyda.
-- Wt kwi 11, 2023 13:40 --
Cześć!
póki co jeżdzę już 3 tygodnie i wszystko suche, a pogoda była idealna do sprawdzania szczelności

Poniżej kilka fotek z całej operacji.
Woda na miejscu pasażera:
woda w drugim rzędzie foteli:
widoczna wilgoć na wykładzinie:
Rozebrany cały środek, suszenie:
Po wysuszeniu, nowe źródło wody:
Przyczyna powodzi:
strzałki pokazują gdzie leciała dalej woda:
Składanie:
pamiętajcie, żeby wszystkie wtyczki przełożyć przez wykładzinę, w ostatniej chwili przypomniało mi się o tej wtyczce, od hamulca ręcznego
Te śruby między innymi trzeba odkręcić, żeby wyciągnać tunel:
Ciekawostka, na zdjęciu widoczny jest żólty przycisk do awaryjnej zmiany położenia dźwigni zmiany biegów, przy wyciąganiu tunelu trzeba było przestawić dźwignię.
Po złożeniu i uruchomieniu auta wyskoczyło trochę błędów, pomimo tego że akumulator był odłączony. Po konsultacji z mechanikiem, okazało się że po przejechaniu kilku metrów, błędy pogasły. Następnie uruchomiłem ponowanie auto i było już wszystko ok.
uważajcie na plastiki, ja niestety kilka połamałem..
Pozdrawiam!!